yonca tohumu seçerken,dikkat edilmesi gereken bir kaç hususu belirtmek isterim..
---ilk önce ekeceğimiz yoncanın yaşadığımız yerdeki hava koşullarına uyumluluğu..
ülkemizde satılan yoncalarda şöyle bir ifade vardır;DORMANSİ..
dormansi si düşük olan yonca çeşitleri,genelde iklimi sert geçen bölgelerimize tavsiye edilmektedir..
bu bölgelerimizde ekilecek yonca tohumlarının dormansisi 4-5 olarak ifade edilir..
iklimi daha yumuşak ( ege - akdeniz ) bölgelerimiz için 7-8 dormansi olanlar tavsiye edilir..
farklı dormansi çeşitlerinin olmasının başlıca sebeplerinden birisi de hastalık ve iklim dayanıklılığından kaynaklanır..
---yonca tohumunda en önemli etkenlerden birisi de,içindeki PROTEİN oranıdır..
yonca tohumunu içindeki protein oranı hem kalite hemde maliyetleri düşürmesi açısından çok önemlidir..
hayvana yarayışlığı açısından;
%16 lık bir protein oranına sahip bir yonca ile %26 lık protein oranı arasında bariz bir farkı gözlemleyebilirsiniz..
kısaca şöyle örnekleyeyim;
aynı kilolara sahip iki yonca balyesi olsun..birisi %16,diğeri %26
%26 lık protein oranına sahip balyeden günlük 5 kg tüketilsin,
%16 lık protein oranına sahip balyeden aynı katkıyı ve yarayışlığı sağlaması için 8 kg dan fazlasını tüketmesi gerekir ki aynı verimi alalım,
ve
günde 3 öğün yemleme yaptığımızı düşünürsek !,%35-40 oranında yemde tasarrufu oluşturur ki,maliyet açısından azımsanmayacak bir rakam..
ülkemizde, yerli üretilen yoncaların ortalama protein değeri 16-17 civarı dır..ithalllerde ise 23-26 arası değişir...
dormansi=biçim sayısı
---ilk önce ekeceğimiz yoncanın yaşadığımız yerdeki hava koşullarına uyumluluğu..
ülkemizde satılan yoncalarda şöyle bir ifade vardır;DORMANSİ..
dormansi si düşük olan yonca çeşitleri,genelde iklimi sert geçen bölgelerimize tavsiye edilmektedir..
bu bölgelerimizde ekilecek yonca tohumlarının dormansisi 4-5 olarak ifade edilir..
iklimi daha yumuşak ( ege - akdeniz ) bölgelerimiz için 7-8 dormansi olanlar tavsiye edilir..
farklı dormansi çeşitlerinin olmasının başlıca sebeplerinden birisi de hastalık ve iklim dayanıklılığından kaynaklanır..
---yonca tohumunda en önemli etkenlerden birisi de,içindeki PROTEİN oranıdır..
yonca tohumunu içindeki protein oranı hem kalite hemde maliyetleri düşürmesi açısından çok önemlidir..
hayvana yarayışlığı açısından;
%16 lık bir protein oranına sahip bir yonca ile %26 lık protein oranı arasında bariz bir farkı gözlemleyebilirsiniz..
kısaca şöyle örnekleyeyim;
aynı kilolara sahip iki yonca balyesi olsun..birisi %16,diğeri %26
%26 lık protein oranına sahip balyeden günlük 5 kg tüketilsin,
%16 lık protein oranına sahip balyeden aynı katkıyı ve yarayışlığı sağlaması için 8 kg dan fazlasını tüketmesi gerekir ki aynı verimi alalım,
ve
günde 3 öğün yemleme yaptığımızı düşünürsek !,%35-40 oranında yemde tasarrufu oluşturur ki,maliyet açısından azımsanmayacak bir rakam..
ülkemizde, yerli üretilen yoncaların ortalama protein değeri 16-17 civarı dır..ithalllerde ise 23-26 arası değişir...
dormansi=biçim sayısı