Ayçiçeği ekiminde gübreyi karıktan vermek mi yoksa serpip karıştırmak mı ne fark yaşanır

Ayçiçeği ekiminde gübre az kullanildigi için tohuma yakin olması bitkinin gübreye ulaşamama durumuna çözüm için ;makina ile siraya verilmeli .
Ama misirda ki gibi verim için çok gübre kullaniyor iseniz taban gübresini saçabilirsiniz.
 
Ayçiçeği ekiminde gübre az kullanildigi için tohuma yakin olması bitkinin gübreye ulaşamama durumuna çözüm için ;makina ile siraya verilmeli .
Ama misirda ki gibi verim için çok gübre kullaniyor iseniz taban gübresini saçabilirsiniz.
Amaç zaten verim 20 25 kg gübreleme yapıyoruz . Benimde görüşüm sıra arası geniş olduğu için karıktan uygulamak mantıklı geliyor şuana kadar karıktan uygulama yapıyorduk tabi ekimi ücretli başkasına yaptırıyorum tek traktör olduğu için gübreyi kendi motorundan taşıyor ekimi tuttuğum ekipman sahibiyle ekiyoruz o yüzden kendime makine almayı düşünüyorum tabi alınca gübreyi mecbur ekim öncesinde serperek atmak zorunda kalacağım bu şekilde ekenlerin serpmeyle karık arasına vermede verime gübre kullanımı hesabı ne oluyor bunu öğrenmeye çalışıyorum makineyi alıp ekim ekim öncesi 20 kg gübreyi serpmek verimde kayıp yaratırmı
 
Merhaba. Gerek ayçiçeği gerek mısır tarımında gübreyi serpip toprağı karıştırmak sıkıntılı görülmektedir. Çünkü çizel, aysan, kazayağı, tırmık gibi aletler toprağı çevirmediği için gübre toprak yüzeyinde kalmakta tırmık hariç diğer ekipmanlar mandal yaparak gübreyi çizi halinde bir yere yığmaktadır. Fosfor gibi maddelerin toprağın en az 10 cm kadar altına verilmesi gerektiği ve azotun da toprak altına girmediği için güneşe maruz kalarak azot kaybı olmaktadır düşüncesindeyim.

Şahsi fikrim eğer tarlada geçen yıldan mısır parçası ayçiçeği parçası yoksa hububat mibzeri ile, eğer toprak yüzeyinde çok sap parçası varsa nohut ekim mibzeri gibi mibzerlerle "ekim yönünün tersine" gübreyi vermek hem toprağı bir daha karıştırmış olmak. Ayrıca bu yöntemle hem hububat mibzeriyle hem de ekimde havalı mibzerle 2 çeşit gübre verilebilir düşüncesindeyim.
 
Ben kullandığım gübrenin hepsini saçıyorum. Hepsini saçtığın zaman dönüme 5- 10 kg fazla saçarsan daha iyi olur. Sadece karığa kullanmak da çok doğru değil, bitkinin kökleri gübreli bölümde kalmak istiyor. En doğrusu, büyük bölümünü saçıp, 5-10 kg arası da karığa bırakmak. Bu şekilde, bitki ufak iken,kök yapısı fazla gelişmeden de yakınındaki gübreden daha çabuk istifade ederek daha çabuk gelişecektir. Büyüdükçe etrafındaki gübreleri bulacaktır. Bu şekilde kök yapısı da daha iyi gelişir.
 

Benzer Konular