12.06.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 11.06.2014-23:19
Milliyet.com.tr »
Zeytinyağında Türk tsunamisi
Zeytinyağı üreticisi ülkeleri bir araya getiren Uluslararası Zeytin Konseyinde dönem başkanı olan Türkiyenin zeytinyağı ifadesinin yeniden tanımlanması için verdiği teklif tsunami etkisi yarattı
Duygu Erdoğan
Zeytin ve zeytinyağı üreticisi ülkeleri bir araya getiren Uluslararası Zeytin Konseyinde (IOC) adeta bir Türk tsunamisi yaşanıyor. IOCnin dönem başkanlığını Tunustan devralan Türkiyenin zeytinyağıyla ilgili devrim niteliğindeki önerileri Gündem yarattı.
Türkiyenin tüketicilerin aldatılmasının önüne geçilmesi için tek başına zeytinyağı kategorisinin kaldırılması ya da en azından gözden geçirilmesine yönelik girişimi bazı yabancı sektör yayınlarında tsunami ifadesiyle yer aldı.
Hırvatistandaki son konsey toplantısında Türkiyenin getirdiği öneriler zeytinyağı üreticileri arasında tartışılıyor. Türkiye öncelikle, zeytinyağı teriminin yeniden tanımlanması taraftarı. Buna gerekçe olarak karışımların dahi zeytinyağı adı altında satılabilmesi gösteriliyor.
Light, saf kalksın
Ayrıca Türkiye saf veya light olarak tanımlanan zeytinyağlarının da tüketiciyi yanlış yönlendirdiği ve bunların da kaldırılması gerektiği görüşünde. Zeytinyağında dengeli ifadesinin de yüksek yoğunluklu acı ve keskin olarak değiştirilmesi de Türkiyenin istekleri arasında.
Türkiye, sofralık zeytinde ürün sınıflandırmasının işleme şekillerine göre yapılmasını talep ediyor. Bunun yanında Avrupa Birliğinin (AB) çoğunluk hegemonyasını da kırmak için de çalışılacak. Uluslararası Zeytin Konseyinin 17 üyesi var. Bunlar Türkiyenin de aralarında olduğu 16 ülke + Avrupa Birliği (AB). İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi önemli zeytin üreticileri konseyde AB koltuğunda temsil ediliyor.
Küçük ülkeler konu mankeni
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Sepetçi, başkanlığın tarafsız bir süreç olduğunu vurgulayarak, Burası uluslararası ticaretin merkezi. Üyelerin kısa vadeli planları var. Yani ülke çıkarlarına ağırlık veriyorlar. Biz daha uzun vadeli planlar için çalışmak istiyoruz. Başkanlık Türkiyenin tanıtılması, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin gösterilmesi için de iyi bir arena diyor.
ABnin konseyde hegemonyası olduğunu vurgulayan Sepetçi, küçük ülkelerin konu mankeni gibi algılandığını ve bunun değişmesi için çalışacaklarını dile getiriyor.
Light zeytinyağı riviera demek
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Davut Er, zeytinyağının saflık özelliğinin korunması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, Zeytinyağının saf olma özelliği var. Light deyince ise riviera zeytinyağından bahsediyoruz. Amerika gibi ülkelerde aromatik yağlar var. Limonlu, biber soslu gibi. Bunlar saf değil. Karışım. Bunların üzerine saf zeytinyağı yazılamaz.
Karışım olduğu yazılır ve bu şekilde saf olmadığı anlaşılmış olur. Bunu da saf kabul edelim talebi olan ülkeler oldu. Böyle toplantılarda çok açık konuşulmaz, o yüzden isim veremeyeceğim ama üzerine elbette aromalı olduğu yazılmalı diyor.
Milliyet.com.tr »
Zeytinyağında Türk tsunamisi
Zeytinyağı üreticisi ülkeleri bir araya getiren Uluslararası Zeytin Konseyinde dönem başkanı olan Türkiyenin zeytinyağı ifadesinin yeniden tanımlanması için verdiği teklif tsunami etkisi yarattı
Duygu Erdoğan
Zeytin ve zeytinyağı üreticisi ülkeleri bir araya getiren Uluslararası Zeytin Konseyinde (IOC) adeta bir Türk tsunamisi yaşanıyor. IOCnin dönem başkanlığını Tunustan devralan Türkiyenin zeytinyağıyla ilgili devrim niteliğindeki önerileri Gündem yarattı.
Türkiyenin tüketicilerin aldatılmasının önüne geçilmesi için tek başına zeytinyağı kategorisinin kaldırılması ya da en azından gözden geçirilmesine yönelik girişimi bazı yabancı sektör yayınlarında tsunami ifadesiyle yer aldı.
Hırvatistandaki son konsey toplantısında Türkiyenin getirdiği öneriler zeytinyağı üreticileri arasında tartışılıyor. Türkiye öncelikle, zeytinyağı teriminin yeniden tanımlanması taraftarı. Buna gerekçe olarak karışımların dahi zeytinyağı adı altında satılabilmesi gösteriliyor.
Light, saf kalksın
Ayrıca Türkiye saf veya light olarak tanımlanan zeytinyağlarının da tüketiciyi yanlış yönlendirdiği ve bunların da kaldırılması gerektiği görüşünde. Zeytinyağında dengeli ifadesinin de yüksek yoğunluklu acı ve keskin olarak değiştirilmesi de Türkiyenin istekleri arasında.
Türkiye, sofralık zeytinde ürün sınıflandırmasının işleme şekillerine göre yapılmasını talep ediyor. Bunun yanında Avrupa Birliğinin (AB) çoğunluk hegemonyasını da kırmak için de çalışılacak. Uluslararası Zeytin Konseyinin 17 üyesi var. Bunlar Türkiyenin de aralarında olduğu 16 ülke + Avrupa Birliği (AB). İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi önemli zeytin üreticileri konseyde AB koltuğunda temsil ediliyor.
Küçük ülkeler konu mankeni
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Sepetçi, başkanlığın tarafsız bir süreç olduğunu vurgulayarak, Burası uluslararası ticaretin merkezi. Üyelerin kısa vadeli planları var. Yani ülke çıkarlarına ağırlık veriyorlar. Biz daha uzun vadeli planlar için çalışmak istiyoruz. Başkanlık Türkiyenin tanıtılması, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin gösterilmesi için de iyi bir arena diyor.
ABnin konseyde hegemonyası olduğunu vurgulayan Sepetçi, küçük ülkelerin konu mankeni gibi algılandığını ve bunun değişmesi için çalışacaklarını dile getiriyor.
Light zeytinyağı riviera demek
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Davut Er, zeytinyağının saflık özelliğinin korunması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, Zeytinyağının saf olma özelliği var. Light deyince ise riviera zeytinyağından bahsediyoruz. Amerika gibi ülkelerde aromatik yağlar var. Limonlu, biber soslu gibi. Bunlar saf değil. Karışım. Bunların üzerine saf zeytinyağı yazılamaz.
Karışım olduğu yazılır ve bu şekilde saf olmadığı anlaşılmış olur. Bunu da saf kabul edelim talebi olan ülkeler oldu. Böyle toplantılarda çok açık konuşulmaz, o yüzden isim veremeyeceğim ama üzerine elbette aromalı olduğu yazılmalı diyor.