Beside Arpa kullanımı

Komşum simental cinsi hayvanlarına ilk 3ay Konya yemi son 9 ay CP yem ile baktı. Hiç arpa yedirmedi.
Hayvanlar fil gibi görünüyordu, göğüs çevreleri 208 ile 235 arasıydi.
Tartıda hayvanlar yağlı ortalama 420 geldi. Gören bu işin uzmanı denen kesimciler 450-460 kg koyuyordu.
Geçen yıl %40-%60 yem ile baktığım göğüs çevresi 210 olan tosunlarım 450+ kg verdi.
Bu senede tosun bakıyorum %50 arpa %50 yem giriyorum. Komşunun malına bakarak bu seneki danalar kilo vermez gibime geliyor.
Beside arpa yedirmek eti sikilastirip karkası artırır mi ?

Komşum simental cinsi hayvanlarına ilk 3ay Konya yemi son 9 ay CP yem ile baktı. Hiç arpa yedirmedi.
Tartıda hayvanlar yağlı ortalama 420 geldi. Gören bu işin uzmanı denen kesimciler 450-460 kg koyuyordu.
Geçen yıl %40-%60 yem ile baktığım göğüs çevresi 210 olan tosunlarım 450+ kg verdi.
Bu senede tosun bakıyorum %50 arpa %50 yem giriyorum. Komşunun malına bakarak bu seneki danalar kilo vermez gibime geliyor.

Kullandığınız yemin enerji, protein oranına göre %20 ile %40 arasında uygundur. Gözlem yapılmalı herhangi ayak ve tırnak sorununda arpa kısılmalıdır. Sorunuza gelecek olursak arpa hayvanı sıkılaştırır ve yağlandırır ?

Size sorum ise komşunuzun hayvanları içeriye ortalama kaç kilo canlı ağırlık ile girip kaç kilo canlı ağırlık ile çıktı ?

besicilikte, esas yem saman ve arpadır. elbet silaj, pancar posası da büyüme döneminde 200 kg-450 kg arasında kullanılır. besi yemi, arpa, ayçiçek küspesi, tuz, mermer, vitamin, mineral den ibarettir.

besi sonunda, besi yeminin büyük kısmı, 50 kg yemin, 40-45 kg su arpadan, 8-5 kg su ayçiçek küspesinden meydana gelir.
mermer, vitamin A ile desteklenir.

asidozu ve ayak hastalıklarını önlemek için, rasyonlara yeterli saman katılmalıdır.

besiciler, arpa ile yemlenen besili büyükbaş hayvanlarda, randımanın (kemikli et/baskül ağırlığı) daha büyük olduğunu söylemektedir.

trakkulup.net