2022 kışı Buğday 10 TL olabilir

Önemli bir haber. TMO fabrikaların taleplerini bu aylarda karşılayamıyorsa kışa ne yapacak?
Buğdaymı topladı tüccarın kucağına itti yıllardır eskiden 1hafta sıra beklediğimi bilirim lalapaşa tmo de şi di milletti itiyorlar lisanslı depoya orası zaten tüccarın bugün edirnedw 3017 tl çıkmış borsada bugday bu kış kaç olur belli değil dışarıdan alsınlar hep birde un satışını dışarı kapamalılar
 

TARIM VE GIDADA 2022 YILI DAHA ZOR GEÇECEK​

2021 yılı tarım ve gıda için zor bir yıldı. Umarım tahminlerimiz doğru çıkmaz ama, 2022 bu yıldan da daha zor geçecek. Bir ülkede çiftçi üretimin değil, üretim yapmamanın maliyetini hesaplamaya başlamışsa o ülkede tüketicinin de işi çok zor olur.

Yazar
Ali Ekber Yıldırım
-
7:15 | 02 Kasım 2021


Facebook



Twitter

https://www.tarimdunyasi.net/2021/11/02/tarim-ve-gidada-2022-yili-daha-zor-gececek/#
2018-destek-696x522.jpg


İthalata dayalı tarım ve dış ticaret politikaları, yüksek girdi fiyatları, kuraklık, sel, don, hortum, dolu, aşırı yağış, aşırı sıcak gibi iklime bağlı ani hava değişiklikleri nedeniyle tarım sektörü 2021 yılında ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun tozpembe verileri bile özellikle hububat ve bakliyat ürünlerindeki üretim kayıplarının ne kadar korkunç seviyede olduğunu gösteriyor.
Ayrıntılarını geçen hafta yazdık. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2021 yılı Bitkisel Üretim 2. Tahmini’ ne göre, buğdayda son 14 yılın, arpada son 32 yılın en düşük üretimi bekleniyor. Buğday üretimi 17 milyon 650 bin ton olarak tahmin ediliyor, bu Türkiye tüketimin oldukça altında. Arpa üretimi ise 5 milyon 750 bin ton ile son 32 yılın en düşük seviyesine indi.
Amerika Tarım Bakanlığı(USDA) aylar öncesinde Türkiye’nin buğday üretimini 16. 5 milyon ton, arpa üretimini de 4.5 milyon ton olacağını açıklamıştı.
Üretim azalınca fiyatlar yükseliyor, ithalat daha da pahalıya geliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi neredeyse her hafta bir ihale açarak ithalata tam gaz devam ediyor. Buğday, arpa, mısır, çavdar, nohut, mercimek, ayçiçeği tohumu ve ham yağda gümrük vergileri yıl sonuna kadar sıfırlandı. Özel sektör ithalata devam ediyor. Dövizdeki artış hem ithalatı daha pahalı hale getiriyor hem de fiyatları artırıyor.

Ürün çiftçinin elinden çıktıktan sonra fiyatlar katlandı​

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2021 ürünü makarnalık buğday alım fiyatını ton başına 2 bin 450 lira olarak açıkladı. Bugünlerde fiyat ortalama 3 bin 720 lira, ekmeklik buğday alım fiyatını 2 bin 250 lira olarak açıklamıştı, fiyat 3 bin 130 liraya ulaştı. Arpa alım fiyatı ton başına 1750 lira açıklanmıştı şimdilerde arpanın tonu 2 bin 740 lira. Yani, açıklanan fiyatın üzerine 1000 lira zam geldi. Açıkladığı fiyatlarla buğday, arpa alamayan Toprak Mahsulleri Ofisi, 24 Haziran’dan Ekim ayı sonuna kadar 4 ayda arpa ithalatı için 8, buğday ithalatı için 5 kez ihale açtı. Tarlalardan elde edilemeyen arpa ve buğday, gemilerle Türkiye’ye taşınıyor. İthalatın en fazla yapıldığı Rus buğdayının Türkiye’ye giriş fiyatı ton başına 340-350 dolar, arpanın tonu 300 doların üzerinde.

Bakliyat üretimi 1 milyon tonun altında​

Bakliyat ürünlerinde de durum pek farklı değil. Türkiye İstatistik Kurumu’nun tahminine göre 2021 üretim yılında bakliyat üretimi geçen yıla göre yüzde 18.5 oranında azalarak 1 milyon 53 bin ton olacak. Bu iyimser bir veri. Bakliyat üretiminin 1 milyon tonunun altında olduğunu sektör temsilcileri çok iyi biliyor. Mercimek üretimi geçen yıla göre yüzde 30 azalarak 230 bin tona düştü.
Son yıllarda üretimini artırmakla övündüğümüz nohutta üretim yüzde 24.6 düşüşle 630 bin tondan 475 bin tona geriledi.
Türkiye, 1990’lı yıllarda 2 milyon ton bakliyat üretimi ile dünyada en önemli üretici ve ihracatçı konumundaydı. Bugün de ihracat yapılıyor ama ithalatımız çok daha fazla. Üretim ihtiyacı karşılamaya bile yetmiyor. İthal edilen bakliyatın bir bölümü içerde tüketiliyor bir bölümü işlenerek ihraç ediliyor.

Tüketici çok yüksek fiyata almak zorunda​

Tüketici açısından bakıldığında azalan üretimin faturası fiyat artışı olarak etiketlere yansıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, 1.sınıf kırmızı mercimek alım fiyatını ton başına 5 bin lira, yeşil mercimek için 4 bin 150 lira fiyat açıkladı. Nohut alım fiyatı ise 4 bin 50 lira olarak belirlendi.
Şu anda toptan fiyatlar kırmızı mercimekte 9 bin 400 lira, nohutta 8 bin 600 lira. Marketlerde ise çok farklı fiyatlar var. Kanada mercimeği en ucuz markette kilosu 13-14 liradan başlıyor. Nohudun kilosu 16-17 liradan başlıyor. Markalı ve organik bakliyat ürünleri 25-30 lira seviyelerinde. Daha yüksek fiyatlar da var.

Bunlar iyi günlerimiz, 2022 daha zor geçecek​

Koronavirüs pandemisinin etkileri önümüzdeki yıl da devam edecek gibi görünüyor. İklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık, ani hava değişiklikleri, felaketler yine devam edecektir.
Bütün bunlara ilave olarak 2022’de yüksek girdi fiyatları nedeniyle üretimden kaçış, verim kayıpları, üretim düşüşü daha büyük olabilir. Gübrede son 1 yıllık dönemde yüzde 150’yi aşan zamlar çiftçinin kimyasal gübre kullanımını büyük oranda azaltması bekleniyor. Avrupa merkezli, dünyayı etkileyen doğal gaz krizi ve buna bağlı olarak gübrede yaşanan kriz sadece fiyat artışı değil gübrenin bulunmasını bile sorun haline getirdi.
Kimyasal gübre kullanımına karşı olabilirsiniz. İyi ki gübre fiyatları artıyor, daha az kimyasal kullanılacak diye düşünebilirsiniz. Fakat, kimyasal gübreye alıştırılmış topraklar ve çiftçiler, gübre olmadan verim artışının sağlanamayacağına inanıyor.
Bu yıl gübre kullanımı azalacak. Buna bağlı olarak üretimde büyük bir düşüş olabilir.
Son günlerde yapılan zamlarla mazotun litresi 8 liranın üzerine çıktı. Mazot ve gübre kadar olmasa da tohum, ilaç ve diğer girdilerde de fiyatlar artıyor.
Girdi fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle çiftçi üretim yapmamanın maliyetini hesaplıyor. “Tonu 10 bin lira sınırına dayanan gübre ile, litresi 8 liranın üzerinde olan mazotla üretim yaparsam ürünümü satabilir miyim? Bu maliyetleri çıkarabilir miyim” diye hesap yapan ve hesabın içinden çıkamayan çiftçilerin bir bölümü ya tarlasını boş bırakacak ya da kiraya verecek.
Kuraklık, pandemi, dünya fiyatları üzerine bir de bu yüksek girdi fiyatları tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek.

Çiftçi buğdayı 5 liradan satabilecek mi?​

Adana Çiftçiler Birliği 2022 buğday üretim maliyetini bugünkü verilerle ton başına 4 bin liranın üzerinde olacağını açıkladı. Hasat zamanı çiftçi buğdayı 4.5-5 liradan satabilecek mi?
Çiftçi buğdayı bu fiyata satarsa ekmek fiyatı ne olacak? Bunu bir çok ürüne uygulayabilirsiniz. Bu nedenle 2022 yılı tarım ve gıda için çok daha zor geçecek. Çiftçi yeterince desteklenmediği için, destekler geç açıklandığı ve geç ödendiği için üretim yapmaya çekiniyor. Üretim azalınca fiyatlar yükseliyor. Geliri hızla eriyen tüketici ise gıdaya para yetiştirememekten şikayetçi.

Zincir marketlere kesilen ceza gıda fiyatlarını düşürür mü?​

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fahiş fiyat uygulamakla suçladığı 5 zincir markete ve 1 tedarik şirketine toplamda 2,7 milyar lira ceza kesildi. Bu cezalar etiketlerde fiyat değişikliğine neden olur mu?
Daha önce defalarca yazdım, söyledim, gıda fiyatlarındaki artışın tek bir nedeni yok. Keşke fiyat artışının tek sorumlusu 5 zincir market olsaydı. O zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting meydanlarında suçlamasına gerek kalmazdı. Yakından tanıdığı bu zincir marketlerinin sahiplerini telefonla arar fiyatları indirtirdi.
Gıda fiyatlarındaki artışın nedenleri tarladan sofraya kadar olan sürecin tümünü kapsıyor. Yanlış tarım politikası, dış ticaret politikası, girdi fiyatlarının çok yüksek olması, desteklerin yetersiz kalması, üretim yerine ithalatın desteklenmesi, iklim değişikliği, lojistik maliyetleri, ihracattaki artış ve daha bir çok neden sayılabilir. Bu kadar çok nedeni olan bir soruna sadece zincirin bir halkasına yönelik ceza veya önlem almak sorunu çözmez.

Merkez Bankası da gıda fiyatlarının düşmeyeceğini ilan etti​

Gıda fiyatlarının düşürülemeyeceğini Merkez Bankası da itiraf etti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçen hafta enflasyon raporunu açıklarken gıda fiyatlarındaki artışa özel olarak dikkat çekti. Merkez Bankası’nın 2021 yıl sonu gıda enflasyon hedefini yüzde 15’ten yüzde 23.4’e , 2022 yılı hedefini ise yüzde 10.1’den yüzde 13.9’a çıkardıklarını ilan etti. Merkez Bankası’nın hedefleri pek tutmuyor. Bu hedeflerin de çok üzerinde gıda enflasyonu olacağını söyleyebiliriz.
Özetle, 2021 yılı tarım ve gıda için zor bir yıldı. Umarım tahminlerimiz doğru çıkmaz ama, 2022 bu yıldan da daha zor geçecek. Bir ülkede çiftçi üretimin değil, üretim yapmamanın maliyetini hesaplamaya başlamışsa o ülkede tüketicinin de işi çok zor olur.
 

Tamam, Şimdi Bu GERÇEKTEN Ciddi

Yayınlanan 5 Kasım 2021 tarafından Phoenix
Tamam, şimdi işler gerçekten ciddileşiyor.
Fed'in enflasyon konusunda yanıldığını hepimiz biliyoruz. Geçici değil… ve en azından Fed'in iddia ettiği gibi “kendiliğinden geçecek” tarzında değil.

Daha da kötüsü, Fed'in bundan çok fazla yapabileceği bir şey yok.

Daha önce de belirttiğim gibi, para politikası ekonomideki tedarik zinciri/işçilik sorunlarını çözemez. Fed petrol veya kömür basamaz. QE, rıhtım işçilerinin işe dönmesini ve konteynerleri boşaltmaya başlamasını sağlamaz. Daha düşük faiz oranlarını korumak, nakliye/kamyon taşımacılığı/üretim/vb. sorunları çözmez.

Bu durum, mikroçipler ve diğer üretim malları söz konusu olduğunda zaten BÜYÜK bir sorundu. Ama şimdi daha kritik bir şeye yayılıyor: yemek .

Kaçırdıysanız , dün Bloomberg , mevcut azot kıtlığının o kadar sorunlu hale geldiğini ve çiftçilerin normal mahsul verimini elde etmek için gerekli gübreyi temin edemediğini bildirdi.
Peki, önümüze gelen enflasyonun üstüne bir de GIDA krizini mi ekleyeceğiz?

Aşağıdaki tarımsal emtia tablosuna bir göz atın ve bana söyleyin.

GPC11521.png


Bu, muhteşem bir şekilde biten 12 yıllık bir ayı piyasası. Bu azot kıtlığından ÖNCE gıda enflasyonu zaten buradaydı. Peki, bir sonraki mahsul turu beklenenin yanına bile yaklaşmazsa ne olur?

Gerçek bir enflasyonist fırtına.

Korkunç, ama AYRICA bize ömür boyu bir olaydan kar etme fırsatı da sundu: Fed tarafından yavaşlatılamayacak veya durdurulamayacak bir enflasyonist krizin gelişi.

1970'lerde enflasyonun son büyük patlaması sırasında, akıllı yatırımcılar DÖRT haneli rakamlarda (%1.000 veya daha yüksek) kazançlara kilitlendi. Ve enflasyonun BU versiyonu Fed'in durdurabileceği türdendi!
 
Bugday pahalanir diyerek depolamak karli mi?

Bir ay once bugdayi o gunku fiyattan satip gubre alan mi karli, simdi biraz pahali satip gubre alan mi? Aldigi gubrenin ihtiyac fazlasini satabilecegini unutmayalim lutfen.
Sayin Karasaban , bende fiyatlar yok.
Lutfen siz bir hesap yapsaniz, ornegin 100 dekar ekip dekara 500 kg kaldirmis olsa, bu sene ayni yer icin gubresini ayirip gerisini simdi karli satsa. Ilerisi icin isik tutabilir.
 
Bugday pahalanir diyerek depolamak karli mi?

Bir ay once bugdayi o gunku fiyattan satip gubre alan mi karli, simdi biraz pahali satip gubre alan mi? Aldigi gubrenin ihtiyac fazlasini satabilecegini unutmayalim lutfen.
Sayin Karasaban , bende fiyatlar yok.
Lutfen siz bir hesap yapsaniz, ornegin 100 dekar ekip dekara 500 kg kaldirmis olsa, bu sene ayni yer icin gubresini ayirip gerisini simdi karli satsa. Ilerisi icin isik tutabilir.

Güzel soru abi bende merak ettim. Haziran 2021 fiyatları üzerinden bu karşılaşılaştırmayı yapacağım biraz işim var bir halledeyim.
 
Son düzenleme:
Bugday pahalanir diyerek depolamak karli mi?

Bir ay once bugdayi o gunku fiyattan satip gubre alan mi karli, simdi biraz pahali satip gubre alan mi? Aldigi gubrenin ihtiyac fazlasini satabilecegini unutmayalim lutfen.
Sayin Karasaban , bende fiyatlar yok.
Lutfen siz bir hesap yapsaniz, ornegin 100 dekar ekip dekara 500 kg kaldirmis olsa, bu sene ayni yer icin gubresini ayirip gerisini simdi karli satsa. Ilerisi icin isik tutabilir.

Evet.. Çıkan sonuç çok ilginç!..
Buğday Gübre Altın Kazanç Karşılaştırma.png


Evet buğday pahalanıyor ama gübre çok daha fazla pahalanıyor bu zamanda.

Altın verileriyle karşılaştırınca Buğday 1,5 senede değer kazanmış. Hasat edip satmak yerine bekletip satan karda.

Lakin gübre karşısında buğdayın değeri %50 kadar azalmış. Gübre aşırı derece pahalı hale geldiği için hasat zamanı buğdayını satan gübre işine giren biri Altından çok daha fazla para kazanabilirdi.

Gübre Buğdayı Sollamış
Gübre Altını bile sollamış.

Buğdayı hasattan sonra satıp hemen Gübre alıp depoya atmak çok kar ettirmiş bu sene.
Gübrenin dayanma süresi problem olmazsa denenebilir. Ne dersiniz?.



GAB.png



Not: Sadece Haz. 2020, Haz. 2021 ve Eylül 2021 aylık ortalama fiyatlarıyla grafik oluşturulmuştur. Dalgalanma olmaması sebebi budur.
 

Tamam, Şimdi Bu GERÇEKTEN Ciddi

Yayınlanan 5 Kasım 2021 tarafından Phoenix
Tamam, şimdi işler gerçekten ciddileşiyor.
Fed'in enflasyon konusunda yanıldığını hepimiz biliyoruz. Geçici değil… ve en azından Fed'in iddia ettiği gibi “kendiliğinden geçecek” tarzında değil.

Daha da kötüsü, Fed'in bundan çok fazla yapabileceği bir şey yok.

Daha önce de belirttiğim gibi, para politikası ekonomideki tedarik zinciri/işçilik sorunlarını çözemez. Fed petrol veya kömür basamaz. QE, rıhtım işçilerinin işe dönmesini ve konteynerleri boşaltmaya başlamasını sağlamaz. Daha düşük faiz oranlarını korumak, nakliye/kamyon taşımacılığı/üretim/vb. sorunları çözmez.

Bu durum, mikroçipler ve diğer üretim malları söz konusu olduğunda zaten BÜYÜK bir sorundu. Ama şimdi daha kritik bir şeye yayılıyor: yemek .

Kaçırdıysanız , dün Bloomberg , mevcut azot kıtlığının o kadar sorunlu hale geldiğini ve çiftçilerin normal mahsul verimini elde etmek için gerekli gübreyi temin edemediğini bildirdi.
Peki, önümüze gelen enflasyonun üstüne bir de GIDA krizini mi ekleyeceğiz?

Aşağıdaki tarımsal emtia tablosuna bir göz atın ve bana söyleyin.

GPC11521.png


Bu, muhteşem bir şekilde biten 12 yıllık bir ayı piyasası. Bu azot kıtlığından ÖNCE gıda enflasyonu zaten buradaydı. Peki, bir sonraki mahsul turu beklenenin yanına bile yaklaşmazsa ne olur?

Gerçek bir enflasyonist fırtına.

Korkunç, ama AYRICA bize ömür boyu bir olaydan kar etme fırsatı da sundu: Fed tarafından yavaşlatılamayacak veya durdurulamayacak bir enflasyonist krizin gelişi.

1970'lerde enflasyonun son büyük patlaması sırasında, akıllı yatırımcılar DÖRT haneli rakamlarda (%1.000 veya daha yüksek) kazançlara kilitlendi. Ve enflasyonun BU versiyonu Fed'in durdurabileceği türdendi!


Bu sefer kriz teğet geçmeyecek köküne kadar geçecek.

Bilinen gerçekler olduğu için MB gıda fiyatları düşmeyecek diyebiliyor, TMO buğdayı satmıyor vs..vs...

Her zaman vatandaş en son duyar öğrenir, vatandaş için iş işten geçmiş olur ayrı mesele.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Gıda ve enerji krizi nasıl hissettirilecek insanlara?

insanlar gıda krizinin olduğuna inaması için buğdayın 10 lira olmasını sağlayabilirler, demem oki olmaz diye bişey yok aslında.

Bu devirde insanların ölüm sebebi bile bilinmiyor, ölüm sebebi ne yazılırsa doğrudur mevtayı gömün gitsin yapılıyor,

Algılatma meseleleri ciddi yapılırki inanılırlık yüksek olsun.
 

Benzer Konular