Otun çok olması gübrenin düzgün yanmaması modern tekniklere baktığınızda gübre belli aralıklarla karıştırılır düzenli yanma elde edilir geleneksel yakma yöntemi (hayvanın altını temizle boş araziye dök seneye kullan) ile yaparsanız üst katman yanar iç kısmındaki yabancı ot,ve hayvansal hastalıkları öldürmez.
aklıma takılan şu,
ızgara sistemi ile koyunculuk yapıyoruz,kemrenin biriktiği alan her temizlendiğinde tabana(taban toprak beton değil ve kemrenin biriktiği alan havuz tarzında yanlardan hava almıyor.)kireç yada dezenfenktan atıyoruz.yaklaşık 6 ayda bir temizleniyor.aynı ahırda ızgarasız alanımızda var.2 alandan da çıkan kemre birbirinden çok farklı.
ızgaraları kaldırdığımızda kemre tepilmemiş siyaha yakın,gayet kuru ve el yakmayacak kadar sıcak oluyor.ızgarasız alandaki kemre tepik açık kahve rengi ıslak samanlı katmanları daha sıcak oluyor,
acaba bizim ızgaralı alanda zemin havuz tarzında yanlardan hava almasa bile koyunun kemresi küçük parçalı olduğundan ızgaranın altına düştüğünde, tepilme ihtimali olmadığı için arada kalan boşluklarda havalanmış olup kemrenin kendi kızışma ısısı ile yanmış diyebilirmiyiz??
çünkü sanki bu şekilde 6 ay ahırda 4-5 ayda tarlada beklettiğimiz kemre yığınının sadece eteklerinde,oda sanırım yağan yağmur ve kar suyunun kemre ile birleşip toprağa akmasıyla tarlada var olan ot tohumlarını canlandırdığını-iştahlandırdığını düşünüyorum,
siz ne düşünürsünüz acaba???