bak 3 ay 245 dolar fiyat
ocakta 264 dolar fiyat, bunları yok demekle yok olmuyor
dedimki yüzde 25 dolar bazında bıraktım akstradan kazanç, kime? getirip satana
bu halde bile 2300 satış fiyatı çıkardım
sen neyin dümenindesin ben üreticinin 200 kiloya maletmesinden bahsetmedim bir
adabı bozdun hala aynı kafadasın yalancılıkla suçlamaların var bir ton hikaye anlatıp taslamada yersiz
bizim burada tespitlerimiz dünya borsaları endeksler ortadayken
sen 3 e alıp getiripp 5 e satanın nesi oluyon arkadaş onu bana yaz
hayır fiyattan o kadar emin olmanı gerektirecek durum neki bu kadar üretici hakkında ileri geri yazarak yada benim yazılarımı yalan dolan olmakla süçluyorsun..
zeytinyağı gibi tespitim tamda sana göre oturdu görüyorum...
ama bu sana yetmez sen daha çoook lafı evirip çevirirsin, ben 177 dolar kar yazmadım 177 dolar yukarıdan fiyat olacak bir durum yok dedim, bunu yapanlar hakkında yazdım, olmaması gereken fiyattan bahsettim, bu 177 dolardan çıkara çıkara masraf ne çıkaracak getirmek çuvallamak satmak, kalanı komple karki bunu fabrikası gübreyi üreten kazanamıyor. anlayışın kıt olmasını geçtim, ısrarcı olman ekstradan kalite zeytinyağı olmaya çalışmanı gerektirecek dayanağın yok, bırak bu işleri seni aşar, sana bir değil 3 gömlek fazla gelir bu konuarda yazmak...
Bak şimdi güzel kardeşim sana insan gibi son kez anlatıyorum anlamak istersin istemezsin o senin bileceğin iş. Burda boş polemiklere hiç gerek yok.
Birincisi sadece sen değil kimse memnun değil bu fiyatlardan. İkincisi dünyada son kullanıcı olarak fiyatları ben de paylaştım 430 dolar civarıydı şubat başında. Sen 265 dolar fob fiyatı ile çıktın geldin. Öyle bir fiyata girmiyor ülkeye onu önce güzelce bir araştır maliyetleri kaça geliyor kaça gelmiyor.
Sonra başladın yok üretici bu fiyatlara kullanınca kar marjını sıfıra ineceğini bilmiyor bu fiyatlara kullanmasın kendi getirsin kendisi alsın vs. Bunu da araştırsın yapsın vs diye burda bir çok üreticiyi küçümseyerek boş boş konuştun.
Ben de dedimki sana sen yap o zaman bize de yol göster. Bir çok yerde senin dediğin gibi 2200-2400 tlye fob fiyatı şeklinde satan yerler var internette. Sana kaça mal olacak sonrasında orasını sen hesapla. Bize de öğret. Madem o kadar basit işler bunlar sen yaparsın dedim. Hala da diyorum.
Rusyası iranı çini vs saymazsak bu azotu kendi hammaddesi ile üretenleri bir kenara koyarsak ithalat ile dünyada 400 doların altında üre kullanabilen çitçi yok diyorum. Ha dersin onlarda destekleme daha çok vs eyvallah tarımsal destekleri eleştirelim az zaten. Maliyetlerle aynı oranda artmıyor haklısın en az 40-50 tl sadece gübre desteği verilmeli.
Ben ne ithalatçıyım ne ithalatçı tanıdığım akrabam var ne de onları savunuyorum diye bana para veriyorlar. Savunmuyorum da ayrıca. Söylediğim yanlış tezlerle boş boş eleştirmekle kimse biryere varamaz. 1800tlye Türkiyeye giren gübreyi kimse 3000tlye satmıyor. Tkkları konuşacaksak benden çok sayan söven de yoktur. Deposuna ekimde kasımda koyduğu gübreyi dünya piyasalarında arttıkça günlük yansıtan adamlar bunlar. Yarın zam gelecekse bugün gübre satışını durduruyorlar. Tüccardan beterler bunu çok kez söyledim zaten.
Ben sana tek tek anlatamam şu fiyata alınır şu fiyata girer şu kadar maliyeti var şu kadar kar ediyorlar diye. Ancak senin söylediğin gibi rakamlar söz konusu değil. Gübre dünyada karaborsaya düşmek üzere. Büyük üreticilerin ihracat için aldıkları vergiler de var. Rusyadan alamazsın mesela kendi iç piyasasını koruyor adamlar. İran zaten belli bir sürü ambargo var 2. rıza zarrap vakası yaşamamak için alamıyoruz yüklü miktarlarda. Dönemsel bir kriz var ve her yerde fiyatlar yüksek. Kendi hammaddesi ile üretebilen ülkeler hariç.
Şunları konuştuğumuza inanabiliyor musun şuan? Sen de üreticisin ben de üreticiyim? Ama gelip estin gürledin, yok üretici bilmiyor yanlış yapıyor bu fiyatlarla gübre kullanınca para kazanacağını sanıyor. Yok dışardan kendi de alabilir bilmem ne. Hoş muydu söylediklerin Allahaşkına?
Üslupdan adab-ı muaşeretten bahsediyorsun da şu senin laflarına bak önce. Ben itici oluyormuşum tamam eyvallah da sen önce bi kendi yazdıklarına bak güzel kardeşim. Tamam biz bilmiyoruz boş boş hiçbişeyden anlamayan bu fiyatlarla gübre alıp hiç para kazanamayacak olan üreticileriz. Sen bize bir yol göster bak bir sürü kendin getirebileceğin alabileceğin yer var. Yap kaça mal ettiysen bize de söyle biz de yapalım.
Ayrıca para kazanamayacağımızı iddia ediyorsun da o da boş. Bugünkü ürün ve girdi fiyatları ile bir dekar buğdayımı ben kendi şartlarımda 200 kg buğday fiyatına mal ettiğim sürece oldukça fazlasıyla para kazanacağımı öngörüyorum. Çok şükür. Halinden memnun olmak şükretmek suç mu? İlla bütün gün işi gücü bırakıp ona buna devlete mazota gübreye ağlamıyorum diye suçlu muyum? Git hesabını kitabını yap. Ben bu maliyetlerle 200 kg buğday ile ödüyorum hepsini şu fiyatlarla bile. 600-800 yeri geliyor 950-1000 kg verim alabiliyoruz çok şükür. Geçen yıl 800-1000 tl kira buğdaylardan net karımız olmuş. Bu yıl da aşağı düşeceğini sanmıyorum. Nohutta 1500 tl karlılık olmuş. Sorarsan anlatırım nasıl olduğunu da. İşini düzgün yapan insanlar şartlar bazen daha iyi olur bazen daha kötü olur ama Allah verdikçe bir şekilde kazanıyor. Memnundur halinden buna sen karar veremezsin. Yok kar marjımız sıfırlanıyormuş haberimiz yokmuş. Kendimiz almazsak gübreyi olmazmış.
İç anadoluda 100-150 kg buğday maliyetim olur 400 kg verim alırım ona da çok şükür. Burda kimin ne kazandığını kazanmadığını sen belirleyemezsin. Bilemezsin de. Allah verirse isterse 5000tl olsun gübre. Vermezse bedava atsan ne olur?
Yanlış, olmayan fiyatlarla rakamlarla burda birşeyi eleştiriyorsun. Her yıl aynı terane kullanım yoğunlaşınca fiyatlar artıyor her zaman söylüyorum erken alın Tkknın tüccarın deposunda duracağına sizin deponuzda dursun diye. Akıllı üretici asıl dışardan kendi getirmek zorunda kalmaz. Hesabını kitabını yapar zamanında kullanacağı miktarı alır koyar. 20 yıldır değişmemiş bu yıl mı değişecek?
Neyse okur da anlarsan aynı tarafta olduğumuzu farkerdersin. Yanlışı yanlış şekilde eleştirince eline de bişey geçmiyor. Senin duyguların, hislerin, ne bileyim siyasi düşüncen, dünya görüşün falan önemli değil gerçekler önemli. İş yapıyoruz ticaret üretim. Duygularınla yorumların anlamsız. Ha sen istediğin kadar ağlamaya boş yapmaya devam edebilirsin. Ben de anlatırım benden 4 tlye alınan leblebilik nohutu 30 tlye sattıklarını vs akşama kadar ağlarım burda ne geçecek elimize? Yanlış bilgiyle insanları yönlendireceğine git doğrusunu bul kendin al bakalım kaça alınıyor kaça alınmıyor öğren bize de öğret arkandan gelelim adamsın diyelim kurtardı bizi ithalatçılardan Tkklardan tüccardan bol bol dua edelim. Ama diğer türlü boş boş konuşman ağlaman bana bişey ifade etmiyor.
Başka yazacağım bişey de yok başka bir cevabım da yok ister anlarsın ister aynı telden devam edersin hadi kal sağlıcakla.