Dünya gıda fiyatları 10 yılın zirvesine ulaştı -FAO

21.12.2020
1,458
2,218

Dünya gıda fiyatları 10 yılın zirvesine ulaştı -FAO​

By Reuters Personeli

PARİS (Reuters) - Birleşmiş Milletler gıda ajansı Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünya gıda fiyatlarının Eylül ayında art arda ikinci ayda yükselerek 10 yılın zirvesine ulaştığını ve tahıllar ve bitkisel yağlardaki kazanımların tetiklediğini söyledi.



Roma merkezli Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) da 2021'de rekor küresel tahıl üretimi öngördü, ancak bunun tahmini tüketimi geride bırakacağını söyledi.
FAO'nun küresel olarak en çok ticareti yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen gıda fiyat endeksi, ajansın verilerine göre, geçen ay ortalama 130.0 puan ile Eylül 2011'den bu yana en yüksek okuma oldu.

Rakam, Ağustos ayı için revize edilmiş 128,5 ile karşılaştırıldığında. Ağustos rakamı daha önce 127,4 olarak verilmişti.
Yıllık bazda fiyatlar Eylül'de %32,8 arttı.

Tarımsal emtia fiyatları, hasat gerilemeleri ve Çin talebinin körüklediği geçtiğimiz yıl keskin bir şekilde yükseldi.

FAO'nun tahıl fiyat endeksi burada Eylül ayında bir önceki aya göre %2,0 arttı. Bu, buğday fiyatlarındaki yaklaşık %4'lük bir artışın öncülüğünü yaptı ve BM ajansı, güçlü talep nedeniyle ihracat olanaklarını sıkılaştırdığını belirtti. [GRA/] [GRA/TEND]

FAO Kıdemli Ekonomisti Abdolreza Abbassian yaptığı açıklamada, "Önemli tahıllar arasında, talebin hızla yükselen fiyatlara karşı test edilmesi gerektiğinden, buğday önümüzdeki haftalarda odak noktası olacak." Dedi.
FAO, palm yağı fiyatlarının güçlü ithalat talebi ve Malezya'daki işgücü kıtlığına ilişkin endişeler nedeniyle artmasıyla dünya bitkisel yağ fiyatlarının aylık %1.7 arttığını ve yıllık bazda yaklaşık %60 artış gösterdiğini söyledi.

Palm yağı vadeli işlemleri, ham petrol piyasalarındaki artışın biyodizelde kullanılan bitkisel yağlara daha fazla destek vermesiyle rekor seviyelere ulaşmak için Ekim başında daha da yükseldi. [POI/]

FAO'ya göre, küresel şeker fiyatları Eylül ayında, en iyi ihracatçı Brezilya'daki olumsuz mahsul havasına ilişkin endişelerle, ithalat talebindeki yavaşlama ve Hindistan ve Tayland'daki olumlu üretim görünümüyle kısmen dengelendi.

Tahıl üretimi için FAO, bir ay önce tahmin edilen 2,788 milyardan hafif bir artışla 2021'de 2,800 milyar tonluk rekor bir dünya mahsulü öngördü.

Yani 2811000000 ton, dünya tahıl kullanımı altında olacağını, bir tahmini hayvan yemi artan buğday kullanımını yansıtmak için bir ay önce esas 2,7 milyon ton tarafından revize, FAO tahıl arz ve talep notu dedi burada .
FAO, küresel tahıl stoklarının 2021/22'de gevşemesinin beklendiğini ancak yine de rahat bir seviyede olacağını da sözlerine ekledi.

Gus Trompiz tarafından Raporlama Düzenleme Elaine Hardcastle ve Peter Graff tarafından


 

Benzer Konular