2023 Hububat Fiyat Tahminleriniz

Çözüm
Kentleşen nüfus içinde çiftçilerin gözden uzak kalmaları, tüketime sunulan ürünlerde çiftçinin ne kadar çok emeği olduğunu tüketiciye unutturmuş, tüketici sadece ürün ucuz olunca mutlu olduğu için, yönetimler gıda ucuz olsunda ithal olsun halkın gönlünü kazanayım oy kaybım olmasın mantığından öteye geçemeyerek, tarımda politika üretmeden tarımsal üretimde çarpıklığa ve ithalat ihracatta getir götürcülere göz yummuş olabilir, yani tersanenize girilmiş malı götüren götürmüş, tersaneniz atıl kalmış dış etkilerden artık toparlayamaz durumda lakin kimin umurunda.

Buna rağmen ilçe ve kırsal mahallelerdeki seçim sonuçlarını tek tek açılan sandıkları incelediğimde, rakamlara verilen oylara baktığımda malesef kırsalda oy verenler neyi...
Dışardan bütün kış getirdiler, içerde fiyat düştükçe düştü burada arkadaşlar 5 liradan verdik mahvolduk diye yazdılar.
Geçen sezon çiftçi pahalı gübre alamayıp taban gübresi kullanmayınca, havalar iyi gidiyor gübre kullanımı olmasada topraktaki yeter iyi rekolte bekliyoruz diyen TMO yetkilisi, bu sezon dışardan getirilene dediki sanayici kaliteli buğday istiyor ondan ithal ediyoruz, çiftçimiz kaliteli buğday üretmeye çalışmali vs.. sayıkladı.
Yahu gübreyi pahalı getirip satanları görmüyor nasıl çiftçi kaliteli buğdayı girdi kullanmadan üretecek hesabını yapmıyor, kullanmasa topraktaki yeter diyor, her yıl günü kurtaracak açıklamalar icraatlarla memelekette kimin kime hizmet ettiği belli olmayan işler yapılıyor, Allah akıl fikir versin, kaliteli üretecekmişiz, iyide bu kadar fahiş girdilerle nasıl olacak bunu hiç düşünen yok her şey ortada.

Bu hesapsızlık her açıklamalarında belli oluyor, üretim ve üretici hiç düşünülmeden icraatlar yapılıyor her şey alenen ortada, bolluğı yönetirkende çiftçisine kaliteli üretim tavsiyesi veriyorlar, saçma sapan icraatlar, dedikleri yaptırdıklarına uymayan, ithalatçıyı hiç yokmuş gibi koruyan kollayan açıklamalar, girdilerle ezilen üretici, kabahatli yine üretici, olacak işmi?
 
Herşey dövize bağlı fiyatlanıyor, gübreciye gidiyon dolar arttı diyor başka bişey demiyor misal.

şu halde döviz düşmediğine göre, girdilerin yüksek olması kâr marĵı diye bişey bırakmadığından, 10 lira falan ülke geneli üretici için sürdürülebilirlikten uzak bir rakam, 12 den aşagısı ülke genelini kurtarmaz, hesabı yaparken ülke genelini düşünmek lazım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Stronger

Herşey dövize bağlı fiyatlanıyor, gübreciye gidiyon dolar arttı diyor başka bişey demiyor misal.
şu halde döviz düşmediğine göre, girdilerin yüksek olması kâr marjı diye bişey bırakmadığından, 10 lira falan ülke geneli üretici için sürdürülebilirlikten uzak bir rakam, 12 den aşağısı ülke genelini kurtarmaz, hesabı yaparken ülke genelini düşünmek lazım.
Elektrikli battaniye , 6 dolara fason üretilip , 10 dolara perakende satılabiliyordu.
Günün şartlarında 10 dolara üretilip , 15 dolara perakende satılabiliyor.
 
Elektrikli battaniye , 6 dolara fason üretilip , 10 dolara perakende satılabiliyordu.
Günün şartlarında 10 dolara üretilip , 15 dolara perakende satılabiliyor.
Aynen durum tüm tüketim mallarında böyle, neden? Çünkü üretim maliyetleride dolar bazında artan emtia fiyatlarından ötürü yükseldi, aynı şekil tarım ürünlerininde üretiminde girdi maliyet artışı dolar bazında otomatik arttı, yani üretici enflasyonu çok yüksek oldu, bunlar es geçilecek konular değil, hem üretimden düşmiycez hemde yaşamaya çalışıcaz bu ortamda olmazki, tüfe ile tarımsal üfe arasındaki farkın üreticiye yüklenmesi demektir bu.

Devalüasyon enflasyon sarmalında tüfe ye göre ürün fiyatı oluşturmak tarım kesimine darbe olur.Tarım kesimi kazancıyla yaşarken tüfeden etkilenir, yani artan tüketim malını tüketmeye mecburdur, oda elektrikli battaniyeyi 15 dolara alacaktır tüm malları pahalı tüketecektir, üretimde ise çok yüksek oluşan tarımsal üfe den etkilenir, burdaki artıştan dolayı misal gübresiz ekimi yapıverir üretirken harcamayı kısmaya mecbur kalır,böylece üretimin devamı eksik kalır.

Sezona girerken Taban fiyat buna göre belirlenmeli, değilse sezon bitince sığ alım satımı olan piyasayla başbaşa kalan üretici zaten artmayan ürün fiyatı ve artan girdilerle ezilmeye devam edecek. Bu açıdan bakamayan üretici enflasyona göre yüzde 50 artış yeter hesabı yaparsa yanlışı kendisi yapmış olur, ama genel olarak zaten piyasa takibi yapamayan üretci bir şekilde develüasyon enflasyon sarmalında ezilecek, bu duruma devlet eliyle oluşturulan fiyat politikası yardımcı olmamalı, yoksa desteklemelerde havaya yapılmış olur.
 
Buģday fiyatları acıklansa bile seçim sonucunu etkileyceni sanmıyorum
Bende sanmıyorum artık para değil duygular yarışıyor zaten mecliste de AKP yi cezalandırıyor vatandaş ama cumhurbaşkanlığında sağcının oyu sola gidemiyor gitse bile kırılıyor bir yerden
 

2. Tur seçim önünde emekli maaşı asgari ücret zamları havada uçuşur o arada buğday içinde hatrı sayılır bir fiyat verirler. Seçim sonrasında zamlar ile verilen geri alınır düşüncesindeyim
Buğday için bişe verceklerini sanmıyorum 10 tl olursa buğday kazançlı bi ürün olmaz seneye ekmeyiz
 
Cemal abi oy için verilir fiyat hemde vakti geldi harmanın güney doğu bölgesi için bu benim düşüncem. 10 TL de verse 20 TL de verse biz para kazandık diyene kadar zamlar ile mazot gübre tohum ilaç derken yarısı çıkar cebimizden. Köyümüzde sulama şansı olmadığı için mecbur olarak ekeceğiz yıllardır ektik kazandığımız zamanlarda oldu kazanmadığımız zamanlarda oldu bir laf var bizim yörede ateşe tutulan kısrak harmanı döver diye biz de çiftçilik mesleğine tutulduk mecbur mezara kadar yapılacak
 

Benzer Konular