Ynt: ÇORLU TARIM FUARI ( 06 / 10 ) AĞUSTOS
ibo71 link=topic=76958.msg910511#msg910511 date=1407706053' Alıntı:
arkadaşlar fuarda trakyalı bir işletmenin balya yükleme makinası olacaktı yanılmıyosam mturan markası izmirtarıma rakip olarak gelmişmi fuara gördünüzmü?
Gördük. Mantık Arcusin ve Stalker ' ın aynısı ama tasarım orjinal.
Üreten kişiyle de konuştuk.
- Izmir tarım ' ın sahibi geldi az önce, dedi. 2 ' sini birlikte yakalasaydım güzel olacaktı.
Fiyatları açıkçası iyiydi. 98 ' liğine 60 bin istiyordu. O cüssedeki bir makina için normal. Bugün bi 5190 ' a o paraları çekiyorlar. Lakin üreten abimiz konuya tam hakim değildi. O kısım tuhaf geldi.
Sordum:
- Balya toplama birim maliyetini ölçütünüz mü? Ne civarda? diye.
- 'Toplama maliyeti yok' dedi.
Teker teker anlattım. Diğer markalarda 10-15 kuruş arası bir toplama maliyeti oluyor vs diye.
Cevap daha da komik:
- 'Hidromotor çalıştırıyor bunu, maliyeti yok'
Yav hidromotoru yel değirmeni mi döndürüyor? Motordan bir güç çekiyor ve bu da bir yakıt maliyeti demek. Kısacası anladım ki ölçmemişler. Ölçmedikleri gibi hesaba da katmıyorlar.
Ikinci sorum:
- Kaç derece eğime kadar çift yönlü toplama yapıyor? Sorusuydu.
Cevap gene yalnış:
- 45 dereceye kadar toplar. (45 derecede o makine gidemez bile)
Balya haznesine baktim. En fazla 15 derecelik eğim var. Üşenmeden yine anlattım. Diğer tüm markaların en büyük sorunu, bayır aşağı giderken öndeki sıranın, yada sıraların yıkılması. Bu da şöförün inip elle tekrar dizmesi ve bir sürü zaman kaybı demek. Bunu hiçbir firma çözemedi. Bu yüzden dik yukarı her açıda toplama yaparken 15 derece eğimden sonra bayır aşağı toplama yapamıyor. Bu da tek taraflı toplama demek. Ciddi mazot kaybıdır ayrıca.
Çorlu hep düzlük ya, üreten abimiz bu konuyu da ya hesaba katmamış, yada ölçmemiş.
Son problem de sağlam mal üretmek için çok kalın malzeme kullanmaları. Bu da ağırlık olarak geri dönüyor. Bilmem ama fuara getirdikleri 98 ' lik modeli en az 6-7 ton vardır. Üzerindeki balya ile 10 tona yaklaşır ki 70 hp altı çok motoru hoplatır. Üstelik faydalı yük de az olduğundan sırf angarya.
100 balya 2.5 ton eder. 2.5 tonu taşımak için 6-7 tonluk aleti taşımak zorundasınız. Yükü hafifletebilmek için, kendime özel sipariş verdiğimde 'biraz malzemeden çalalım, hem fiyat da düşer' dediğimde ise yanlış anladı. Daha fazla anlatmaya takatım kalmadığından vazgeçtim.
Benden aldığı artı notlar ise
1-) tekerlekten hidromotora sağlam malzeme kullanmışlar.
2-) orjinal tasarım (hırsızlık yok)
3-) 200 balya kapasiteli model de tasarlamışlar (en azından nakliyeden kurtarır)
4-) 200 balya kapasiteli modelde 'bağlantılı' dizme yapılabiliyor. Bu da balyayı boşaltma esnasında karşılaşılan en büyük problem olan 'yığının yıkılması' sorununun önüne geçebilir.