Avrupa’nın En Büyük Meyve Bahçesi Niğde’de

25.05.2016
3,693
3,486
27
Niğde

Niğde'deki dev bahçeden yılda 20 bin ton elma toplanıyor.

Niğde'de, Avrupa'nın en büyüklerinden biri olduğu belirtilen meyve bahçesi, 8 elma çeşidi ve 1 milyon 500 bin ağacıyla dikkat çekiyor.


Bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre mesafe bulunan bahçede, sürekli görev yapan 180 kişi için koğuşlar, idari binalar, yemekhane, personel lojmanları ile misafirhane gibi bölümler var.

elma1.jpg

Avrupa'nın tek parça halindeki en büyük meyve bahçelerinden

Hasat zamanı yaklaşık 500 ila 750 kişi çalışıyor.

Bahçede, yaklaşık 1 milyon 500 bin ağaçtan yılda toplanan 20 bin ton elmanın bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.


elma2(2).jpg

Ereğli ve Niğde arasındaki 7 bin dönüm alanda kurulan işletme, Avrupa'nın tek parça halinde en büyük meyve bahçelerinden biri olma özelliği taşıyor.

Yatırımın 1999 yılında başladığı bahçedeki elmalar hem yurt içi hem de yurt dışına gönderiliyor.


"Türkiye'de ilk olan 'Crimson Snow' dediğimiz elmamız bulunmakta"

Bahçede bodur elma üretimi yaptıklarını söyleyen ziraat mühendisi Mesut Gök, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 1999'da kurulan ilk bahçelerinden bir tanesi. Toplam alanda 7 bin dekar iken Avrupa'daki sayılı bahçelerden biriydik. Şu anda da teknik olarak Türkiye'deki iyi bahçelerden birisiyiz. Bizim burada yaklaşık 8 çeşit elma var, bunlar erkenci olan gala grubu. Orta mevsimde 'Golden', 'Starking' grubu, peşinden de 'Gransimit' dediğimiz yeşil elma ve ondan sonra 'Fuji' grubu geliyor. Daha sonra 'Pink Lady' dediğimiz o gruptan elmalarımız var ve Türkiye'de ilk olan 'Crimson Snow' dediğimiz elmamız bulunmakta."


elmaaaaaaa.jpg

"Hasat mevsimlere yayılıyor"

Hasat periyodunun ağustosun ilk haftasından kasımın ilk haftasına kadar sürdüğünü belirten Gök, "Yaklaşık olarak bizim bu bölgede 10-12 bin ton civarında şu anda ürün almaktayız. Bunun yaklaşık 740 dekarı şu anda biraz daha küçük olduğu için ileride bunlarda tam verime geçtiğinde 14-15 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Her iki bahçe olduğu zaman yaklaşık 20 ile 25 bin ton civarında bir elma üretimimiz oluyor.Yani öbür tarafla birlikte biz kendimiz direkt ihracat yapmıyoruz. Devamlı bazı müşterilerimiz var, onlara büyük çapta ürün veriyoruz. Onlar kendileri Isparta'da, Ankara'da depoluyorlar. Onlardan yurt dışına, Arap ülkelerine ihracat oluyor" dedi.


elma4.jpg

"Niğde'de üretim sorunu yok"

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asım Baş ise, kentte üretim sorunu olmadığını vurguladı.

"Niğde'ye geldiğim günden beri şunu ifade ediyorum; Niğde'nin üretim problemi yok, Niğde'nin üretimden sonraki aşamalardaki birtakım eksiklikleri var. Biz de onu tamamlamaya çalışıyoruz. 'Üretim burada, işleme burada, pazarlama' diye bir sloganımız vardı bizim. Burada üretim kısmını yapıyoruz biz, burada işleme ve burada pazarlama kısmını da 2 yıldır kırsal kalkınma ve ekonomik yatırımlar projeleri ile telafi etmeye ve takviye etmeye çalışıyoruz. Bu depolama işleme paketleme işlemlerinin Niğde'de yapılmasını istiyoruz. Bütün çabamız, gayretimiz de bu noktada ve bundan sonra olacak."



Kaynak : DHA
 

Benzer Konular