Yerli inekler?


Yerli inekler hakkında düşünceniz nedir
Döl tutmama problemi yok
Hastalığa karşı direnci güçlü
Sütü yağlı değerli
20 - 30 bine simental holstein almaktansa yerliyi tercih etmek mantıklı çünkü 20 bin lira verdiğniz hayvanın bi tanesi
ölse 20 bin lira gitti çöpe
Şöyle bir üretim modeli olabilirmi ?
Yerli 300- 350 kg inekler laktasyonda 1700 kg süt verdiğini varsayalım bunun 450 kg sını buzağ tüketsin kaldi 1250 kg bunuda sokakta mahallede tüketin bence güzel fikir hem ne yiyecek arpa yonca samanı daya yem katkı maddesinde ver hayvan başı 2000 tl kalsa 100 hayvanda kari siz düşünün kaldı ki merası olan yerlerde sadece buzağya çalışılabilir mera olmayan yerde sütü mahallede tüketmek gerekebilir
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Yerli inekler hakkında düşünceniz nedir
Döl tutmama problemi yok
Hastalığa karşı direnci güçlü
Sütü yağlı değerli
20 - 30 bine simental holstein almaktansa yerliyi tercih etmek mantıklı çünkü 20 bin lira verdiğniz hayvanın bi tanesi
ölse 20 bin lira gitti çöpe
Şöyle bir üretim modeli olabilirmi ?
Yerli 300- 350 kg inekler laktasyonda 1700 kg süt verdiğini varsayalım bunun 450 kg sını buzağ tüketsin kaldi 1250 kg bunuda sokakta mahallede tüketin bence güzel fikir hem ne yiyecek arpa yonca samanı daya yem katkı maddesinde ver hayvan başı 2000 tl kalsa 100 hayvanda kari siz düşünün kaldı ki merası olan yerlerde sadece buzağya çalışılabilir mera olmayan yerde sütü mahallede tüketmek gerekebilir
ben yarı karadenizliyim :)
çocukluğumun yaz tatilleri trabzon akçaabatta geçti,
rahmetli anneannemin ahırında muhakkak 2 veya 3 ineği olurdu,
bunlar emektar hayvanlardı,aza kanaat getiren hayvanlardı,sütü oldukça yağlı lezzetli fakat azdı,
boyut olarakta genelde küçük yapılıydı,suni tohumlamaya ihtiyaç olmaz konu komşunun tosunları ile dönüşümlü hayvanlarlar çiftleştirilip gebeleştirilirdi,
veteriner çok nadir durumlarda gelirdi ,nadir derken cerrahi müdahale gerektiren durumlar olurdu bunlar.aşı ilaç olmazdı ahırlarda hiç.
akasya mı budandı getir at önüne yeşilini yer ağaç kısmı kalır,tarladan lahanamı kestin sapıyla bir kalanı at önüne patos gibi öğütürdü,evin yemek artıkları biriktirilir günlük içine az miktar kepek biraz tuz atılır yal olarak verilirdi o tamahkar hayvanlar afiyetle yerdi,yani öyle buğday alayım,fenni yem alayım slaj alayım masrafları olmazdı.alabildiğinin karşılığını verirdi bu hayvanlar.karadenizin merası sıkıntı olduğu durumlarda fındık aralarında çıkan çayır biçilip önüne taşınırdı.etinin lezzetine doyum olunmaz zaten.
ben büyükbaş bakacak olsam yerli ırktan vazgeçmem,tonlarca süt üretmek için tonlarca yem taşımam,meradan faydalanıp minimum masrafla alabildiğim sütü işleyerek satmaya çalışırım,
 
Yerli inekler hakkında düşünceniz nedir
Döl tutmama problemi yok
Hastalığa karşı direnci güçlü
Sütü yağlı değerli
20 - 30 bine simental holstein almaktansa yerliyi tercih etmek mantıklı çünkü 20 bin lira verdiğniz hayvanın bi tanesi
ölse 20 bin lira gitti çöpe
Şöyle bir üretim modeli olabilirmi ?
Yerli 300- 350 kg inekler laktasyonda 1700 kg süt verdiğini varsayalım bunun 450 kg sını buzağ tüketsin kaldi 1250 kg bunuda sokakta mahallede tüketin bence güzel fikir hem ne yiyecek arpa yonca samanı daya yem katkı maddesinde ver hayvan başı 2000 tl kalsa 100 hayvanda kari siz düşünün kaldı ki merası olan yerlerde sadece buzağya çalışılabilir mera olmayan yerde sütü mahallede tüketmek gerekebilir
Teorikte evet çok mantıklı ama pratikte bir o kadar mantıksız. Yerli ırklar ıslah edilmedi ve kimse onlara sahip çıkmadığı için kaybolmaya yüz tuttular.
Süt verimi holsteinden 5 kat düşük. Yani sizin baktığınız 100 tane yerli ırk 20 tane holstein inek ile aynı sütü verecek. 20 ineğe belkii 1 kişi bakabilir ama 100 ineğe 1 kişi asla bakamaz. Çalışan ücretinden ilk golü yedik. 20 ineği amatör bi sağım makinasıyla sağabilirsiniz ama 100 inek için orta ölçekli bir sağımhane şart. uzun lafın kısısa 100 ineğe bakmak için gerekli olan işgücü daha fazla ve maliyetli.

Öte yandan 100 hayvanın yaşama payı için gerekli olan enerjiyle 20 hayvanın yaşama payı için gerekli olan enerji bir değil. 600 kiloluk bir holstein sadece hayatta kalmak için 10x enerji tüketebilir tamam. yerli ırk ise 300 kg olarak 5x tüketsin. 100 tane yerli hayvan 100*5 ten 500x enerji tüketirken 20 tane holstein 20*10 dan 200 enerji tüketir. aslında evet masrafı yok evet hastalanmıyor ama bu gibi işlerde işletme maaliyetleri göz önünde bulundurulmalı
 
5 yıl önce kurbanlık olarak yerli siyah bi inek aldık yanında erkek danasıyla 5 ay kadar ahırda kaldı, yabanilik özellikleri var 5 ayda ahıra bize hiç alışmadı hiç kilo almadı yanındaki danada evimizden yetişen hoştayndan olma akbaş danayla birlikte 14 aylık olana kadar besledik aynı bakımla akbaşın yarısı kadar kaldı hiç karlı bi seçenek degil ben şahsen almam
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Yerli sığırlar hastalıklara dayanıklı olur binlerce yıldır ülkemizde yaşadıkları için genleri bizim ülkemizdeki hastalıklarına dayanıklı oluyorlar
Ama sürüyü seleksiyon yaparsanız yani zamanla verimi iyi olanları damızlık olarak seçerseniz çok iyi bir sürü elde edebilirsiniz
Örnek vereyim benim amcam 30 yıllık Koyuncuydu 10 sene evvel emekli oldu sürüyü sattı 10 tane en iyi verimli olan koyunları damızlik olarak ayırdı ırkları da pırıt koyunu yerli ırk yani süt verimi ortalama ve bazen ikiz yapar işte yerli ırk
10 yılda eldeki koyunların en iyilerini damızlık olarak ayırdı şimdi 20 tane falan anaç koyun var abartmıyorum ikiz nadir doğum var ya üçüz ya da dördüz doğum yapıyor koyunlar sene de 50-60 tane kurbanlık satıyor
İşte iyinin de iyisi en iyileri elde tutarsanız sürünüz gerçekten iyi verimlere ulaşabilir
 

Benzer Konular