Bu Köylerde Sigara İçenlere Kız Verilmiyor


Şanlıurfa ' nın Akçamescit köyü, Adıyaman ' ın Yeşilkaya köyü ve Kastamonu ' nun Ortaöz köylerinde yıllardır sigara içilmiyor, sigara içenlere kız verilmiyor.
Şanlıurfa ' nın Akçamescit köyü, Adıyaman ' ın Yeşilkaya köyü ve Kastamonu ' nun Ortaöz köylerinde yıllardır sigara içilmiyor, sigara içenlere kız verilmiyor. Söz konusu köylerin muhtarları, Dumansız Hava Sahası ' nın 4. yıl dönümünde Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından plaketle ödüllendirildi.

Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun ' un kabul edilmesinin 4. yılı sebebiyle, sigarayla mücadelede emeği geçenlere plaket verildi. Toplantıya Sağlık Bakanı Recep Akdağ da katıldı. Plaket verilenler arasında Şanlıurfa merkeze bağlı Akçamescit Köyü Muhtarı Abdurrahman Saçaklı, Adıyaman ' ın Kahta ilçesine bağlı Yeşilkaya Köyü Muhtarı Yakup Keser ve Kastamonu ' nun Taşköprü ilçesine bağlı Ortaöz Köyü Muhtarı Mahmut Sezer de yer aldı. Yaklaşık 15 yıldır sigara içilmeyen ve girişinde ' Bu köyde sigara içilmemektedir ' tabelası bulunan Akçamescit köyü 550 nüfuslu. Köyün kızlarına talip olan damat adaylarının da sigara kullanmaması gerekiyor. Yeşilkaya köyünde 2003 yılından bu yana sigara içilmiyor, sigara satışı da yasak. Ortaöz köyü sakinleri ise 2009 yılından bu yana sigaraya kapılarını kapatmış. Köyün girişinde, ' Sigara içilmeyen Ortaöz köyüne hoş geldiniz ' tabelası bulunuyor.

'SİGARA İÇEN İŞÇİLERİ KÖYE SOKMUYORUZ'

Şanlıurfa Akçamescit Köyü Muhtarı Abdurrahman Saçaklı, köylerinde sigara içilmediğini belirterek, 'Normalde tarım işçilerimizi kendimiz seçiyoruz. Sigara içen işçileri köyün içinde ve sınırlarında çalıştırmıyoruz, işçi olarak köye almıyoruz.' dedi. Gelen damat adaylarına sigara içip içmediğini sorduklarını kaydeden Saçaklı, 'Sigara içiyorum dediğinde kızımızı vermiyoruz.' diye konuştu. Köylülerin sigaranın zararlarının farkında olduğunu kaydeden Saçaklı, bu durumdan evleri kötü kokmayan köylü kadınların son derece mutlu olduğunu aktardı. Taşköprü Ortaöz Köyü Muhtarı Mehmut Sezer ise köylerinde 8 yıldır sigara içilmediğini ifade etti. Sezer, çevre köylerde de benzer hazırlıklar olduğunu dile getirdi. Köy muhtarları, Bakan Akdağ ' dan plaketlerini alırken kanalizasyon ve yol gibi bazı sorunlarını da dile getirdi.

 

Benzer Konular