PATATES ÜRETİMİ


Eskişehir Beylikova'da 10 dönümlük porsuk çayı kenarı, çok yumuşak yapılı tarlada patates ekimi yapmayı düşünüyoruz.

Tohum çeşidi, gübre ot ilacından tutunda tarla hazırlığı, ekim, gübreleme şekli ve miktarı, sulama, hasat konularındaki tüm öneri ve tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ederim.
 
Eskişehir Beylikova'da 10 dönümlük porsuk çayı kenarı, çok yumuşak yapılı tarlada patates ekimi yapmayı düşünüyoruz.

Tohum çeşidi, gübre ot ilacından tutunda tarla hazırlığı, ekim, gübreleme şekli ve miktarı, sulama, hasat konularındaki tüm öneri ve tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ederim.
Patates 7 ila 10 yilda bir para eder oda bize denk gelmez kardes.gel bu sevdadan vazgec[emoji5]
 
  • Beğen
Tepkiler: parsibey
Patates 7 ila 10 yilda bir para eder oda bize denk gelmez kardes.gel bu sevdadan vazgec[emoji5]

Tarlaya 2 senedir buğday ekiliyor bu yılda ekilirse verimi sen düşün artık. Toprak olarak acayip kaba bir toprak, nadas yaparken traktör gömülüp gidiyor. Aklıma patates ekmek geldi. Hem münavebe hemde 3 5 para kazanırız diye. Bu kadar zor mu yani patatesten para yemek
 
Patatesle munavebe olmaz... Patatesi dün 20 kuruşa verdim... Bu fiyat seneyede aynı olacak... Patates su ve gübre ile değil tamamen para ile büyüyor... Pazarı sıkıntı... İşçiliği sıkıntı... Ama arkadaşın dediği gibi yedi senede bir adamı ihya eder... Batırırsa çıkartmaz....
 
Sonunda kazanma ihtimali olan o parası için bu işe giriliyor..
Bir dahada işin içinden çıkılmıyor..
Hele bu işten anlamiyorsanız
Asla tavsiye etmem..
Onun yerine fig ve yulaf karıştır ek..gübresinide at.. su ver..
Asgari 500 balya olsa bereket versin ..
 
  • Beğen
Tepkiler: okkangal
Ah patates, vah patates.. 1989 dan(benim bildiğim) 2004'e kadar aralıksız ektik. Gece gündüz tarlada yattım, battık çıktık, çıktık battık. En son bırakıp kurtulduk. Çok ocaklar batırdı bizim buralarda. An itibari ile şu dakika birileri yine batıyor. Dün köyde idim,20 kuruşa veriyorlar tarladan. Ektiğin patatesi kendi köyünde etrafa satabileceksen ek. Köyde gübreyi daha az miktarlarda kullanıp yetiştirenler kilosunu 75 kuruş ile 1 Lira arasında satıyorlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Beus22
Eğer önceden gerekli ekipmanın yoksa dur bi ürün değişek diyerek ekilecek şey değil de ondan....

Bahsettiğiniz konuda evet haklısınız ama münavebenin kelime anlamı, üst üste birden fazla kez aynı arazide aynı ürünü yetiştirmek yerine belirli bir düzen içinde sırasıyla farklı ürünler yetiştirecek verimi artırma metodudur.

1. yıl: şeker pancarı
2. yıl: buğday
3. yıl: mısır
4. yıl: arpa

gibi....

Burada benim amacım 2 yıldır üst üste buğday ekilen tarlaya 3. kez buğday ekmemek. Bu yıl ekilecek olanın patates, mısır veya ayçiçeği olması önemli değil, sadece buğday olmaması önemli. Dediğim gibi toprak yapısının çok yumuşak olması beni patates ekimine daha yakın kılıyor.

Siz münavebe bitkisi değil deyince bende öncesi ve sonrası yılda diğer ürünlerin yetişmesine izin vermiyor gibi anladım.
 
Mühürkulaklıyım kardeş.... Aşağıhüyüğü bilemem... Yakın ama başkalarının batıp çıkmasından orda burda bahsetmeyi etik bulmuyorum....
Ben etik buluyor olduğumdan sormadım. Bir çoğu ile tanışıklığım geçmişe dayanır. O bölgeden olduğunu düşündüğüm için sormuş bulundum. Eski patateszedelerdenim, muhabbetini yapmak eğlenceli geliyor, sinir veriyor, gerilim tadında..
Ekipman konusunda dediklerine katılıyorum. Nöbetleşe ekim için patates uygun hatta çok uygun bir üründür. Üstüne Tahıl ekmek zevk bile verir. Söküm sonrası ortaya çıkan hafif nemli güzel toprak işlenmesi açısından gayet kolay ve zahmetsiz. Topragin almış olduğu gübreyi de eklersek biçilmiş kaftan. Yine de patates işi macera gibi birşey o ayrı.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: parsibey

Bizim bölge bu işi çok iyi bilmesine rağmen bu sene zararda. Patateste istikrar yok. Hiç bir ürün benzemez. Böyle bir senede Tonajdan kurtarırım diyorsan söyleyim kurtaramazsın. Hiç ilaç gübre atmıyorsan elektrik harcamıyorsan ayrıki benim bildiğim patates iyi gübre ,su ister. Mildiyö filan girerse bitkiyi telef eder. Tohum başlı başına ayrı bir mesele. İşçilik sorunum yok diyorsan Maddi beklentim yok diyorsan ek. Ama 3 aşşa 5 yukarı garanti bir kar istiyorsan başka bişey ekmeni öneririm. Şuan her il neredeyse patates ekiyor ,bizim burda tohum sirketleri çoğaldı binlerce dönüm ekiyorlar,doğal soğuk depolarda yüz binlerce binlerce ton patatesi uzun süreli dayandırabiliyorlar. zarar marar dinlemiyorlar ama böyle giderse yakında çoğu gümler. Şuanda 20 kuruş seviyesinde ırak kapısı filan açılmazsa bu sene millet perişan..
 
  • Beğen
Tepkiler: parsibey
ekeceksen gene ek ama ben kendimi bildim bileli nevsehirde patates ekiyorum patates insanı bir borclandırır ki onun borcunuda anca patates öder hiçbir ürüne benzemez en karli ürünü getir ondan fazla kar yaparsın ama en zarar ettiren ürünü getir ondanda fazla zarar edersin maddi durumun iyi değilse hiç girme gercekten parayla yetişen bir ürün 10 dekardan 100 bin tl de kazanırsın 25bin tl zararlada sezonu kapatabilrisin patates gevsek toprağı sever ama cok gecirgen olmasın aşırı birde potasyum a bayılır toprak tahlili yaptır ek hiçbir masraftan kaçma en ufak masraftan kaçma en ufak hata dekardan 500 kg siler
 

Benzer Konular