2,5 milyon ton hububat ithalatı için gümrük vergisi sıfırlandı


Sozcu.com.tr
10:46 - 18 Nisan 2020
2019 yılında 9 milyon 827 bin tonla buğday ithalatında rekor kırılırken, bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 milyon ton buğday için gümrük vergisi sıfırlandı. Pirinç, mısır ve arpa ile birlikte bugünkü kararla gümrük vergisi sıfırlanan hububat miktarı 2,5 milyon ton oldu.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2,5 milyon ton hububat ve 100 bin ton kuru baklagil ithalatı için gümrük vergisi sıfırlandı.

Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararda, geçen seneki karara atıfta bulunularak Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne sıfır gümrük vergisiyle açılan kontenjanlar şöyle oldu:

“100 bin ton kuru baklagil, 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç.

Türkiye 2019’da 3,7 milyar dolarlık hububat ve hububat ürünü ithal etmişti.

Türkiye’nin 2019 yılındaki toplam buğday ithalatı 9 milyon 827 bin ton olmuştu.

Corona virüsü salgını nedeniyle birçok ülke hububat ihracatına sınırlamalar getirirken uluslararası hububat fiyatlarında da artışlar kaydedilmişti.
 
Evet bi derin analiz yapayım , çiftçi yaş ortalaması 65 üstü, çocukları nerde avm de orda burda güvenlikçi, olay çookk geçmişe dayanıyor, kapatılan köy enstüleri , halkın gözünü açmasına engel oldular, kim engel oldu, halka şuna oy vereceksin diyebilen çiftlik ağaları köy sahipleri, kim izin verdi önce inönü sonra menderes niye oy kaygısı, eğerki bu köy enstüleri açık kalsaydı şimdi biz tarımda dünya deviydik, aksini iddia eden varsa ben burdayım yani olay şimdiki yönetimler değil , şimdikiler sonuç , bu tarımın bu haline sebep olanlar toprak reformuna köy enstütülerine karşı çıkan ağalar ve siyasetçilerdir, biz çook geride bırakılmışız Atatürkten sonra tam bağımsız oy kaygısı olmadan milletin yararına iş yapan yönetim gelmemiştir.Hep umut ediyoruz fakat umutla olmuyor, tarıma büyük devrimler gerek.
 
Herhangi bir sermaye grubunun desteğine ihtiyacı olmayan bir yönetim. Tüm dünyada tek büyük eksik bu. Sermayenin deposundan sızan damlayanı halka biraz dağıtabilen yönetimler diğerlerinin önüne geçer. Ben demokrasiye falan inanmıyorum en başında. Demokrasi sermayenin kendi kendini yönetmesidir halkın değil. Bize Yavuz gibiler lazım. Hatta tüm dünyaya. Hırsızı katili sapığı kim varsa asacak, zengin fakir ayırt etmeden adalet getirebilecek. Anca ozaman emekçinin yüzü güler. Çiftçi, işçi vs ayırmadan. Şuan dünya üzerindeki tüm sistemlerde aç karnın doyuyorsa çok ses etme sermayenin sömürüsüne biat et.

Şuan gelecekte ne gibi bir gıda krizi veya kıtlık vs gibi sorunlar yaşanacağını öngörmek zor. Devletin özellikle depolanabilir kuru gıdalarda stok amaçlı hazırlık yapmasını doğru buluyorum. Ancak bizim memlekette her zamanki gibi planlama ve denetim eksik. Bu iş yine toplumun faydasına olur , bir kısım tüccarın faydasına olur ancak üretici bundan zarar görür mü onu düşünürler mi meçhul.

Kaliteye göre bir parametre belirlenip ithalat fiyatının biraz üzerine çıkacak şekilde bir ek destek paketi hazırlanabilir. Ya da sıkı bir denetim ile kalite üzerinden bir skala yapılıp her aralık için ayrı bir taban fiyat belirlense ve bunun altında fiyat verilemese. Borsaya girdiğimizde biraz kafamız rahat olsa güzel olmaz mıydı?

Buğdayda fatura üzerinden verilen desteğin 10 kuruşa çıkması tamam eyvallah bir miktar aldığımız destek cebimize girdiğinde azıcık ısıtmaya başladı ama bence bu yıl bunun da artması gerekiyor.
 
ekmeklik-bu%C4%9Fday-ithalat%C4%B1m%C4%B1z.jpg

makarnal%C4%B1k-bu%C4%9Fday-ithalat%C4%B1-1024x790.jpg

tam-bu-day-unu-ve-beyaz-unun-besin-de-eri-100-g-l.jpg

Un-ihracat%C4%B1.jpg

DuKaJE-XcAEouG7.jpg:large


Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt