Ekimi yapılan bitkinin bir bitki besin elementinin alımı konusunda obur veya az kaldırmasına göre değerler farklılık gösterebilir. Çeşitlere göre de değişir. Örneğin buğdayda 1-1.5 ppm çinkonuz varsa üstün bir verim için yeterli iken, bu yıl ektiğimiz Almeria buğday çeşidi 2 ppm çinko bulunan yerlerde çinko noksanlığı gösterdi.
Ayrıca demir etkin bitkiler (arpa, buğday, şekerpancarı) için DTPA Fe testiniz 1.5 ppm üzerindeyse demir gübrelemesi yapmanıza gerek yok.
Raporunuzda literatürdeki hangi kaynağa göre atıf yaparak yorumlama yapılmış bilmiyorum. Sizin alıntıladığınız mesajımda yazdığım referans değerler FAO'nun orta ve yeterli aralıklarıdır. Bu aralıklar organik maddenin miktarı, toprağın fiziksel yapısı, tekstürün killi olup olmadığı, pH ve kirece, diğer mikroelementlerin yeterlilik sınır aralıklarında olup olmadığına göre esnetilir. Örneğin diğer parametreleri istenmeyen seviyelerde ise 7 ppm mangan, 0.7 ppm çinko bile yeterli gelmez. Toprak analiz raporu tam olmalı ve hepsi birarada değerlendirilmeli.
Yazdıklarınıza göre yapabileceğim tek yorum; bakırınız 0.2 ppm seviyesinden yüksek olduğu için yeterli kabul edilse de günümüzde yapılan araştırmalara göre 1.5 ppm civarı DTPA bakır üstün bir verim için yeterli, 2den fazlası toksik düzeyde. Diğer mikroelementler yeterlilik alt sınırından biraz yüksek olsa bile bu durumda alım etkinlikleri düşük olacaktır. Özellikle demir alımını olumsuz etkiler. Sonucu daha net görebilmek için toprak analizini bütün şekilde degerlerdirmeli veya bitki analizi yaptırmanızı tavsiye ederim. Dengenin nasıl alt üst olduğunu görebilirsiniz.