John Deere'nin 115hp ve üstü traktörleri hep vardı, hatta özellikle 115hp üstü traktör sınıfında tutulan bir marka. Türkiyede eskisi kadar kalabalık çiftçi aileleri kalmadı, çoğu kişi şehre göç etti. Artık az kişi ile çok iş yapma dönemine gelindi belkide cevap budur.Arkadaşlar bugün bir yerde okudum. John Deere 115 HP traktör çıkarmayı düşünüyormuş. Son dönemde yüksek HP traktörlere ilgi Türkiye'de arttı. Bunun nedeni ne olabilir size? Ben bu traktör işi,ne yeni merak sardım da çok Saçma bir soru da olabilir bilmiyorum. Cevap verirseniz sevinirim.
cevap=özenti
"komşum 90lık almış ben 100lük alayım"ın sonucudur bu büyük traktör sevdası. adamda 50 dönüm tarla yok, 100 beygir traktör alma derdinde. ondan sonra da çiftçi neden battı? banka bizi sömürüyor vs.
iyi diyorsun hoş diyorsun da 50 dönüme 70 beygir traktör alırsan da bu işte yaya kalırsın. elinde vardır yıllık 500 dönüm civarı işlediğin tarla heh bu kadar yer işlediğine göre gelirin de güzeldir. 60-70 beygir traktörle iş bitmiyor, 100 beygirin üzerine çıkayım, bu seneki hasatla ödeyemesem, seneye öderim dersin. ben de eyvallah derim. çünkü senin ki lüks değil ihtiyaç olur. ama adamın senelik çifçilikten geliri 10-15 bin lira ama gözü 100-150 binlik traktörde. benim yanlış olarak gördüğüm nokta da tam olarak burası. bu neye benziyor biliyor musun? adam askeri ücretle çalışıyor ama evden işe 5 km yol yapmak için 150 bine lüks araba alıyor. işte durum bu kadar vahim. galeriler ve bankalar çiftçinin sırtına binmek için sürekli fırsat kolluyor. ben diyorum ki bunlara fırsat vermeyin. 10 günde işleyecekmişsin, 30 günde işleyiver. en azından kafan rahat olur.bence köylünün maddi imkanları el veriyorsa planlı bir şekilde kredi ile traktör modelini yükseltmesi mantıklıdır. her şey kaç dönüm tarla sürmek ile ilgili değil veya ne gerek var eski traktörde yapıyodu aynı işi mantığı doğru değil bence.
23 yaşından önce babama yardım ederdik, 23 yaşında bizzat kendimde girdim çiftçilik işine ve şu anda 27 yaşındayım belimde 2 tane fıtık var neden konforlu traktör alabilirken eskiside aynı işi yapıyordu deyip kendimi hor kullanayım.
biz bu işi uzun yıllar yapacağız 1-2 sene yapıp bırakacak olsak hadi dişimizi sıkalım ama ölene kadar yapacağımız bir işte birazda kendi rahatımızı düşünmeliyiz.
50 dönüm tarlası olanda gidip 100 beygir değil 70 beygir traktörün yenisini alsın. ayazda herg edip kendini yıpratmasın. güneşin alnında bedenini kavurmasın diye düşünüyorum.
Kimi yerde 100 dönüme 70 bg yetmiyor kimi yerde 500 dönüme 70 bg çok geliyor motoru satıp aynı bg motor alıyorsak geriliyoz demektir İnş ilerki Zaman'larda 150 bg traktörler hepimize nasip olur aynı oranda verimlerde ve arazi miktarıda artar