BİYOLOJİK MÜCADELE


BİYOLOJİK MÜCADELE NEDİR?
Zararlı böceklerin yaptığı zararları durdurmak veya azaltmak için onların doğal düşmanlarını doğada artıracak şekilde yapılan işlemlere denilmektedir. Zararlı böceklerin doğada mevcut doğal düşmanların yardımıyla ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması işlemine biyolojik mücadele denmektedir. Biyolojik mücadelede hedef ilaçlı mücadelede olduğu gibi, zararlıları tümüyle yok etmek değildir. Biyolojik mücadelede, zararlı yoğunluğu ekonomik zarar düzeyinin altında tutulmakta, böylece söz konusu zararlıların doğal düşmanlarının doğada sürekliliğinin sağlanması hedef alınmaktadır.

Doğal düşmanları üç grupta toplayabiliriz:
1) Predatör Böcekler
Hayatı boyunca serbest olarak yaşayan, avını yiyerek veya vücut sıvısını emerek öldüren, çoğunlukla avından büyük boyda olan ve gelişmesini tamamlayabilmesi için birden fazla ava ihtiyacı olan organizmalardır.


2)Parazit Böcekler
Yumurtasını konukçusunun içine veya üzerine bırakarak gelişmesini tamamlayıp, konukçusunu öldüren ve ergin oluncaya kadar, yalnız bir tek konukçuya ihtiyaç gösteren organizmalardır.


3)Entomopatojenler
Konukçularını hastalandırarak öldüren mikroorganizmalardır.

Biyolojik mücadele programlarının hazırlanabileceği bölgelerdeki kültür bitkilerindeki tüm zararlıların ve bu zararlıların doğal düşmanlarının saptanması gerekmektedir. Söz konusu doğal düşmanların birbirleriyle ilgilerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca bu doğal düşmanların konukçularına hangi şartlarda ne oranda etkili olduklarının da ortaya konması gerekir.

Söz konusu bölgedeki zararlıları baskı altında tutacak doğal düşmanlar yok ise, aşağıdaki yöntemler uygulanabilir.

1. Doğal düşmanların bulundukları bölgelerden toplanarak konukçularının zarar yaptıkları yerlere salınması.
2. Doğal düşmanların üzerinde bulundukları konukçularıyla birlikte faydalının bulunmadığı bölgeye salınması.
3. Biyolojik mücadele etmenleri laboratuarda üretilerek konukçularının zarar yaptığı bölgelere salınmasıdır.
4. Biyolojik mücadelesi planlanan zararlının yurt içinde etkili doğal düşmanları yok ise yurt dışında var olan etkili doğal düşmanların getirilip laboratuarda üretimleri gerçekleştirilerek biyolojik mücadelede kullanılır.

Biyolojik mücadeleyi olumsuz yönde etkileyen faktörler vardır. Bunlar:
1. İklim
2. Konukçu Uygunluğu
3. Karınca
4. Toz
5. Zararlı ve hastalıklara karşı kullanılan zirai ilaçlardır.

Kaynak: http://www.tarimgov.tr

Buda Tarım Bakanlığının yayınladığı BİYOLOJİK MÜCADELE KİTABI:
http://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/Bitki Sağlığı Hizmetleri/Biyolojik_Mucadele_Kitabi.pdf

Buda Türkiye Biyolojik Mücadele Derneğinin yayınladığı bazı predator böcek türlerinin tanıtım kataloğu:

Coccinellidae ( Gelin Böcekleri )
http://www.biyolojikmucadele.org.tr/uploads/Coccinellidae.pdf

Dryinidae (Hymenoptera: Chrysidoidea)
http://www.biyolojikmucadele.org.tr/uploads/Dryinidae.pdf

Trichogrammatidae (Yumurta Parazitoitleri)
http://www.biyolojikmucadele.org.tr/uploads/Trichogrammatidae.pdf

Syrphidae (Çiçek Sinekleri)
http://www.biyolojikmucadele.org.tr/uploads/Trichogrammatidae.pdf

Şimdi de zararlılarla mücadele ve biyolojik mücadele ile alakalı görüşümü belirtmek istiyorum.Maalesef bir çok üreticide gördüğüm şey tarlanın %10 ' luk veya %20 ' lik kısmında herhangi bir zararlının görülmesi halinde tüm tarla ilaçlanmakta ve EKONOMİK ZARAR EŞİĞİ denen olayın göz ardı edilmesi.Bu yanlışın sonucu çiftçiye ciddi manada mali bir yük bindirmekte.Bunun yanında hiç bir ilacın ülkemizde üretilmediğini düşünürsek yaptığımız her ilaçlamada ülkemizden döviz çıkışı olmakta. Peki biz bu mücadeleyi hem kendimize hem cebimize hem de bu ürünleri tüketenlere zarar vermeden yapsak nasıl olur? İşte bunun tek yolu var. O da [move][glow=red,2,300]BİYOLOJİK MÜCADELE[/glow][/move].
 
Ynt: BİYOLOJİK MÜCADELE

İlaçlamada döviz kaybının yanı sıra insanlarımız bir tuzağın içine düşürülüyor. Bizzat yaşadım.
2003 yılında bir arazime ceviz fidanları diktim. Göktaşı haricinde ilaç kullanmadım. Ağaçlar 7-8 yaşına geldiğinde bir iki ağacın dalında iç kurdu gördüm. Çok değil sadece iki üç adet o kadar.

Daha farzla artmasın önlem alayım diye piyasada satılan ve en tanınmış markanın ilacını attım. Sonra çok pişman oldum çünkü sayıları çok fazla arttı.

Ziraat mühendisleri arkadaşlarımın anlatmasına göre pek çok yabancı ilaç bir zararlıyı yok ederken bir yandan başkalarını davet ediyormuş. Bu arkadaşların yardımı ile tekrar kurtardım ve eski haline dönderdim. Şimdi sadece göktaşı yapıyorum. Zararlılar için ise özellikle onların yaşam ve üreme alanlarına müsaade etmemeye özen gösteriyorum.

Paylaşım için teşekkürler.
 
Ynt: BİYOLOJİK MÜCADELE

kubilay07 link=topic=86333.msg1033000#msg1033000 date=1446928435' Alıntı:
Aynen öyle. Uzun zamandır foruma girmediğim için konunuzu görmemişim. Burada genel bir bilgilendirme yapmaya çalışmıştım. Eğer bunun gibi bilgilendirme yapılan bir konu varsa burası kilitlenebilir. Bu arada konunuzu okudum. Böceklerin dönüme maliyeti toplam 900 TL mi yoksa arazinize yaptığınız toplam uygulamanın maliyeti mi?Eğer ikinci dediğim ise arazinizin kaç dekar olduğunu öğrenmek isterim saygılarımla.
 
Ynt: BİYOLOJİK MÜCADELE

Çıray link=topic=86333.msg1033042#msg1033042 date=1446933255' Alıntı:
Aynen öyle. Uzun zamandır foruma girmediğim için konunuzu görmemişim. Burada genel bir bilgilendirme yapmaya çalışmıştım. Eğer bunun gibi bilgilendirme yapılan bir konu varsa burası kilitlenebilir. Bu arada konunuzu okudum. Böceklerin dönüme maliyeti toplam 900 TL mi yoksa arazinize yaptığınız toplam uygulamanın maliyeti mi?Eğer ikinci dediğim ise arazinizin kaç dekar olduğunu öğrenmek isterim saygılarımla.

Dekar maliyeti 900 lira bu yıl biraz ucuzladı 800 lira oldu
 
Ynt: BİYOLOJİK MÜCADELE

Çıray link=topic=86333.msg1033044#msg1033044 date=1446934105' Alıntı:
Domates miydi biber miydi? Bir de bu iki ürünün tarımına uzağız. İlaç maliyetine göre kıyaslayınca hangisi daha avantajlı?
Biber idi domateste kullanılan böcek türleri farklı fiyatı da biraz daha uygun

İlaç maliyeti hemen hemen kafa kafaya gibi böcek belki biraz daha masraflı ama satarken çok rahat ediyoruz ihracatta sıkıntı çıkmıyor
 
Ynt: BİYOLOJİK MÜCADELE

@Çıray konu önemine istinaden sabitlenmiştir...

Aklımda iken tarlanın etrafına çeşitli ağaçlar sanırım Söğüt w.s. idi dikilerek de farklı bir biyolojik mücadele yapılabiliyor diye hafızamda kalmış daha detaylı öğrenince yazarım buraya...
 
Ynt: BİYOLOJİK MÜCADELE

Konuya paralel olarak bugün itibari ile Antibiyotiklerin aşırı kullanımından dolayı çok yakında antibiyotiklerin hükümsüz kalabileceği bugün ulusal basında haber olarak paylaşılmakta....
 

Benzer Konular