Arkadaslar, gördüğüm kadarıyla forumumuzda yağlık aycekirdeği konusunda yeterince bilgi olmasına karşın çerezlik konusunda pek fazla yararlı bilgiyle karşılaşmadım. Karşılaştıklarımda bir iki cümlelik konu başlıkları altında yapılan kısa detaysız yorumlar. Biz her yıl 5 bin dönüm(1000 m2) çerezlik(inegöl cinsi) ekimi yapmaktayız. Elimden geldiği kadar görsel destekli olarak sizlere çerezlik ayçekirdeğinin her aşamasını anlatmaya çalışacagım.Konuyu hiç bilmeyen birisine anlatıyormuş gibi anlatacağım için lütfen kimse ukelalık vey bilmişlik yaptığımı düşünmesin,tek amaç bilgi paylaşmak.. Eksiklerim,yanlışlarım olursa abilerim,kardeşlerim düzeltirse çok mutlu olurum, saygılarla 
Çerezlik ayçekirdeği toprak yapısı konusunda çok fazla seçiçi değildir lakin iyi bi verim almak istiyorsak diğer tüm ürünlerde oldugu gibi su tutma kapasitesi yüksek ve humuslu, organik madde bakımından zengin toprakları çok sever ve bu topraklarda daha iyi verim yapar tabi iyi bi bakım yapılırsa.. Baştan unutmayalım çerezlikte en az! yağlık kadar hassas bir bitkidir gerekli ilgiyi vermezseniz çok büyük zarar ettirebilir.
[size=10pt]NADAS
[/size]
Nadas(toprak sürümü), her üründe olduğu çerezlikte 20-30 cm arası iyi bir toprak sürümü ister. Önceki yıldan kalan ürün artıklarını toprağa gömmüş olmanız ilk şartımız.. Nadas konusunda fazla detaya gerek duymuyorum zaten forumdaki tüm arkadaşlarımız bu konuda bilgi sahibidir diye umuyorum..
[size=10pt]EKİLECEK ARAZİNİN HAZIRLANMASI[/size]
Eğer güçlü bir çimlenme dönemi ve akabinde iyi bir ürün elde etmek istiyorsanız bu aşama gerçekten çok önemli. Bölgelere ve iklime göre değişmekle beraber Nisan ayı başlarında toprağı 10 15 cm civarı çok aşırı derin olmamak şartıyla kültivatör,aysan vb ekim öncesi hazırlık ekipmanlarıyla toprağı karıştırıp ekime hazır hale getirmeliyiz.(toprak sıcaklığının 10 derece üzerine ulaşması lazım) Bazı çiftçilerimiz iki hatta üç defa kültivatör, aysan, tırmık çekip hazırlıyorlar ancak biz buna kesinlikle karşıyız. Çünkü çerezlik ayçekirdeği güçlü bir çıkış için nemli bir toprak yatağına ihtiyaç duyar, siz toprağı 3 4 defa karıştırırsanız topraktaki nemi azaltırsınız ve dolasıyla ürününüzün çıkış gücünü zayıflatırsınız. Burdaki amaç minimum işlemle maksimum iş verimliliğini elde etmek unutmayın.
[size=12pt]EKİM[/size]
Toprağımızı ekime hazırladıktan sonra mümkün oldugunca arayı uzatmadan peşine ekim yapmalıyız, maksimum 1 hafta sonra.. Genelde Çerezlik Ayçekirdeği ekiminde hassas havalı (pnomatik) mibzerler kullanılmaktadır. Gerek sıra arası gerekse sıra üzeri mesafeyi ayarlayabilme imkanı bunun en büyük nedenidir. Çerezlikte verimin en büyük etkeni arazini iyi tanıyıp, yağış miktarınıda göz önünde bulundurarak sıra arası ve sıra üzeri mesafeyi ayarlayabilmektir. Şunu unutmayın bu ürünü sık ektikçe verimizi artmaz aksine eğer toprak yapınız ve ikliminiz buna müsait değilse sık ektikçe verim kaybı ve ürün kalitesinde düşüş yaşarsınız. Biz bölgemizde 150 ve 230cm arası sıra arası, 40 50cm civarıda sıra üzeri ekim yapmaktayız ve maksimum verimi bu şekilde alabiliyoruz(kıraçta). Sulu tarımda çerezliğin ideali 70cm sıra arası 25 30cm sıra üzeridir. Sulu çerezlik yetiştiricliği çok başka bi konu onu ayrı bi biçimde anlatırım şimdi kıraç üzerine konuşmaya devam edelim. Eğer bölgenizde o yıl kuraklık hakimse ve toprakta yeterince nem yoksa ekim derinliğini biraz artırmanız gerekir. Yani nemli normal bir toprakta ekim derinliği 5-6cm ken , kurak nemsiz veya az nemli bir toprakta bu derinlik 8 9cm e kadar artabilir. NOT: çok fazla derine ekerseniz çekirdek çıkış yapamaz ve sıra üzerinde büyük boşluklar ve akabinde verim kaybı yaşarsınız..
[size=10pt]ARA ÇAPA(SEYRELTME ve OT MÜCADELESİ)[/size]
Her nekadar hassas ekim makineleri(pnomatik) kullanmış olsakta ekimde bizler sıra üzerini ekim sırasın 5 10 civarı ayarlarız ve biraz fazladan giden tohuma ve işciliğe göz yumarız. Çünkü çıkmam riski,kurt yemesi vb sorunlardan dolayı risk almak istemeyiz. Bu tamamen kişiye kalmış bir görüştür. Bizler önce kültivatörün orta ve en dış ayaklarını söküp Ayçekirdeğinin sıra arasına sığacak biçimde ayarlarız. Daha sonra bu kültivatörle sıra arası çapa cekeriz. (Bu 1 Ara çapamızdır). Bu işlemin ardından işciler çekirdeği 20-25cm olduğunda seyreltme ve dibini çapalamaya başlarlar. Sıra üzeri 40 50cm olacak şekilde ayarlansada yinede seyreltme esnasında hastalıklı,zarar görmüş çekirdekler temizlenmeli daha sonra sıra üzerine önem verilmelidir. Unutmayın ot mücadelesi işimizin en zor kısmı bu konuda kesinlikle en ufak ihmale ve hataya yer vermemeliyiz. Biz kimyasal mücadele kesinlikle yapmıyoruz tamamen traktör ve işcilerle bizzat otu çapayla kültivatörle öldürerek mücadele ediyoruz. Kimyasal ilaçlar çerezlik aycekirdegibi geriletiyor(hibrit tohum olmadığından dolayı bazı ilaçlara karşı cok hassaslar)
Gelelim ikinci ara çapamıza... Bu aşamada cekirde 50 60cm civarlarındadır ve otlardan arınmış, seyreltmesi yapılmıs tam büyümenin hızlandıgı asamadadır. Bizler ilk ara capasında ölmeyen veya bahar yağmurlarının etkisiyle tekrar canlanan yabancı otları tamamen yok etmek amacıyla ikinci ara çapasını çekeriz. Bu aşamada aynı zamanda çekirdeğin bogaz doldurma dediğimiz işinide yaparız. Kültivatörün cekirdeğe en yakın ayaklarına taktığımız toprak püskürtücü eklerle 50 - 60cm boylarındaki çekirdeğin kökünü 10- 15 cm civarlarında toprakla dolduruz. Bundaki amaçlar çekirdeğin dibinde kalan işcinin öldüremediği otları toprak altına gömerek ölmelerini sağlama ve çekirdeğin ilerde kelle çekince yani kafaları büyüdüğünde kendini taşıyamayıp devrilmesini dibini toprakla doldurup destek vererek önleme..
http://www.youtube.com/watch?v=-37brTNn2wo#
[size=10pt]YAPRAK GÜBRESİ[/size]
Bu çapa aşamasından sonra biz birde candemin yaprak gübrelerinden kullanıyoruz ancak onun fotoları olmadıgı için görsel paylasım yapamıyacam kusura bakmayın. Belki sizler farklı bi marka kullanırsınız ancak biz CANDEM kullandık ve memnun kaldık halada kullanıyoruz..
[size=12pt]VE HASAT[/size]
Ve geldik işimizin en zor ama en keyifli kısmına... Biçerdöverci arkadaslar bi care bulamadıgı için cok uzun ve yorucu bir hasat dönemi yaşıyoruz. Çekirdekler yeterli olgunluga ulastıktan sonra Agustos sonları gibi başlarız. Öncelikle işciler kelleleri kesip tarlanın yüzeyine ters cevirip bırakırlar(düz bıraktırmayın kuslar size hiç bişey bırakmaz
). Daha sonra bu kelleler çekirdeğin durumuna göre tarlada 1 2 3 gün bekletilir. Eğer hasata erken başlamak zorunda kalmışşsanız ve biraz yeşilliyse cekirdek bu süre 3 gündür ancak normal mevsiminde ve zamanında tarlada bekletme süresi 1 gündür. Daha sonra gezer patozlarla tarlanın içine gireriz işciler kestikleri kelleleri patozun içine atar. Patozumuz tane ve kafaları birbirinden ayırır ve saman makinesi gibi saman römorklarına taneleri doldurur posasını dısarı atar. Römorka dolan taneler harmana götürülür ve çadırlara vb serilir. İşciler sürekli ayaklarıyla sıra halinde içinde gezerek çekirdeği karıştırır ve kurumasını sağlarlar. Daha sonra kuruyan çekirdekler bir araya toplanır ve Biçerdöverle elenmeye baslanır. Elenen cekirdek tekrar çadır üzerine dökülür ve iyi bir muhafaza olacak biçimde üstü kapatılır ve satılmayı bekler....
http://www.youtube.com/watch?v=nKHAO_zWEv8#
Arkadaşlar unutmayın Çerezlikte gerçekten hatrı sayılır bir üretim yapıyoruz ülkece. Şöyle bi istatistik paylasıyım sizle daha iyi anlarsınız.
Bugün dünyada en fazla çerezlik ayçiçeği üreten ülke ABD dir. Bu ülkenin toplam ekim alanı 200 bin ha olup üretimi de 300 bin ton civarındadır. Ülkemizde ise yaklaşık 200 bin ton çerezlik üretilmektedir yıllık .. Gerisini siz düşünün. Bence çerezlik hakettiği değeri görmüyor. Daha sertifikalı tohumumuz bile yok!!!
Çerezlik ayçekirdeği toprak yapısı konusunda çok fazla seçiçi değildir lakin iyi bi verim almak istiyorsak diğer tüm ürünlerde oldugu gibi su tutma kapasitesi yüksek ve humuslu, organik madde bakımından zengin toprakları çok sever ve bu topraklarda daha iyi verim yapar tabi iyi bi bakım yapılırsa.. Baştan unutmayalım çerezlikte en az! yağlık kadar hassas bir bitkidir gerekli ilgiyi vermezseniz çok büyük zarar ettirebilir.
[size=10pt]NADAS
[/size]
Nadas(toprak sürümü), her üründe olduğu çerezlikte 20-30 cm arası iyi bir toprak sürümü ister. Önceki yıldan kalan ürün artıklarını toprağa gömmüş olmanız ilk şartımız.. Nadas konusunda fazla detaya gerek duymuyorum zaten forumdaki tüm arkadaşlarımız bu konuda bilgi sahibidir diye umuyorum..


[size=10pt]EKİLECEK ARAZİNİN HAZIRLANMASI[/size]
Eğer güçlü bir çimlenme dönemi ve akabinde iyi bir ürün elde etmek istiyorsanız bu aşama gerçekten çok önemli. Bölgelere ve iklime göre değişmekle beraber Nisan ayı başlarında toprağı 10 15 cm civarı çok aşırı derin olmamak şartıyla kültivatör,aysan vb ekim öncesi hazırlık ekipmanlarıyla toprağı karıştırıp ekime hazır hale getirmeliyiz.(toprak sıcaklığının 10 derece üzerine ulaşması lazım) Bazı çiftçilerimiz iki hatta üç defa kültivatör, aysan, tırmık çekip hazırlıyorlar ancak biz buna kesinlikle karşıyız. Çünkü çerezlik ayçekirdeği güçlü bir çıkış için nemli bir toprak yatağına ihtiyaç duyar, siz toprağı 3 4 defa karıştırırsanız topraktaki nemi azaltırsınız ve dolasıyla ürününüzün çıkış gücünü zayıflatırsınız. Burdaki amaç minimum işlemle maksimum iş verimliliğini elde etmek unutmayın.


[size=12pt]EKİM[/size]
Toprağımızı ekime hazırladıktan sonra mümkün oldugunca arayı uzatmadan peşine ekim yapmalıyız, maksimum 1 hafta sonra.. Genelde Çerezlik Ayçekirdeği ekiminde hassas havalı (pnomatik) mibzerler kullanılmaktadır. Gerek sıra arası gerekse sıra üzeri mesafeyi ayarlayabilme imkanı bunun en büyük nedenidir. Çerezlikte verimin en büyük etkeni arazini iyi tanıyıp, yağış miktarınıda göz önünde bulundurarak sıra arası ve sıra üzeri mesafeyi ayarlayabilmektir. Şunu unutmayın bu ürünü sık ektikçe verimizi artmaz aksine eğer toprak yapınız ve ikliminiz buna müsait değilse sık ektikçe verim kaybı ve ürün kalitesinde düşüş yaşarsınız. Biz bölgemizde 150 ve 230cm arası sıra arası, 40 50cm civarıda sıra üzeri ekim yapmaktayız ve maksimum verimi bu şekilde alabiliyoruz(kıraçta). Sulu tarımda çerezliğin ideali 70cm sıra arası 25 30cm sıra üzeridir. Sulu çerezlik yetiştiricliği çok başka bi konu onu ayrı bi biçimde anlatırım şimdi kıraç üzerine konuşmaya devam edelim. Eğer bölgenizde o yıl kuraklık hakimse ve toprakta yeterince nem yoksa ekim derinliğini biraz artırmanız gerekir. Yani nemli normal bir toprakta ekim derinliği 5-6cm ken , kurak nemsiz veya az nemli bir toprakta bu derinlik 8 9cm e kadar artabilir. NOT: çok fazla derine ekerseniz çekirdek çıkış yapamaz ve sıra üzerinde büyük boşluklar ve akabinde verim kaybı yaşarsınız..


[size=10pt]ARA ÇAPA(SEYRELTME ve OT MÜCADELESİ)[/size]
Her nekadar hassas ekim makineleri(pnomatik) kullanmış olsakta ekimde bizler sıra üzerini ekim sırasın 5 10 civarı ayarlarız ve biraz fazladan giden tohuma ve işciliğe göz yumarız. Çünkü çıkmam riski,kurt yemesi vb sorunlardan dolayı risk almak istemeyiz. Bu tamamen kişiye kalmış bir görüştür. Bizler önce kültivatörün orta ve en dış ayaklarını söküp Ayçekirdeğinin sıra arasına sığacak biçimde ayarlarız. Daha sonra bu kültivatörle sıra arası çapa cekeriz. (Bu 1 Ara çapamızdır). Bu işlemin ardından işciler çekirdeği 20-25cm olduğunda seyreltme ve dibini çapalamaya başlarlar. Sıra üzeri 40 50cm olacak şekilde ayarlansada yinede seyreltme esnasında hastalıklı,zarar görmüş çekirdekler temizlenmeli daha sonra sıra üzerine önem verilmelidir. Unutmayın ot mücadelesi işimizin en zor kısmı bu konuda kesinlikle en ufak ihmale ve hataya yer vermemeliyiz. Biz kimyasal mücadele kesinlikle yapmıyoruz tamamen traktör ve işcilerle bizzat otu çapayla kültivatörle öldürerek mücadele ediyoruz. Kimyasal ilaçlar çerezlik aycekirdegibi geriletiyor(hibrit tohum olmadığından dolayı bazı ilaçlara karşı cok hassaslar)
Gelelim ikinci ara çapamıza... Bu aşamada cekirde 50 60cm civarlarındadır ve otlardan arınmış, seyreltmesi yapılmıs tam büyümenin hızlandıgı asamadadır. Bizler ilk ara capasında ölmeyen veya bahar yağmurlarının etkisiyle tekrar canlanan yabancı otları tamamen yok etmek amacıyla ikinci ara çapasını çekeriz. Bu aşamada aynı zamanda çekirdeğin bogaz doldurma dediğimiz işinide yaparız. Kültivatörün cekirdeğe en yakın ayaklarına taktığımız toprak püskürtücü eklerle 50 - 60cm boylarındaki çekirdeğin kökünü 10- 15 cm civarlarında toprakla dolduruz. Bundaki amaçlar çekirdeğin dibinde kalan işcinin öldüremediği otları toprak altına gömerek ölmelerini sağlama ve çekirdeğin ilerde kelle çekince yani kafaları büyüdüğünde kendini taşıyamayıp devrilmesini dibini toprakla doldurup destek vererek önleme..
http://www.youtube.com/watch?v=-37brTNn2wo#



[size=10pt]YAPRAK GÜBRESİ[/size]
Bu çapa aşamasından sonra biz birde candemin yaprak gübrelerinden kullanıyoruz ancak onun fotoları olmadıgı için görsel paylasım yapamıyacam kusura bakmayın. Belki sizler farklı bi marka kullanırsınız ancak biz CANDEM kullandık ve memnun kaldık halada kullanıyoruz..
[size=12pt]VE HASAT[/size]
Ve geldik işimizin en zor ama en keyifli kısmına... Biçerdöverci arkadaslar bi care bulamadıgı için cok uzun ve yorucu bir hasat dönemi yaşıyoruz. Çekirdekler yeterli olgunluga ulastıktan sonra Agustos sonları gibi başlarız. Öncelikle işciler kelleleri kesip tarlanın yüzeyine ters cevirip bırakırlar(düz bıraktırmayın kuslar size hiç bişey bırakmaz
http://www.youtube.com/watch?v=nKHAO_zWEv8#








Arkadaşlar unutmayın Çerezlikte gerçekten hatrı sayılır bir üretim yapıyoruz ülkece. Şöyle bi istatistik paylasıyım sizle daha iyi anlarsınız.
Bugün dünyada en fazla çerezlik ayçiçeği üreten ülke ABD dir. Bu ülkenin toplam ekim alanı 200 bin ha olup üretimi de 300 bin ton civarındadır. Ülkemizde ise yaklaşık 200 bin ton çerezlik üretilmektedir yıllık .. Gerisini siz düşünün. Bence çerezlik hakettiği değeri görmüyor. Daha sertifikalı tohumumuz bile yok!!!