Traktör Kazalarının Sebepleri ve Alınması Gereken Önlemler


Arkadaşlar bugünkü kaza da olmak üzere biz çiftçileri derinden üzmekte. Neredeyse her gün üzerinde olduğumuz traktörleri böyle kazalarda görmek üzüntü verici.

İnternette traktör kazaları fotoğraflarına baktığımızda çoğunluğu eski ve hafif traktörler. Yeni ve ağır traktör kaza yapmaz diye bir şey yok fakat bu oran çok az.

Benim gördüğüm temel sebepler ve çözümler bunlar sizde burada sebepleri belirtip tavsiye verebilirsiniz.

- Benim ilk tavsiyem yeni frenleri güçlü olan bir traktör fakat ülke şartları ülkemizdeki çiftçilik buna izin vermeyebiliyor.

- Eğer traktör eski ve küçük traktörse arkasına çok fazla yük yüklemeyelim tabi mazot da pahalı ama biraz mazot yakalım fazla git gel yapalım buna değer. Eski traktörlere ucuz çıkma kabinler var bunlardan veya demir ropslardan,gölgeliklerden taktıralım.

- Virajlarda hızlı olmayalım

- Asla boşa atmayalım

-TRAKTÖR FRENİNE GÜVENMEYELİM

Sizlerden de tavsiye bekliyorum
 
Traktör bir iş makinesi gerekmedigince emanet vermemek emanette almamak lazım çekebileceği ve durdurabilecegi kadar yük atmak gerek. Gaz ayarını açıp son gaz kökleyenler yarış yapanlar var yanlış. Muayine 3 yılda bir olduğu için genelde yanmayan lambayı kimse önemsemez tepe uyarı lambasi çok önemli gece asfalta mutlaka yakmak gerek remork arkasında reflekör ve elektrik tesisatı sağlam olmalı
Torunlar gelmiş traktör kulladirayim hadi dağa bayıra piknige gidelim binin millet oglum torunum sen sür al işte kazaya davetiye çıktı bile yanlış. Gaza gelip traktörün çıkmayacağı eğimli araziye iddaa üzerine deneme yapmamak sacma sapan traktör cekistirmeleri kumda karda drift yapmamak gerek traktörde mutlaka kabin veya koruma demiri rops olmalı
 
Öncelikle başta vefat eden arkadaşımızın ailesine başsağlığı diliyorum inşaallah bu son kaza olur mekanı cennet olsun her ölüm erkendir derler atalarımız bizlere düşen bu sosyal ağda faydalı bilgiler vermek çiftçi arkadaşlarımıza yardımcı olmak tecrübelerimizi aktarmak kültür ve bilgi köprüsü olmak daha önceleri de çok değerli üyelerimiz değindiler olmazsa olmazlarımızdan işgüvenliği konusunun bir kez daha bu vesile ile tekrar gözden geçirelim hepinize hayırlı sağlıklı akşamlar diliyorum
 
1. Traktörle rampa aşağı inerken (boş olsa dahi) dörtçekere almak lazım. Zira yük öne bindiği için traktörün arkası hafifleyecek ve ön lastiklerin dönüşüyle kaymaya devam edecektir. Eğer traktörümüz 4×2 ise, uygun vitesle inerek frene çok dokunulmamalı.

2. Traktör tecrübesi olmayan birine kesinlikle traktörün direksiyonu verilmemeli.

3. Traktör, ağır ve kısa bir iş makinesi olduğu için yüksek hızlarda zıplamaya başlar. Bu durumda frene dokunulursa, devrilene kadar sekmeye başlar. Yokuş aşağı bu ihtimal daha yüksektir.

4. Traktör kullanan biri aynı zamanda bir fizik mühendisi, bir iklim uzmanı ve ne bilim vs. gibi yeteneklere sahip olmalı. Dönüşlerde ve römorklu seyahatlerde iyi bir hesap yapmalı.

5. Traktör kullanacak bir sürücü adayının mutlaka tecrübeli bir operatörün yanında bir kaç ay çalışması gerekir.

6. Son olarak bir traktörün bütün bakımları zamanında yapılmalıdır.
 
Bir araçta güvenlik için hava yastığından tutun , darbe emici şasi , kapı içi çelik bar , katlanabilir pedallar v.s. bir çok şey mevcuttur.
Traktörlerin maalesef bu konuda testleri bile bulunmuyor , onu geçtik çekmeyip , kara duman atabilen traktör muayeneden nasıl geçiyor. :confused:
Mal canın yongasıdır ama tehlikeli durumda uygun konum varsa traktörden dışarı atlanır.
Balye makinesinde patinaj pedalı ile rampa çıkıp ve ineriz.
Güç kesintisi yapmayan traktörün tutunması çok iyidir.
Rampa arazi tecrübemiz yüksek ama anlatmayla tecrübe aktaramayız.
 
Kazaların %40 ı yüksek yükte yüksek hızda gelişmekte %35i rampa pozisyonlarda yaşanmakta kalan %25 acemi şöförler yeterince tecrübe kazanmadan operatörlük hevesi üzücü olaylara sebep vermekte! Birde hava atılan şeyler var o tarafında kaza oranları hiçte az değil geçen köyde biri yapıştı illa kapışalım diye sevmem diyorum traktörüne güvenmiyomusun diye gaz vermeye çalışıyo cehalette çığır açıyolar:)))
 

Traktorler cok asilsın diye ust ceki kullananlar.Inislerde cok dikkatli olmalı frene dokundugunuzda ara tekerler.yerden kesilir.Yeni şatılli traktorleri kesinlikle yüzunassagi yerde bırakmayin.Bir muddet sonra şatıl kendini boşa alıyor.Eger el freniniz iyi tutmuyorsa kesin traktor kaçıyor.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: congerlidavut
Traktör bahçe traktörü bile olsa kabini olmalı her zaman suç bizde olmuyor elin adamı yandan arabayla vuruyor traktör yan yatıyor kabin şart hatta yasal olarak zorunlu olmalı

Türkiye'de 2002 yılında alınan kararla o yıldan sonra üretilen traktörlerde koruma demiri olması zorunlu. Ama öncekiler için bir düzenleme yok. Bu karar ABD'de seksenlerde, İskandinav ülkelerinde yetmişlerde tüm traktörler için geçerli oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: congerlidavut
Traktorler cok asilsın diye ust ceki kullananlar.Inislerde cok dikkatli olmalı frene dokundugunuzda ara tekerler.yerden kesilir.Yeni şatılli traktorleri kesinlikle yüzunassagi yerde bırakmayin.Bir muddet sonra şatıl kendini boşa alıyor.Eger el freniniz iyi tutmuyorsa kesin traktor kaçıyor.
MF 240 ta üst çeki var, alt çeki yoktu, zaten alt açıklığı az olan traktördür.Ağır yüklerde 4 tekerli römork üst çekiye takılıyken 9 delik demirle arışa hidrolik basıp rampa inerdik, baktık kızaklayacak yol düzse peygamber vitesine atardık.İyi rüzgar yapar.
Çeki piminde mutlaka alt pim kullanılmalıdır veya pimin boyu iki kat uzun olmalıdır, hoplamalarda çıkma riski yüksek olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: congerlidavut

Benzer Konular