Deutz Fahr 5100D İncelemesi

Traktör ekonomi ve gücü bir arada isteyen kullanıcılar için tasarlanmış anladığım kadarıyla, yanlış hatırlamıyorsam 4100e yerine bu model çıktı, bayağı şeyler eklemişler.

Traktör hem fiziksel boyutları, hem de lastik ebatları dolayısıyla ufak diyemesem de orta boylu traktörlerin segmentinde olduğunu söyleyebiliriz.

Motor gücü olarak 3 silindir 2887 cc 97+5 hp yani 102 beygir olarak sınıfına göre çok iyi gücü var belki de 3 silindir olarak en yüksek gücü sağlayan motor. Motorun +5 beygir gücü hangi durumlarda sağladığını hatırlamıyorum, belirli bir devirde mi, belirli bir viteste mi yoksa kuyruk mili çalışmaları için mi ekstra güç üretimi yapılıyordu bilmiyorum.

Traktör 3 silindir olmasına rağmen 4 silindir motorlar kadar gücü ve tork değeri var.
Mesela 4 silindir 4400 cc 110 HP 416 nm torka sahip diğer bir markanın motoru ile neredeyse aynı değerlere sahip.

Hidrolik kaldırma kuvveti destek piston dahil 3.5 ton ile normal ekipman için gayet yeterli, yine traktörün segmenti ve ebatları göz önüne alınarak pek ağır ve uzun ekipmanlar için bu traktör elverişli olmayabilir. Destek pistonları kalın duruyor.

6 adet yani 3 çift hidrolik güç çıkışı yeterli. Römork fren çıkışı mevcut olması iyi olmuş.

Traktörün genel aydınlatma lambaları yeterli diyorum, önde mercek far var, kabin üstü ön ve arka spot aydınlatmalar sağa sola döndürülebilir, hatta isteğe bağlı sonradan ek aydınlatma lambaları takılabilisin diye yer var.

Traktörün arka stop lambaları güzel duruyor.

Ön cam sileceğinin sildigi alan çok güzel en lazım bölgeyi siliyor, arka cam sileceğini de beğendim.

Egzoz sol direğe paralel olarak yukarı çıkıyor görüşe pek engel olmaz.

Alet çantasının dik konumda olmasını beğenmedim, içine cıvata, pim koysam sallana sallana dibe iner tekrar bulmak zor olur, yatay ve geniş açılır kapak olmasını tercih ederdim.

Traktörün ön fren sistemini açıp kapatmak için mekanik vana varmı anlayamadım, eski 4100e serilerde dışarda sağ kapı altında vardı.

Kabin içi yeterli genişlikte. İkinci kişi için koltuk var, tasarım güzel.

Klima kontrol ünitesi ve teyp yerleri güzel olmuş.

Direksiyon simidi ve göstergeler çok güzel tasarlanmış, çok beğeniyorum.

Direksiyon altında şatıl güzel konumda ve iyi tasarlanmış.

Stop & go tuşu olması güzel olmuş, tarla çalışmalarında bu tuşa basılı iken debriyaj lazım etmiyor.

5 ileri vites, 3 takviye vites ile 2 kademeli düğmeli buçuk var. Vitesleri seçenek olarak gayet cömert, ana vitesleri vites kolu üzerindeki tuşa basarak debriyaj kullanılmadan geçiş yapılabilir, yine debriyaj kullanmadan her vites tuşlar ile ikiye bölünebilir olması çok güzel özellikler.

Kabin içinde iyi sayıda ve kullanışlı saklama gözleri mevcut, kapı önlerinde mesela eldiven koymak için cep yapmışlar, soldaki cep hostes koltuğu inince kapanıyor.

Hidrolik güç çıkışı kontrol kolları konumu çok kullanışlı olmuş, el altında olması güzel.

Otomotik lift tuşu da el altında güzel yerde.

El gazı da çok güzel yerde el altında, 2 adet devir hafızaya alma tuşu bulunuyor, çok büyük kolaylık.