Bakan Bekir Pakdemirli, Gaziantep Fuarında 10 Müjde Verdi

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Gaziantep'te düzenlenen 12. GAPTARIM-Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışına katıldı. Açılışta yaptığı konuşmasında Gaziantep'e yaptıkları destekleme ve projeleri aktardı. Bitkisel üretim ve hayvansal üretim için ayrı ayrı 5 müjde verdi.





"Son 19 yılda Gaziantep'in tarımsal üretiminde önemli artışlar yaşandı. Bitkisel üretim değeri 14 kat artışla 6,1 Milyar Liraya, Hayvansal üretim değeri ise 15 kat artışla 3,1 Milyar Liraya ulaştı. Son bir yılda, Gaziantep'in toplam tarımsal üretim değeri, %78 gibi rekor bir artış göstererek, Türkiye'de en fazla gelişen ilimiz oldu"

"Gaziantep için bitkisel üretimde:

1) 13 bin dekar atıl/boş/nadas alanlarımızda kırmızı mercimek ekimi,
2) 5 bin adet erkek antep fıstık ağacı ile 5 bin dekar alanda fıstık bahçesi tesisi,
3) Verimi artırmak için, 10 bin litre organik sıvı gübrenin biber yetiştiriciliğinde kullanılması,
4 13 bin dekar alanda mera ıslah ve amenajman projesi,
5) 9 bin dekar alanda yem bitkileri ekimi projelerimiz var. "



"Yine Gaziantep için hayvansal üretimde:
1) Toplam 190 Milyon bütçeli Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yoluyla Yaygınlaştırılması Projesini geçen ay başlattık ve Gaziantep'i de bu projeden faydalanan illerimiz içinde dâhil ettik. 3 yıl sürecek bu proje kapsamında büyükbaş hayvanlara ücretsiz suni tohumlama yapacağız.

2) Bal ile birlikte katma değerli arı ürünleri üretiminin artırılmasına yönelik üreticimizin güneş enerjisi sistemleri, arıcı barınağı, arı kovanı, alet ve ekipman alımını destekleyeceğiz.

3) GAP DAP DOKAP VE KOP PROJELERİ kapsamında ahır ve ağıl yapan 200 üreticimize 1,4 Milyon Lira hibe desteği ödedik. 2021'de de, ahır- ağıl yapımıyla birlikte hayvan çadırı alımına da % 50 hibe desteği veriyoruz.

4) Göçer yetiştiricilerimize anaç koyun - keçi desteğine ilave 2 Lira göçer desteği vereceğiz.

5) İvesi ırkı koyun ve Kıl keçisini soy kütüğü projesine dâhil ettik. Soy kütüğü kaydı tutulan işletmelere hayvan başına 100 Lira, bu işletmelerden koç ve teke alan yetiştiricilere 500 Lira destekleme ödemesi yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.
 

Benzer Konular