DOĞRU HAYVAN BESLEME VE LABARATUARLARLA SAĞLIK TAKİBİ (hacimmet)

01.02.2010
5,124
1,139
Aksaray
DOĞRU HAYVAN BESLEME VE LABARATUARLARLA SAĞLIK TAKİBİ
Değerli okuyucularım bu haftaki yazımızda hayvancılık işletmelerimiz de özellikle büyükbaş hayvancılık yapan sağmal işletmelerimiz de hayvanlarımızı ne kadar sağlıklı besliyoruz hayvanlarımızı da ki sağlık sorunlarının sebeplerini nasıl anlayabiliriz bu konuları konuşalım hep birlikte. Öncelikle rasyon konusunda ve hayvan besleme konusunda işletmelerimiz de nasıl bir beslenme yapıyoruz bunu bir sorgulayalım.Bir hayvancılık işletmesinde süt hayvanları için süt verimleri ve laktasyon dönemlerine göre gruplandırma ve gruba göre beslemelerin yapılması gerekiyor.Bu grupları şu şekilde sıralayabiliriz bir süt hayvancılığı süt sığırcılığı yapan işletmede kuru dönem bir kuru dönem 2 grubunun olması gerekiyor ve sonrasında doğum sonrası fresh grup devamında yüksek pik gurup ve düşük grup diye en azından 4-5 gruplandırma olması gerekiyor.
İşletmelerimiz de hayvanlarımızı nasıl besliyoruz acaba.Bazı işletmelerde yem karma makineleri var ve bazı işletmelerde normal standart sistemde yem karma makinesi olmadan hayvanlarını besliyoruz. Burada üzerinde durmamız gereken yem karma makinesi olmaması değil tabii ki işletmelerde hayvancılık işletmelerinde bir yem karma makinesine olması hayvan besleme konusunda önemli bir avantaj ama biz olayı normal olarak düşündüğümüz zaman üzerinde durmamız gereken konu aslında ölçmek ve tartmak biz hayvanlarımızı yonca,otlar,saman,silajlar.kesif yemler,yem katkıları veriyoruz ama verdiğimiz bu yemleri neye göre veriyoruz ne kadar veriyoruz bu konuda kendimizi sorgulayarak doğru hayvan besliyor muyuz bunu düşünmemiz gerekiyor.Burada da ölçü ve tartı kavramlarının önemi ortaya çıkıyor.Şöyle düşünelim hayvanlarımıza yem karma makinesiyle yada makinesiz rasyonlarına genel hazırladığımız yemlerine ilave ettiğimiz yonca balyalarını,saman balyalarını,kullandığımız silajları,kesif yemleri ve yem katkı ürünlerini göz kararı yani balya hesabıyla yada göz kararı kepçe yada el arabası hesabıyla vermemeliyiz.Ölçemediğimizi hesap edemeyiz her işletmede mutlaka tartı ve ölçü aletlerimiz olmalı ve hayvanlarımıza hayvan başı neyi ne kadar verdiğimizi bilmeliyiz.Değerli okuyucularım hayvan beslemek üzerinde titizlikle durulması gereken bir konu.Hayvanlarımız yüksek süt versin,yüksek gebelik göstersin,her yıl buzağı versin ve aynı zamanda da hastalamasın istiyorsak ahırlarımıza,çiftliklerimize bir tartı aleti bir terazi alalım mutlaka.
İşletmelerimizde hayvanlarımızı sağlıklı besliyormuyuz,işletmelerimizde karşıllaştığımız sağlık sorunlarının ana nedeni nedir nasıl anlayabiliriz.Değerli okuyucularım veterinerlik fakultelerinde ve özel labaratuarlarda nasıl hastaneye gidiyor ve sağlıklı olup olmadığımızı yada her hangi bir hastalığımızın sebebini kan tahlilleri sonucunda anlıyorlarsa hayvanlardada kesin problemin ana kaynağını bulmak içinde aynı durum geçerli.İşletmelerimizde sorunlu,hasta hayvanlarımızın kan örnekleri ve süt örneklerini alarak bu labaratuarlarda tahlil yaptırdığımız zaman.Kandaki ve sütteki değerleri inceleyen bir uzman bir çok sorunun ana sebebini verileri okuyarak bize yada işletme hekimimize söyleyebiliyor.Burada sütte somatik hücrelerin çokluğu,sütte üre değerinin yükselmesi,kanda yine üre değerinin artışı gibi gibi birçok verinin üzerinde duruyorlar ve düzenli aylık belirli rutinlerde yapılan takiplerle sürü sağlığı ve sürüde verimlilik maksimum değerlere çıkarılabiliyor.Değerli okuyucularım bu haftaki yazımızdan bu kadar önümüzdeki hafta görüşmek üzere bereketle kalın.
 

Benzer Konular