Tesekkurler. ..300 gram map ve amino asiti peki kaç defa uygulamaliyim...ya da buğday ne kadar oluncaya kadar.fosforu yapraktan verme dışında bi şansınız yok yani eriyip toprağın altına inecek bi gübre değil. Ha illa bi faydası olur ama çok çok az olur.
Yapraktan da alması zor ama aminoasit veya fulvik asit olursa belki biraz alınması sağlanabilir. dekara 300 gram map 200ml aminoasit-fulvikasit deneyin bir miktar faydası olur.
Şimdi kafami karistiran nokta da burda..kardeşlenme ortasi demişsiniz. .ayni tarlada taban gubreli ekilen yerde kardesleme başlangıç yapmış. Ama burda henüz bir hareket yok..benim korkum taban yetersizlinden dolayi hiç kardeş yapmaması. Süper inci den 20 kilo üre yeni attim...en azindan azot tan da sıkışmasın dedim..Azot ihtiyacını görsek bile yetersiz fosfor kardesleme sıkıntısı yapacak mi....sapa kalkana kadar alacağını alır ordan sonra pek fosfor ihtiyacı olmaz buğdayın olsa da topraktaki yeter. Kardeşlenme ortası en ideal zamanı atmak için. İlaçla karıştırmadan atacaksanız biraz çinko da iyi gelir atmışken 100 gram da çinko ilave edin. İmkan varsa çinko toz forte öneririm, çinko sülfat fosforla karıştırılınca fosfora bağlanır bitki hepsini alamaz ama aldığı kadarı da hiç olmamasından iyi
Hocam işin asli su sekilde oldu. Diğer yerler kardeşleme işareti gosterince bu da geri kalilnca insan ister istemez panik oldu..önce süper inci den 200 gram kadar üre ve100 gram amino asit ve 100 gram kadar sivi fosfor( ithal ) u karistirip uyguladim. Ardindan 3 gun sonra 20 kg super inci attim.bir hafta sonra yani bugun de gidip 25 kg map aldim.300 gram kadar uyguladim...Şimdi acaba dediginiz gibi 10-15:kg elle atsam mi çarşamba da yağmur gösteriyor. Artik yagmurdan sonra tekrar izler kardeş başlayınca yine map ve amino asite devam ederim. Elimde bir de çinko fosfor amino asit ve deniz yosunu olan ithal bir set var.fakat kardeşlenme ortasinda uygulanmasi lazımmış. Artik zamanin gelince onu da uygularim.Allah hayırlısini verir inşallah. ...Yapacak hocam fosfor çinko kardeşlenmede en çok ihtiyaç duyduğu şeyler. Sapa kalktıktan sonra da pek ihtiyaç duymaz. Topraktaki fosfor da yetersizse veya alınamaz formda ise Kardeşlenme yapmamis denecek derecede dümdüz tek saplı buğdaylariniz olabilir.
Ureyi gayet iyi zamanda atmışsiniz fosforu taban dışında pek almayacak Ama ben sizin yerinizde olsam 25 kg map alıp. 10 kgini elle serper 5kg da suda eritip yapraktan biraz da Amino asit ile verirdim 1lt Amino asit bile yeter 5 dekar yere. Zaten az yer bir hafta ara ile iki kere de yapabilirsiniz
İlla map olmak zorunda değil daha ucuza fosfor içeriği yüksek olan herhangi bir toz gübre de olur
yapraktan verdiyseniz bence topraktan alınmaya göre daha verimli olur zaten. Ben hani bir kere girme imkanınız olur diye tek seferde yapılabilecek şeyi yazdım. Aslında yapılacak şeyi yapmışsınız zaten ama naparsanız yapın bitkinin köküne çok yakın tabana verilmiş fosfordan aldığı verimi vermez.
İmkanınız varsa kalan mapı yine 300 gram/dekar şeklinde verin kardeşlenme ortası yani illa ortası gibi olmasa da 1 hafta sonra falan. Zaten vermişsiniz en az bir hafta kadar kullanır onu. elinizde varsa 1 hafta sonra 100 gram çinko sülfat 150 gram magnezyum sülfat verin bundan 1 hafta sonra da yine 300 gram map verin artık yapılabilecek en iyi şeyi yapmış olursunuz. Magnezyum şart değil ama çinko sülfat vermişken içine karıştırmanın da faydası olur.
Fosfor ile magnezyum karşıt etkileri vardır kalsiyum gibi olmasa da birbirlerinin alınmasını zorlaştırır.
çinko da fosfora bağlanıp alımı kısıtlanır.
Mapı zaten tek başına vermişsiniz , biraz çinkoyu fosfordan ayrı verirseniz hatta girmişken tarlaya taban gübresi atılan yerlere de verin çinko magnezyum sülfatı az miktar aminoasitle karıştırırsanız alımını kolaylaştırırsınız. Bundan 1 hafta sonra da yine taban gübresi verilmeyen yere map verin daha da yapılabilecek bişey yok bence.
map elinizde kalıp kullanamayacaksanız başka yerde elle de atın ben denemedim deneyen ve faydasını gören biri yazarsa biz de öğrenmiş oluruz
[/QUOTE
Bir arkadas bana granül map at demisti ama granül olani bulamadim....
Çinko sülfat magnezyum sülfat gubretasin ürünleri var..aldigim map da aynisi.....bir de ithal sivi ürünler var..Bu yil yari yarıya denemek istiyordum aslinda ama tabansiz yer biraz işi bozdu. ..Hocam şöyle düşün fosfor dediğimiz şey suda eriyip toprağın dibine kolayca inen bişey değil azot gibi. Yani kökler 10 cmden 1 metreye kadar toprakta besin almaya çalışıyor. Yukardan attığın fosforu 10cm aşağıya indirebileceğin bir metod yok. Ha iner illaki indikçe topraktaki kirece bağlanır alınamaz hale gelir. Taban gübresini mibzerle tohumların yakınına koymanın amacı zaten bu. İllaki bi faydası olur yani hiç almaz demiyorum ama mapı zaten makineyle saçma şansın yok dekara 3-5 kg gibi bir miktarı makineyle bilmiyorum atabilen denk getirebilen var mı ? Eller 8-10 dönüm yere göz kararı toz da olsa atarsın en kötü ihtimal yapraktan verdikten sonra elinde kalanları.
30 dönüm yer zaten bir holder doldursan heryerine atarsın çinkoyu magnezyumu da . Çinkonun ben çok faydasını gördüm bence 2 sefer 100er gram yapraktan verilebilir 15-20 gün arayla. ikinciyi sapa kalkarken magnezyumla ve manganla verirsen tadından yenmez zaten yapraktan maliyetleri oldukça düşük asıl mesele girip atabilmekte.
Senin şimdi mecburiyetin var bu yıl mevsimler de çok güzel gidiyor girersin..
biz de geçen yıl ektikten sonra 3 ay hiçbir tarlaya giremedik. Kanalolar karaçimlerin altında kalmıştı o derece Bu yıl maşallahı var herşeyi zamanında verebilicez gibi
tohum kaplaması da mutlaka fayda eder. Humik asit dediğin zaten tohuma yakın yerdeki fosforun da alınmasını kolaylaştırır. Kükürtlü gübreler de benzer etkiler yapar. Kirece kalsiyuma tutunmuş fosforun alınmasını sağlar. Bence doğru yoldasın inşallah her yıl devam ettirebilirsin
bugun kooperatiften sadece map aldim.135 e...bir de elimde ispanyol çinko fosforlu amino asit ve deniz yosunu var..çok pahali ve çok övülen bir ürün. .diyorum ki tabansiz yere ithal ürünleri diger yere gidip kooperatif ten çinko ve magnezyum sulfat alsam denesem mi..aslında kooperatif teki memur da gubretasin setini anlatti bana .o set ile ispanyol u yarıştirsam mi yoksa gübretaş in seti yerine sadece çinko magnezyum umunu alsam yarıştırsam....Hocam işte biraz daha fazla denersin Sonuçlarıni ben de merak ediyorum paylaşırsin hepimize faydası olur.
Mapi çinko sülfat magnezyum sülfati kaça aldın?
Bi de map ile magnezyum pek karıştırmamaya bak fosfor ve magnezyum pek uyumlu değiller ha mecbur kalırsan atılır magnezyumu daha az alır
Bulursan Dekara 50 gram falan mangan da ekle sapa kalktığında etkisi olur
Aslinda seti anlatırken almayacağım için çok da dinlemedim. Ama icinde uan 32 amino asit magnezyum falan gördüm.Sette neler var ? bi de fiyatı nasıl? mapı iyi almışın bence fiyat olarak.
çinko magnezyum için illaki amino asit fulvik asit deniz yosunu gibi şeyler ilave etmek gerekir alımı kolaylaştırmak için.
o pahalı ürünleri ayrı atıp denemekte fayda var bende de italyan pahalı bi ürün var onu ayrı deneyeceğim mesela bir tarlada tek başına nasıl etkisi var diye. Madem yıl da uygun girebiliyorsun pahalı ürünlerin performanslarını görmek için aynı tarla içinde tek başına denemekte fayda var.
Toz olarak aldığımız ve o pahalı ürünlerin 1/10 fiyatına gelen ürünlerin pahalı ürünlerle arasındaki farkı görmek çok önemli. Gerçekten çok farklı etkisi olduğu için mi pahalı yoksa bizim de toz olarak alıp doğru içerikle karıştırıp uyguladığımız gübreler de yakın performans gösterecek mi.
Boşuna mı uğraşıyoruz ucuza getirmek için bi anlayalım artık bu yıl.