Balya Makinası Neden Alınma"ma"lı?

12.06.2017
1,811
1
5,065
22
Aksaray

İyi akşamlar Trakkulüp ailesi. Gerek özel mesaj yoluyla benimle iletişim kuranlar gerek de forum konularında yeni balya makinası almak istediğini söyleyen üyelerin hiç üzerinde durmadığı soruyu, insanlara hayal satmamak için cevaplamak istiyorum.

Balya makinası neden alınmamalı?

Biz piyasaya 2013 yılında girmiştik. Bu sezon 9.sezonumuz oluyor ve tüm müşteri tiplerini ve makina yönünden olumsuz durumları gördüğümüzü düşünüyorum. Önce müşterilerin profilinden anlatmaya başlayayım.

1) Tarla hazırlığı konusunda zerre fikri olmayıp, bozuk tarlada toplama tırmığının sonuna kadar indirilmesini isteyenler,
2) Örneğin tarlasından 354 balyası çıkıpta, balyanın 30'u çalınmış, ben onun parasını ödemeyeyim diyenler,
3) Tırmıklamayı sadece sıra başlarında hidroliği indirip kaldırmaktan ibaret olarak görüp, top top tırmıklayanlar,
4) Örneğin tane başı anlaşılan fiyat 3 TL fiyat biçilen bir tarladan çıkarken 2.5'den ödeyenler,
5) Vadeli olarak ödemesine tolerans tanıdığımız ama borcun günü gelince telefonu kapatan ve aylarca ödemeyenler,
6) Balya bağlandığı esnada tarlasını-malını kontrole gelmeyenler
7) Yine balya bağlanırken gelmeyip, tarlanın içindeki yağmurlama borularını bize taşıttıranlar,
8) Günü gelen borcu önceden ödemiştim diyenler.
9) Islak sapa çağırıp, o kadar yola karşılık boş döndürenler.

Bölgemizdeki müşterilerin %95'i bu özelliklerden en az 1 tanesine sahip. Yiğidi öldürelim ama hakkını yemeyelim, geri kalan %5'lik kısmın işi temiz olduğu için tarla hazırlığından tutalım da ödemesine kadar her şeyi sanki tesadüf gibi düzenlidir. Bu müşterilere gerekirse piyasadan %10 daha ucuz bağlayabilirsiniz, uzun vadede karlı olur.

Şimdi gelelim balya makinasının kendi sorunlarına:

1) Arıza yönünden en dertli kısım bağlama grubudur. Ne zaman ne yapacağı hiç bir zaman belli olmaz, yanınızda her ihtimale karşı gaga, gaga pimi, bıçak kolu gibi parçalardan en az 1 tane yedek bulundurmanız iyi olur. Bazen balya makinası inat eder, en tecrübeli kişi bile sinirden acemi olur, servis bile gelse günlerce arıza bulunamaz (bir kaç kere başımıza geldi). Artık bağlama hatası çözülür diye tüm ayarlanabilir, değiştirilebilir aksamları değiştirirsiniz, bir bakmışsın arıza şans eseri çözülür ama tesadüfen çözen kişiye hiç bir tecrübe bırakmadığı için aynı arızanın tekrarlanması durumuna karşı balyacı rahat uyuyamayabilir. Ama bağlama grubundaki arızalar genel olarak parça aşınması, ip kalitesizliği gibi sebeplerden olduğu için genel anlamda sorunlar çözülür (servis varsa).

2) Her gün 300-500 balyada bir bağlama grubu, 10 çalışma saatlinde bir de makinanın tüm aksamları mutlaka yağlanmalıdır. Ben geçen gün bir hesap yaptım, makinayı yağlayışım 1000'i geçmiş. Zamanla yağlayan insanın psikolojisi bozuluyor.

3) En az 2 servisle çalışmanız lazım çünkü her an birisi dolu olacağı için arızanız hızlı çözülmez, kendim yaparım derseniz de, maalesef her bir parçanın-arızanın elinizden geçmesi lazım ki kendi arızanızı kendiniz yapabilesiniz. Yeni başlayanlar makinanın bağlama grubu haricindeki aksamlarını bile zor çözecektir.

4) Uykusuzluk. Herkes biçerdöveri aynı gün sokunca, yoncayı aynı gün biçince sizden hem SUPERMAN hem de 48 saat uykusuz kalabilmeniz beklenecek. Birini atlatsanız en azından gönül koyacak.

5) Ergonomik olmayan ve kabinsiz bir traktörünüz varsa özellikle saman tozunda çalışmaya alışmanız gerekecek. Eve gidince her tarafınız kaşınacak, bari uyuyayım bittim artık derseniz de toprak dolan gözleriniz buna izin vermeyecek.

6) Ucuz parça satanları ilk senenizde bulamazsınız büyük ihtimal, cebinizden fazla para çıkar. Ama ben size bir iyilik yapayım :) . Konya bölgesinden ucuz ve kapsamlı parçayı ÇETİNKAYA'lar satar.




***** ÖZET ******
-
Alo dediğinizde ne geç 1 gün atlatmalı şekilde tarlanıza gelen ve 20-25 kg bağlayan balyacı baş tacıdır. Eğer böyle bir rahatlık içindeyseniz akıl ve beden sağlığınız için lütfen balya makinasından uzak durun.

-Balya makinası sizi milyoner etmez(en azından güncel ekonomide) eğer kendi sapınızı bağlattırmakta sıkıntı çekiyorsanız 3-5 senede kendini amorti edecek kadar sakince çalışılabilir. Milyonerlik anca biçim-tırmık-yükleme-dikili alım satım ile olabilir. O da çok yoğun şekilde odaklanırsanız.

-2.el kapalı kutu, hiç bir zaman ne çıkacağı belli olmaz. Sıfır tercih etmeniz risksiz olur.



Unuttuğum illaki vardır, balyacı abileri de yoruma bekliyorum.

1625346021431.png
 
Son düzenleme:
Tebrikler,eline,emeğine sağlık akif,
yılda 7 ile 12 bin balya yaptırıyorum,
sayı fazla olduğu için daha ucuz oluyor.
bazen hevesleniyorum.
ama bakıyorum.
birde ona traktör lazım,
evet birde adam lazım. :)
zaman lazım,
ip lazım,
mazot lazım,
amortisman gideri lazım,

Yağını değişmek,
Filtresini değişmek lazım.,
Kırılırsa parçası alan biri lazım,
Lazım haaa lazım.
En iyisi, bunları benim yerime yapacak,
Birisi ile anlaşmak,ve şu an o balya yapıyor. Ben ise yan tarafta uzanmış çay içiyorum.
Her şeye burnunu sokmamak lazım.en azindan Şimdilik 👍
Selamlar.
 
Çok doğru bi tespit,dün sabah saat 7 de ariyo adam gel diye,bu saatte balya olmaz aksamdan biraz yagdi çiğ de var diyom oluyo gel sen dedi gittim,daha yoncayi bu sezon ilk biçmiş işini takip eden birisi çolpa insan,2 metreye 1.50 yükseklikte sıra yapmis basladik 30 saniye oldu olmadi hem yaba hemde volandan ayni anda sigorta kesti işten anlamiyo böyle olmaz diyom niye nesi var bu sıralarin diyo en son motoru ortaya durdurdum yabayla getirip makineye verecez dedim yoksa makine dagilacak neyse 145 balyaya 2,5 saat uğraştik.O tarla bitti gittik Allah in unuttuğu bi dağa tarlalar zaten rampa,düzensiz tirmikla sürekli aşşa yukari oynaman lazim derken tirmiğin hortumu daha fazla dayanmadi patladi,600 metre yüruduk araba gelmiyo oldugumuz yere gittik yaptirdik felan geri geldik yagmur yagacak acele et acele et yerde biraktirma artik diyom yagmur yagsada kurtulsam en son dedim römorka yığın getirin evde yapariz diye tarlalar kucuk makineyle motor donmuyo tarlanin sonuna kadar sira yapiyolar makine bunu nasil alacak diyen yok anca yerde biraktirma diyolar yagmur yagdi biraktik bi dahada oyle tarlaya gitmem artik.
 
  • Beğen
Tepkiler: beytullah özcan

Benim biçim taktiğini uygulamana sevindim Beytullah abi :) Her dönüşte de hidroliği kaldırdığına göre yıllardır biçim yapıp, pis biçenlere taş çıkartmışsın tebrik ederim. Yalnız orta kol biraz sıkılsaymış iyi olurmuş bence.
Eywallah Akifim, acemisiyiz bu işin ama her işi düşünerek yaptığımızdan oldu birşeyler, işide beğendiğine sevindim.
Yatık bırakıyordu, sonradan kolu topladım ama sen öyle dediysen olmamış demeki☺️ sonraki biçime toparlarız artık.
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma
Akif ve aenema'nın yazışlarından belli düzgün insanlar oldukları. İnsanlık mala bağladı. Balyayı, çiftçiliği, biçeri falan geçin. En basit konularda bile samimiyetsizlik, kalitesizlik tokat gibi yüzüne çarpıyor insanın.

Lisanslı depoya buğday dökeceğim. Bir kamyon Esperia döktüm. Anadolu kırmızı sert 2. sınıf. Sorun yok. Dedim ki müdüre, ikinci kamyon Renata/Esperia karışık gelecek. Sorun yok, dedi. İkisi de sert, aynı sınıf buğday. Ama kamyoncuyu ikna edemiyorum. Dökerken ben orada olmuyorum, kamyoncuya soruyorlar cinsini. Esperia/Renata karışık de diyorum. Yok sen boşver karıştırma diyor. Esperia diyeceğim.

İyi de buğday karışık. Neden Esperia diye "kakalayacaksın"? Ki müdür demiş kabul edeceğim diye. Gitmiş Esperia demiş. Analiz geldi, Diğer Buğday. Pirincin taşını ayıklayana kadar bir saat uğraştım.

Duyuyorum, yumuşak buğdayı sert diye "kakalamış" biri. Gururla anlatıyor.

Olmaz abiler. Olmuyor da.
 

Benzer Konular