bugday arpa 50 kurus gubre 2tl mazot 4 tl cıftcı neyapsın

Ynt: bugday arpa 50 kurus gubre 2tl mazot 4 tl cıftcı neyapsın

Su yoksa dere varsa pompa ile su getirsinler , Dere varsa karık açıp suyu tarlalarından geçirsinler ,

Ama orada yaşayan köylülerde tabi su yüzünden birbiri ile kavga etmesinler.Yok derenin suyunu neden kendi tarlandan geçiriyorsun yok sen suyu fazla aldın vb gibi. Birazda birbirlerine saygılı olsunlar , hasetlik yapmasınlar.

---

Su çıkacağına inanılıyorsa 100-150 metrelik sondaj yapılıp kuyu açsınlar, suyu oradan çeksinler.
Bunların masraflarınıda ekecekleri sebze ve meyveye ekleyip öyle satış yapsınlar.

Hiç bir yerde su yoksa iş sadece yağmura kalan bir bölge ise hali ile sebze-meyve ekmesinler hatta çiftçilik bile yapmasınlar. Ya yağmur yazmazsa ne olacak.
Demekki o yerler tarıma - hayvancılığa elverişli yerler değil demektir. Ama Türkiyede bir çok yer su bakımından iyi idare eder. Hangi bölgeyi tartıştığımıza bağlı bu su konuları.

Patates-domates-salata-patlıcan - vb en az 30 dekara ekilince giderleri de düşünce para kazandırır.
Ben size hepsini tek tek sayarım kazançlarını.
Olurda o sene don olur , ürün hasar görür diye düşünülüyorsa tarlalarını , ürünlerini sigortalatsınlar.
Bana göre 30 dekardan aşağı hiç bir yere sebze ekilmez . İstediği kadar para örnek : senelik 15.000 tl gibi . Kazandırmaz çünki. Çiftçilik yapacak kişinin en az 30 dekar arazizi olması lazım. O da yoksa Sera kursunlar.

Suyu bol ise topraksız tarım yapsın. Bitki köklerine suyu gübreyi verip sebzecelik yapsınlar derim.

Ali SARAÇ link=topic=55342.msg590138#msg590138 date=1336311145' Alıntı:
$imdi ben $ahsıma hesabımı yapayım .. allaha bin $ükür para kazanıyoruz .. benim sulak tek parça 200 dekar yerim var ..
dönüme 21 kg tohum atıyoruz x 1,05 tl = 22,5 x 200 = 4500 tl
altına 30 kg 15-15-15 attıyoruz cuvalını 52 liraya aldık 120x52 = 6240 tl
dönümünü 6 liraya ektirdim mibzerle 200 x 6 = 1200 tl
üstüne 30 kg 33 nitrat attık 42 liraya aldık 120 cuval oda 120 x 42 = 5040 tl
yaprak gübresi toplamda 800 liralık yaprak gübresi attım
ekerken 700 litre mazot harcadım 3,6 lira civarındaydım 700 x 3,6 = 2520 tl
1 sulama yaptım 1000 liralık elektrik harcadık $imdi maliyetini toplayalım
toplam masrafım 21300 lira
600 700 kg arası bugday alıyoruz .. 600 diyelim
200*600 = 120 ton bunu 50 kuru$tan sattıgımızı kabul edelim ki geçen yıl 63 kuru$tan vermi$tik .. 60000 lira yapar ..
dönümden 15-20 arası saman alıyoruz gecen yıl 5 liradan verdik bu yılda 5 den hesaplarsak 3000 balya 5 liradan 15 000 lira yapar .. bu paranın yarısı biçme ve balyalamaya verdiğimizde 7500 lira samandan para kalıyor .. $imdi kazancımıza bakalım ..
60000+7500=67500 lira 21300 masrafı cıkarttıgımızda 45000 liraya yakın para kalıyor .. 1200 lira tohum destegi aldım sertifikalı oldugu icin 120000 ton bugdayda 5 kuru$ta prim alıcaz oda 6000 lira yapıyor .. bilmiyorum bi ben mi para kazanıyorum bu i$ten anlamı$ değilim 6 ayda 45 50 bin lira para az kazancmı .. toplasan 10 günlük çalı$mayla kazanılmı$ bi para ..
güzel hesap,ama herkezin babadan kalma 200 dölüm tarlası yok.

adige976 link=topic=55342.msg590140#msg590140 date=1336311338' Alıntı:
arkada$ım var yok olsun demedim .. ben hesap yapayım dedim .. yanlı$ anla$ılmasın lütfen .. forumda binlerce dönüm arazisi olan kisilerde var .. hic yeri olmayıpta kiraya yer tutup para kazanan insanlarda var ..

adige976 link=topic=55342.msg590140#msg590140 date=1336311338' Alıntı:
100 dönüm yoktur 75-80 dönüm köyde tarla var.. kuru tarıma elverişli yerler ama çok engebeli ve biçer döver en fazla 10 dönümüne girebiliyor
bizim sadece aklımıza yatan ekilebilecek tek şey nohut oda domuzdan alamayacaz ee biz ne ekelim hele deyiverin bi

HamzaPasha link=topic=55342.msg590139#msg590139 date=1336311278' Alıntı:
Su yoksa dere varsa pompa ile su getirsinler , Dere varsa karık açıp suyu tarlalarından geçirsinler ,

Ama orada yaşayan köylülerde tabi su yüzünden birbiri ile kavga etmesinler.Yok derenin suyunu neden kendi tarlandan geçiriyorsun yok sen suyu fazla aldın vb gibi. Birazda birbirlerine saygılı olsunlar , hasetlik yapmasınlar.

---

Su çıkacağına inanılıyorsa 100-150 metrelik sondaj yapılıp kuyu açsınlar, suyu oradan çeksinler.
Bunların masraflarınıda ekecekleri sebze ve meyveye ekleyip öyle satış yapsınlar.

Hiç bir yerde su yoksa iş sadece yağmura kalan bir bölge ise hali ile sebze-meyve ekmesinler hatta çiftçilik bile yapmasınlar. Ya yağmur yazmazsa ne olacak.
Demekki o yerler tarıma - hayvancılığa elverişli yerler değil demektir. Ama Türkiyede bir çok yer su bakımından iyi idare eder. Hangi bölgeyi tartıştığımıza bağlı bu su konuları.

Patates-domates-salata-patlıcan - vb en az 30 dekara ekilince giderleri de düşünce para kazandırır.
Ben size hepsini tek tek sayarım kazançlarını.
Olurda o sene don olur , ürün hasar görür diye düşünülüyorsa tarlalarını , ürünlerini sigortalatsınlar.
Bana göre 30 dekardan aşağı hiç bir yere sebze ekilmez . İstediği kadar para örnek : senelik 15.000 tl gibi . Kazandırmaz çünki. Çiftçilik yapacak kişinin en az 30 dekar arazizi olması lazım. O da yoksa Sera kursunlar.

Suyu bol ise topraksız tarım yapsın. Bitki köklerine suyu gübreyi verip sebzecelik yapsınlar derim.
sen hayatında kaç kere tarla sürdün? veyada kaç kere tarlada çalıştın? veyada ne ektin ne kazandın? şunları söylede senle daha iyi anlaşalım, değilmi... :)

ÇİFTÇİLİĞİN GETİRSİ AZ MASRAFIDA FAZLADIR.

ali saraç arkadaş hesabınızı kontrol ediniz 200 dönum yeri 700 litre mazotla hasılyabılecek bır makına daha dunya üzerinde yapılmadı ))) nekadar güzel balyalarıda butun kıs saklayıp öyle sattınız herhalde 5 liraya hazıran ayında 5 liraya balya alacak eneyi varsa hemen vereyım beınımkılerı kamyon tutup kapısana kadar goturmezsem enayıyım

gercekleri konusun arkadaslar tabıkı ciftçilik gercegını anlayabılmek ıcın once cıftcı olmak lazım
TÜCCAR DEĞİL

çiftçiyiz22 link=topic=55342.msg590144#msg590144 date=1336311590' Alıntı:
ali saraç arkadaş hesabınızı kontrol ediniz 200 dönum yeri 700 litre mazotla hasılyabılecek bır makına daha dunya üzerinde yapılmadı ))) nekadar güzel balyalarıda butun kıs saklayıp öyle sattınız herhalde 5 liraya hazıran ayında 5 liraya balya alacak eneyi varsa hemen vereyım beınımkılerı kamyon tutup kapısana kadar goturmezsem enayıyım

gercekleri konusun arkadaslar tabıkı ciftçilik gercegını anlayabılmek ıcın once cıftcı olmak lazım
TÜCCAR DEĞİL
karde$im yaktıgım mazotu bana mı ögreteceksin .. 5.5 liradanda verdiğim oldu hepsinide tarladan sardırdım bi tane balya tarladan dı$arıya cekilip beklemedi .. sizin oralardaki saman fiyatını bilmiyorm ama bizim burda piyasası bu .. haziran ayında samanın olursa yükle kamyona getir ala$ehire 5 liradan ben satıverecem $urda 25 gün kaldı yazdıgım yazı burda .. hatta varsa $imdi getir 6 7 liradan satıvereyim .. ben bulundugum bölge için konu$uyorum .. samanı alıpta sizin orda satmaktan bahsetmedim zaten .. ayrıca niye yalan konu$ayım çiftçilikten para kazanıldıgını göstermem kimin i$ine yarıyacak .. ben kazanıyorum allah bin bereket versin .. herkes her yaptığı i$te para kazanıcak diye bi$ey yok öteki türlü kim ne i$ yaparsa yapsın herkes para kazanırdı .. ama olmuyo i$te bazılarının rızkını allah çiftçilikten veriyo bazılarının hayvancılıktan veriyo bazılarının ticaretten veriyo .. biz hayvancılık yaptık para kazanamadık $imdi ne demem lazım hayvancılıktan para kazanılmıyo mu diyim .. biz yaptık kazanamadık .. bizim yer hazırlarken yaptıgımız bir çift süreriz .. ızgara arkasına sürgü takarız yeri ızgara cekip bastırırız .. ba$kada yaptıgımız bi$ey yok .. topraklarımız hafif .. agır bi topragımız yok .. 700 litreden az yakar fazla yakmaz .. istediğin zaman istediğin $ekildede ıspatlarım bunu sana ..

Ali SARAÇ link=topic=55342.msg590141#msg590141 date=1336311478' Alıntı:
arkada$ım var yok olsun demedim .. ben hesap yapayım dedim .. yanlı$ anla$ılmasın lütfen .. forumda binlerce dönüm arazisi olan kisilerde var .. hic yeri olmayıpta kiraya yer tutup para kazanan insanlarda var ..
Bulunduğum köy fakir bir köy,en çok tarlası olanın 300 dölüm tarlası var. Biz kendi tarlalarımızı zor işliyoruz icar tutmak nerdeeeee. Kim ne derse desin kendi çifçisine 4 tl ye mazot kakalayan başka bir devlet yoktur heralde. Ben 5 dölüm yonca ektim,kendi tarlam,mazot+gübre+tohum = 1.500 tl masraf ettim. Büyük oynayanlara Allah yardım etsin. Bu arada avatarın dikkatimi çekti,NİRVANA hastasısın anlaşılan :)

ali_durmuş link=topic=55342.msg590143#msg590143 date=1336311583' Alıntı:
sen hayatında kaç kere tarla sürdün? veyada kaç kere tarlada çalıştın? veyada ne ektin ne kazandın? şunları söylede senle daha iyi anlaşalım, değilmi... :)

ÇİFTÇİLİĞİN GETİRSİ AZ MASRAFIDA FAZLADIR.

Ben elimle orakla , tırpanla ekinleri biçiyordum.Traktörle harmana getiriyordum.

Patoz yapılırken dirgen ile buğdayları patoz makinasına atıyordum.
Samanıda yaba ile depoya atıyordum.

Benimde 60 dekara yakın tarlam var. Su biraz ileride derede. Biz niye burdayız.Hangisini ekersek kazançlı oluruz öğrenmek ve varsa kendimize göre bildiğimiz paylaşmak için buradayız.

Emeğini veren , alnı terleyen herkes kazansın.
Ben bildiğimi saklamam Herkes kazansın. Niye başka aileler kötü olsun isteyeyim ki , başka aileler kötü olunca elime ne geçicek , ne faydası olucak ki bana ?

çiftçiyiz22 link=topic=55342.msg590144#msg590144 date=1336311590' Alıntı:

TÜCCAR DEĞİL
Arkadaşım kusura bakmada herkese olumsuz cevap verip ne ispatlamaya çalışıyorsun anlamadım.Ben ince hesabı pek yapmam ama 250-300 dekardan geçen sene 30 000tl lık buğday sattım+ 40 tona yakın içeriye arpa döktüm.Mesela 2 yaşında bir tosun satıyorum 5000 tlye enaz 2000 tl si kar. ALLAHIMA ŞÜKÜRLER olsun.

ali saraç arkadaş ben gercekleri konusalım dıyorum muhakkak herkes kazanıyor onda suphe yok ama acaba yeterınce kazanabılıyormuyuz hesap ortada 1. sayfada yapılan hesaplar var buyrun ınceleyın

artı ben soyledıklerımın arkasındayım
egerkı su turkıyede herkım kı 200 donum bugday yerını 700 lıtre mazot ıle hazırlıyorsa ayaklarını öperim o kişinin o teknolojının

haaa soyle olabılır hayvanlarla beygirlerle surup tırmık falan cekerse 700 lıtreyle belkı ekım yapabilir :))) :D zuha-*-s

$uda var belkide ba$ka bi ürün yeti$tirilecek yerleri arpa buğdayla köhnele$tiriyoruz .. yıllardır ekilmeyen biçilmeyen yere adamlar bağ dikti diken firma ankara kavaklıdere $arapçılık bize göre 5 para etmez yerlerdi .. bugun gitsen adam bi kütükten bi $i$e $arabı 60 liraya satıyor .. belkide siz yanlı$ ürünler yeti$tirmeye calı$ıyosunuz ..

çiftçiyiz22 link=topic=55342.msg590150#msg590150 date=1336312243' Alıntı:
ali saraç arkadaş ben gercekleri konusalım dıyorum muhakkak herkes kazanıyor onda suphe yok ama acaba yeterınce kazanabılıyormuyuz hesap ortada 1. sayfada yapılan hesaplar var buyrun ınceleyın

artı ben soyledıklerımın arkasındayım
egerkı su turkıyede herkım kı 200 donum bugday yerını 700 lıtre mazot ıle hazırlıyorsa ayaklarını öperim o kişinin o teknolojının

haaa soyle olabılır hayvanlarla beygirlerle surup tırmık falan cekerse 700 lıtreyle belkı ekım yapabilir :))) :D zuha-*-s
arkada$ım bi dahaki bugday ekimimizde buyur gel misafirimiz ol ekiliyomuymu$ ekilmiyomuymu$ görürsün .. 700 liralık değil 700 litre mazottan bahsediyorum .. 200 dekar yere 3 ton mazot mu yakacaz anlamıyorum ki .. dekara 3.5 lt mazot bana göre çok bile ama sana çok az kaldı bende anlayamadım .. velevki 700 değil senin dediğin rakamlarla tarlayı i$lesem bile yinede para kazanırız ne yakacaz 10 ton mazot mu yakacaz .. anlamadım .. sen mazota taktın senin gül hatrın icin 1 ton mazot yakayım noldu zarar mı ettim .. yakınsan buyur gel bugday ekiminde mısır ekiminde cagırırsam 700dende az yakacak istersen mısır ekilirken gel ne diyim $imdi anlamadım ..

ali saraç abi sen çiftçimisin tüccarmı yoksa memurmu??? çiftçiysen buyur konuşalım ama değilsen lütfen milleti galyana getirmeyelim bak zaten çiftçilerin canı burnunda hele bu sene bızım burda gündöndülerde hastalık cıktı hiç laf ettirme kendine ..
benım derdım para kazanamaktan zıyade hak ettıgınce kazanamaktan yana ama nasıl oluyorda sen ve senın gıbıler
tarlalarını baskalarına surdurup baskalarına ektırıp baskalarına bıctırıp bıde yeterınce kazandım dıyebılıyorsunuz ben analayamıyorum hatta kabul edemiyorum hele hele bugday cıftcılığınde yani
yahu ben 6 senedir ancak ve ancak bakın üzerine basa basa söylorum bugdayve ayçiçeğinden ancak ve ancak yövmiyemi kazanıyorum siz nasıl oluyorda milyonları çarpıştırıyosunuz pes yani ... dahada bişey demiycem .... ??*-s

sen hiç 100 dönüm tarla işleyipte fener-gs macına giden çiftçi gördunmu? yada kapodakya kültür turuna katılan aileler gördünmü ?? yada 100 dönüm yer calışıpda nissan juke ye binenini??? yada kızını oglunu özel okullarda okutanını??? yada evinde sınırsız internet kullanıp saha sola laf edenini ???

.. ben hiç görmedim ama maç kombinesi olan ,en ıyı evlerde oturup ,en ıyı arabalara bınen onlarca tüccar ve onların hadsiz evlatlarını gördüm...

kımse çiftçileri agzına almasın artık özellikle tüccarlar ve onların cocukları agzımı bozucam yoksa.... uyrra*-*- uyrra*-*- uyrra*-*- uyrra*-*- uyrra*-*- uyrra*-*- uyrra*-*- uyrra*-*- uyrra*-*- uyrra*-*-

türk çiftçisinin neden süründüğünü bir kez daha anladım bu konuda.müstehak da diyebiliriz aslında yorumlar bunu gösteriyor çiftçilikten çok kazanan arkadaşlarımız var üstelik o arkadaşlar senede sadece 15 gün çalışarak bu yüksek kazancı elde ediyorlarmış ayıp ayıp çiftçi bile olmadığınız bu yorumlardan belli ne demek çiftçi 15 gün çalışıp sonra yatıyor hangi çiftçi böyle size mazot gübre bedavamı geliyor siyaseti bir kenara koyun ondan sonra yorum yazın şu partiyi bu partiyi iyi göstermek için veya meydanlarda çıkıp sokak ağzıyla cümle aleme hakaret edenlere duyduğunuz sempatiden dolayı kazancınızı rıskınızı vatanınızı unutup yazmayalım yorumları içim gitti bu yorumlardan bazılarını görünce nasıl bir çiftçi böyle konuşabilir nasıl bir çiftçi diyebilirki çiftçi yattığı yerden dünya para kazanıyor bence bunları söylerken bir daha düşünün

phantomerkunt link=topic=55342.msg590164#msg590164 date=1336313803' Alıntı:
türk çiftçisinin neden süründüğünü bir kez daha anladım bu konuda.müstehak da diyebiliriz aslında yorumlar bunu gösteriyor çiftçilikten çok kazanan arkadaşlarımız var üstelik o arkadaşlar senede sadece 15 gün çalışarak bu yüksek kazancı elde ediyorlarmış ayıp ayıp çiftçi bile olmadığınız bu yorumlardan belli ne demek çiftçi 15 gün çalışıp sonra yatıyor hangi çiftçi böyle size mazot gübre bedavamı geliyor siyaseti bir kenara koyun ondan sonra yorum yazın şu partiyi bu partiyi iyi göstermek için veya meydanlarda çıkıp sokak ağzıyla cümle aleme hakaret edenlere duyduğunuz sempatiden dolayı kazancınızı rıskınızı vatanınızı unutup yazmayalım yorumları içim gitti bu yorumlardan bazılarını görünce nasıl bir çiftçi böyle konuşabilir nasıl bir çiftçi diyebilirki çiftçi yattığı yerden dünya para kazanıyor bence bunları söylerken bir daha düşünün
bugdayın içine tarlayı hazırladıktan sonra kaç kere giriyosunuz merak ettim bizim burda bi gübre atmaya giriliyor .. napıyosunuz çapalanıyo mu elle otları mı ayıklanıyo .. tek tek ba$aklarımı seviliyo ok$anıyo .. ben atatan babadan ççiftçiyim .. bi tek biz farklı yapıyoruz demek ki bu çiftçiliği 15 gün girip tarlaya . bilmediğimiz bi$ey varsa söyleyin ögrenelim ..

Ali SARAÇ link=topic=55342.msg590165#msg590165 date=1336313999' Alıntı:
bugdayın içine tarlayı hazırladıktan sonra kaç kere giriyosunuz merak ettim bizim burda bi gübre atmaya giriliyor .. napıyosunuz çapalanıyo mu elle otları mı ayıklanıyo .. tek tek ba$aklarımı seviliyo ok$anıyo .. ben atatan babadan ççiftçiyim .. bi tek biz farklı yapıyoruz demek ki bu çiftçiliği 15 gün girip tarlaya . bilmediğimiz bi$ey varsa söyleyin ögrenelim ..
'burda bi gübre atmaya giriliyor' ne memleket be ilaca gerek yok suya gerek yok .... herkez satsın malı meşadı manisaya gidelim orda 15 gün çalışıyolarmıs