ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI


Bakın algı yaratmaya gerek yok

bazı kesimler istiyorki bu işler böyle olacak, uzaktan hüküm veriyor, ee bu yıl zarar ediyorsa seneye nasılsa tarlası varmış kazanırmış, ee hadi seneye kazandı diyelim geçen yılki zararı kurtarır anca, 2 sene gittimi üretim yaptığın halde ele avuca geçen yokmu daha, bir senede kendini kurtardı gitti 3. sene, sana daha bişey yok yanlış anlamayın, 4. sene kazandıysa bu iş olmaz, bu her yıl istikrarlı kazanç olmadan yapılacaK işler değildir vesselam, bunu anlatmaya çalışsanda adam anlamıyor neden? kağıt üzerinde oturduğu yerden duyduğuylan hesap kitap yapıyor, yahu 4 yılda bir kazanan işle ne yapacaksın peki? ee bu işler böyle diyor kalkıyor, sabır çektirirler adama, ama en çok sesde onlardan çıkar zaten.

Bu daha çok hayvancılıkda oluyor, tarla ürünlerinde riskli davranırsan olabiliyor, ama ordada daha çok kazanma kısmı enflasyon devalüasyonla eridiği için yine anlatamıyorsun her yıl ezilen kazancın getirisi diye bişey olurmu diyorsun, adam zarar etmedi seneye kazanır diyor hala.
 
  • Beğen
Tepkiler: Korkmaz__-
Bak toztoprak bir daha bana hakaret edersen dogduguna pisman olacak kadar hakaret ederim.

Adam kisi cikartamayacak gecinemiyor demekle zarar etti aradinda kac kilo kadar fark var.

Yalan yazma, iftira atma, bir tane soruma cevap ver yeter.

Hic birisine cevap veremezsin.
 
sen köyde emeklinin kışı çıkartamaması zoruna gitti heralde, yaz günü bunları düşünüyo adam noolcak halim diye, bunu yazmak kabahatmi? haa sen köy bilmiyondur anlamak istemezsin diklenirsin kendi bileceğin iş, ben yeteri kadar saygılı yazdım anlayana sivrisinek anlamayana davul zurna demişler, emekli zarar etti desene benim kışı çıkartamıyor dememle anladığın buysa sana az bile yazmışım.
 
Bir tane soruma cevap yazamadin ya, olur boyle , iste bos yazarsan bilen cikar kalirsin ortada. Sen ciftci dostu falan degilsin. Kime hizmet ediyorsun bilmiyorum.

Sana yazmak vakit kaybi, yalanlarina inanan varsa devam et.
 
Bizde yalan olmaz, git gez gör yaşa ve öyle yaz ne yazacaksan, biz herdaim içindeyiz, çevremiz çiftçi köyde oturan emeklisi üreticisi hatta hem üreten hem başka işte çalışanı vede üzerine okuyup canla başla ailesine yardım için çalışanı hepsi bizden zaten, biliyoruz neler oluyor neler.

gelip buraya yazmaz kimse, ben yazdım diye kızma sende git gez gör içine gir öğren Türkiye geneli bil yaz ben sanada hak vermesini bilirim hiç kafanı yorma, ama doğruyu bil yaz kulaktan duyduğunu değil, bikaç örnek yazma komple hayatı yaşayan kırsaldaki tüm kesimleri yaz, bende sana hak vermezsem kimse vermez hiç kafanı yorma bu kadarda garanti veriyorum sana.
 
  • Beğen
Tepkiler: Korkmaz__-
evet buradada var sanayi o kadarlık, misal süt sanayii işletme büyük, ama gel gelelim asgari ücretle adam çalıştırır, çalışacak adam zaten askere kadar aylak büyümüş şehirde iş görmemiş, ondan sonra zaten ne iş bekleyecek işveren beklemiyor asgari ücret veriyor, ustası falan yok zaten işletmede gerek yok, asgari ücretli giriyor 2 ay çalışıyor çıkıyor yerine başka işsiz çok başkası giriyor 2 ay çalışıyor oda çıkıyor, servis şöförü bile diyorki sürekli götürdüğüm adam yok bu fabrikalara.

Yahu sanayi teşvik edilmiş kurulmuş işletmeler, ihracat yapacak yada tüketime üretim yapacak herneyse, kalite yok bişey yok zırt pırt teşvik işte şu kadar adam çalıştırıyorum vergi indirimi vs..

iyi peki ihracat yapıyon 3 katı kazanıyorum demeyi biliyorsun anlatıyorsunda neden bin dolar maaş vermiyorsun kalifiye eleman tutmuyorsun çalıştırmıyorsun, adam sürüsüne bereket çok o çalışmazsa 5500 e öbürü geliyor nasılsa diyor.

Türkiyenin devleri holdingleri bile o kadar dışarı mal satar bi tanesi 1000 dolar vermez maaş, yarısını anca verir, eee zengin napacak parayı yığacak bi köşeye, diyorki bak her şey pahalı, ucuz olmalı siz burda 8 saat çalışıyonuz aldığınızla geçinememenizin sebebi hayat pahalılığı, inanıyor çalışan napsın işveren sendikasıda var hepsi bir olup bastırıyor patron köşe, muhasebecisi utanmaz adamsa zarar bile gösterir vergi vermez.

Malesef durum böyle gide gide artık nasıl karın doyacak ona kafa yormaya başladılarda, köydekileri hem fabrikada hemde tarlada bağda bahçede çalıştıracaklar olaya bak sen. alemin uyanığı bunlarmı? O hazine bakanlığı yokmu bürokratlar yokmu, bir gün kafa yormaz hoop devalüasyon tamam işte ihracattan kazanıcazda vs vs.. halbuki atı alan üsküdarı geçecek zengin zenginleyecek halk birbirine düşecek yok sen işi bilmiyon sen anlamıyon ben çok hesapladım senin maaş yetmez sen burdan geçinirsin ben bilirim sen bilmezsin otorduğu yerden duyduğuylan ahkam kesenle dolar kalır böyle.
Ben elektronikçiyim Türkcell kurumsal da çalışmaya başladım asgari ücret+500 lira prim ile çalıştırıyorlardı.Niye çalışayım ? Döndüm memleketime ata topraklarını işletiyorum kendi işimi yapıyorum.Türkiye de katma değerli ürün üretilmiyor.Sanayii iş yüküyle çalışıyor.Hep ara mamül ürünler var.Örneğin araba parçaları bunların kalıpları vardır fabrikada ki işçi paketler başka birşey yapmaz.Ürettiğiyle alakalı bir gram bilgisi yoktur.Ben de süt sektöründeyim şuan kalfa yok fabrikalara.Çünkü yetişmiyor yetiştirilmiyor.Hatayı köylerde ki okulları kapatarak yaptılar.Kızlar erkekler şehirler de okullara gittiler orada eğitim alıp bir daha köye dönmezler.Toprakta büyümeyen toprağa girmesi zor olur.Öncelik köy okullarına fen okullarına ve meslek okullarına yatırım yapılmalı.Modernize edilmeli.Bu ülke ye imam hatip lazım değil,işletmeci lazım değil ya da diğer ıvır zıvır bölümler lazım değil.Adam orman da işçi olmak için bile orman bölümünü okuyor.2 3 yılını heba ediyor boşuna çürütüyor vaktini lojistik bölümü açmışlar her ilçe de var mübarek bölümü 20 30 öğrencisi var.Okuyunca ne olucaksın diyorum burada ki öğrencilere tır firmalarında çalışacağım diyor.Ben anlamıyorum yani böyle bir bölümü lise de veremezler mi acaba.Bu oluşan boşluklara afgan suriyeli ucuz çalışıp giriyor.Almanya da ki gibi 18 yaşına gelen genç evden çıkıp kendi ayakları üzerine durmalı bir evde 2+1 ise 2 kişi kalabilmeli.Suriyeliler gibi 15 kişi kalırsa devlet ceza yazıcak ev sahibine bir daha ki ceza 1 yıl evini kiralayamama cezası verip mühürliyecek.Nasıl olsa suriyeli 15 kişi kalıyor kişi başı versin 500 lira diyorlar kiralar artıyor.Gençlerimiz 30 40 yaşına gelip hayata atılamıyor.Bir çok genç evlenemiyor.
 
Fedakar köylüyü köyde durdurabilirsek bu ücretler yeter pazara gittim satıcı öfkeli alıcı yani müşteri ise bir çok şeyi yarım kg alıyor üretici bizler ise buradayız her zaman diyorum hesapla işin içinden çıkılmıyor en iyisi bu halk için biz kendimizi feda edeceğiz
Kasası sert plastikten 3.80 ölçülü el arabası aldık, 1500 TL/adet.
Lahana para etmeyince ineklere taşırız.
 

Benzer Konular