--Böyle Ayçiçek Tablası Hiç Gördünüzmü--


Ynt: --Böyle Ayçiçek Tablası Hiç Gördünüzmü--

ArAnAnAdAm link=topic=80671.msg957773#msg957773 date=1421272122' Alıntı:
[size=14pt]Çiftçilikte en fazla para kazanan mahsüller neler desek
Afyon
çekirdeksiz üzüm
sofralık ayçekirdeği
silajlık mısır
Patates derim ben
Ama üzüm bu sene batıdı
Ayçiçeği ülkemizde çoğu yerde rahat yetiştiği için üretim fazlalaştı o yüzden bu sene piyasa çöktü :)
Biçer döğerle biçme sevdalısı arkadaşlarada bi sözüm olsun
Biz bu sevdaya çok düşen gördük hepsi çoluk cocuk elinde bıçak tek tek işlediler sonunda [/size]


Bundan 100 yıl önce, tarlanın sürümüiçin, 50 yıl önce buğdayın biçimi için, 40 yıl önce tohumun ekimi, 30 yıl önce, sapın balyalanması için bu cümlenin aynısı kurulmuştu :)
 
Ynt: --Böyle Ayçiçek Tablası Hiç Gördünüzmü--

sebazios link=topic=80671.msg957807#msg957807 date=1421275020' Alıntı:
Bundan 100 yıl önce, tarlanın sürümüiçin, 50 yıl önce buğdayın biçimi için, 40 yıl önce tohumun ekimi, 30 yıl önce, sapın balyalanması için bu cümlenin aynısı kurulmuştu :)
Bizim çevrede oldukça ekilir Cekirdek Türkiyenin %40 nın üretildigi bi bölgede çiftçilik yapıyorum aynı zamandada biçerdöverciyim
Evelsi sene bu iste oldukça iyi bir usta biçerin içini kople boşalttı içine kendisi çekirdek patozunun büyük ölçeklisini yerlestirdi (çalışma prensibini degiştirdi ) deposunu falan helezon kırıyo diye taş toplama makinasınınki gibi hidrolik devrilmeli yaptı, ağzına yarı çekirdek yarı mısır tablası benzeri bir tabla yaptı
Sorunun büüyüğü çekirdek başları büyük olduğu için eğiliyo ve makinaya içine alırken düşürüyordu ne yappıldıysa çözülemedi bu sorun
Makinanın tertibatına gelecek olursak biçerler kuru mahsüle göre dizey edilmis çekirdekteyse kendihe has bir reçine var buda makina icinde sıvama yapıyor
ekelkeri dolduruyo mahsülün pislikli çıkmasına yol açıyor, o yüzden sisteminin çekirdek patozu sistemi olması şart o yüzden içine patoz yerlestirildi.
Bayda mühendsilik olarak çok zaman ve emek harcandı ama olmadı
Çekirdegin elle işçiligi zor ve masaraflı
Bugday mesela 15 illa 30 lira arası biçilirken çekirdege çiftci 50-60 vermeye hazır ama bugünün teknolojisi o ürünün kimyasıyla uyuşmuyor
Bildiğim budur :)
 
ArAnAnAdAm link=topic=80671.msg957816#msg957816 date=1421276358' Alıntı:
Bizim çevrede oldukça ekilir Cekirdek Türkiyenin %40 nın üretildigi bi bölgede çiftçilik yapıyorum aynı zamandada biçerdöverciyim
Evelsi sene bu iste oldukça iyi bir usta biçerin içini kople boşalttı içine kendisi çekirdek patozunun büyük ölçeklisini yerlestirdi (çalışma prensibini degiştirdi ) deposunu falan helezon kırıyo diye taş toplama makinasınınki gibi hidrolik devrilmeli yaptı, ağzına yarı çekirdek yarı mısır tablası benzeri bir tabla yaptı
Sorunun büüyüğü çekirdek başları büyük olduğu için eğiliyo ve makinaya içine alırken düşürüyordu ne yappıldıysa çözülemedi bu sorun
Makinanın tertibatına gelecek olursak biçerler kuru mahsüle göre dizey edilmis çekirdekteyse kendihe has bir reçine var buda makina icinde sıvama yapıyor
ekelkeri dolduruyo mahsülün pislikli çıkmasına yol açıyor, o yüzden sisteminin çekirdek patozu sistemi olması şart o yüzden içine patoz yerlestirildi.
Bayda mühendsilik olarak çok zaman ve emek harcandı ama olmadı
Çekirdegin elle işçiligi zor ve masaraflı
Bugday mesela 15 illa 30 lira arası biçilirken çekirdege çiftci 50-60 vermeye hazır ama bugünün teknolojisi o ürünün kimyasıyla uyuşmuyor
Bildiğim budur :)

O arkadaşı öncelikle tebrik ederim. Ama keşke yılmasaymış.

Edison Ampulü bulmadan önce 40-50 kişilik ekibi ile 1000 civarı deneme yapar. Ama bir türlü olmaz. En son asistanı dayanamaz:

- Ustam, bırakalım be! Olmuyo işte. Bin tane oldu malzeme denedik, olmayınca olmuyor.. Kasmayalım istersen. Bak bişey de bulamadık, der.

Edison:

- Ne münasebet Elizabeth. Amacımıza ulaşamadık ama ampulün nasıl yapılamayacağını 1000 tane farklı yoldan öğrenmiş olduk, der.

(Not: diyalog editlenmiştir.)

O usta arkadaş de en az 1 şeyi eksik yaptı ve bu hatası, ciddi para kazanması ile arasındaki en büyük engel.
 
Ynt: --Böyle Ayçiçek Tablası Hiç Gördünüzmü--

ArAnAnAdAm link=topic=80671.msg957816#msg957816 date=1421276358' Alıntı:
Bizim çevrede oldukça ekilir Cekirdek Türkiyenin %40 nın üretildigi bi bölgede çiftçilik yapıyorum aynı zamandada biçerdöverciyim
Evelsi sene bu iste oldukça iyi bir usta biçerin içini kople boşalttı içine kendisi çekirdek patozunun büyük ölçeklisini yerlestirdi (çalışma prensibini degiştirdi ) deposunu falan helezon kırıyo diye taş toplama makinasınınki gibi hidrolik devrilmeli yaptı, ağzına yarı çekirdek yarı mısır tablası benzeri bir tabla yaptı
Sorunun büüyüğü çekirdek başları büyük olduğu için eğiliyo ve makinaya içine alırken düşürüyordu ne yappıldıysa çözülemedi bu sorun
Makinanın tertibatına gelecek olursak biçerler kuru mahsüle göre dizey edilmis çekirdekteyse kendihe has bir reçine var buda makina icinde sıvama yapıyor
ekelkeri dolduruyo mahsülün pislikli çıkmasına yol açıyor, o yüzden sisteminin çekirdek patozu sistemi olması şart o yüzden içine patoz yerlestirildi.
Bayda mühendsilik olarak çok zaman ve emek harcandı ama olmadı
Çekirdegin elle işçiligi zor ve masaraflı
Bugday mesela 15 illa 30 lira arası biçilirken çekirdege çiftci 50-60 vermeye hazır ama bugünün teknolojisi o ürünün kimyasıyla uyuşmuyor
Bildiğim budur :)
konuyu biraz geç gördüm.biz genelde sulu olarak çerezlik çekirdek ekeriz.patozla hasatını yaparız..biçer denemeleri oldu fakat pek iç açıcı sonuçlar alınmadı.yan tarla komşum biçti özellikle takip ettim çok fire oldu biçme sonrası tarlaya tekrar girip kalanları topladılar.biçerle hasat edilememe nedeni kısaca açıklayayım.çekirdek kellesi kesildigi zaman 3 gün yerde kalıp kendini bırakması buruşması lagzım esas sorun bu zaten biçer direk alıyor en başta kelle çok sert oldugu için ne kadar dövülsede ortalarda kalıyor verim kaybı oluyor + yatanlar oluyor onlarda tarlada kalır biçer alamaz bu da bir kayıp. diyelim ki biçer aldı yaş oldugu için posalı alıyor..buda lekelenmeye ve çekirdegin biraz daha fazla kızmasına neden oluyor..bir diger sorun çekirdegin kabugunu çiziyor..çizilen kabuktan dolayı o çekirdek acır (acır derken kavrulmuş çekirdek alır yersiniz yerken arada agzınıza acı bir tat gelir :) işte sebep budur...
işin açıkçası biçer işi çok profesyonel olmadıgı sürece yakın bir zamanda zor görünüyor....not:biçerle yüzde 40 varan verim kayıpları yaşanıyor...
 

Benzer Konular