en iyi hayvan ırkı

hangi dah iyi

• Kullanılan toplam oy
    17

Ynt: en iyi hayvan ırkı

arkadaşlar ben Zamannında iki cinside yan yana beledim ( holstayn ve simental )

ikisininde yaşları aynıydı. Yaklaşık olarak 3 sene bir fiil gün yüzü göstermeden sadece dogal yemlerle besledim.

holştayn ın boyu yaklaşık arka ayaklarından ölçtügümde 187 simentalin boyu 178 gelmekteydi...

sattığımda ikisini 190 p transite bindirdim. Kantara girdiğimde 5100 kilo canlı ağırlıkları geldi...

Kesimden sonra ikisininde kaba taslak aynı olduğu kanaatindeydiler kasaplar. Ayrı ayrı tarttık....

Simental = 1460 kg
Holştayn= 1400 kg Artık yorumlar sizin

mrram link=topic=3591.msg69252#msg69252 date=1219831744' Alıntı:
hepsimi okadar veriyor günlük
sagımda 16 inek var000 3 4 tanesi gunde 80~90 kg civarinda sut veriyo gerisi 60 50 70 o civarlarda diger irk beslemedim ama kolay egtim weriyon

yanigli link=topic=3591.msg69796#msg69796 date=1219963225' Alıntı:
sagımda 16 inek var000 3 4 tanesi gunde 80~90 kg civarinda sut veriyo gerisi 60 50 70 o civarlarda diger irk beslemedim ama kolay egtim weriyon
galiba sorumu anlaşılır şekilde soramadım.şöyle söyleyim biz smental besledik 1 inek günlük ortalama 25lt süt veriyodu..ayrıca tosunda besledik.boyları holştayn lara göre kısa oluyo ama aynı yaşa geldiklerinde smentallerin eti daha fazla oluyo...

valla arkadaşlar bizim trakyanın iklimine en iyi dayanan yerli hayvandır kim ne derse desin en iyi onlar dayanır.süt o kadar yapmaz ama lezzeti bin basar.

ÇağRı link=topic=3591.msg36796#msg36796 date=1211285861' Alıntı:
Saf ırk montofon gören azdır.Çünkü türkiyede simental ve holstein baş tercih edilen çeşittir.Montofonun boyu kısa olur,kemikleri zayıf ama iyi et bağlar.Süt verimi iyi değildir.Koyu kahverengi renkte olur çoğu.Zaten simentalle arasında ufak farklar vardır.Biri koyu renk,diğeri açık renk olur.Simental daha uzun boylu olur,birinin kafası küçük diğerinin büyük olur...

Jersey,lans,şarole bunlar daha çok tohumlamada tercih edilen ırklardır.Üretim çiftliklerinde görülür daha çok.Zaten bu ırklar tek başına bir ırk değildir.Daha çok holsteinla benzerlik gösterirler.
Örnek vermek gerekirse holstein ineğe lans tohumu verilirse buzağısı büyük olur.Lansların en tipik özelliği budur...
sarole e tek basina irk degildir diosun ne demek ya bu konuda ne kadar bilion ki sarole fransani bi bolgesine ait bi irktir yuksek et verimliligi ile bilinir bilmiosan atma

et sığırcılığı yapıosan şarole ama bulması zor

btckan link=topic=3591.msg149936#msg149936 date=1233790326' Alıntı:
et sığırcılığı yapıosan şarole ama bulması zor
Aşıları mevcut kolaylıkla bulunuyor.
sivasli link=topic=3591.msg106552#msg106552 date=1228820556' Alıntı:
sarole e tek basina irk degildir diosun ne demek ya bu konuda ne kadar bilion ki sarole fransani bi bolgesine  ait bi irktir yuksek et verimliligi ile bilinir bilmiosan atma
Senden çok bildiğim kesin.Türkiyede şaroleyi nadir bulursun.Ancak aşı atarlar hayvanlara şarole.Erkek olursa çekersin besiye ama besiciler riske atmamak için şarole kullanmaz.Yerli mallar daha çok tutulur.Tabi bu dediğim hem damızlık hem besi işi yapanlar için geçerli.
Hatta konyada bir ara bu şaroleleri türkiyede yetiştirmek için fransadan saf ırk getirdiler.İlk alanlardan biri bizdik.Bana ukalalık yapma.Ben bilmediğim konuda konuşmam.Halen de şarole mevcuttur bizde.
Bilmek isteyen arkadaşlar için üretimi durduruldu bildiğim kadarıyla konyada.Çünkü saf ırkı tutturamadılar,daha doğrusu yaşamadı.Zaten et için kullanılma amacı da çok uzun ve kısa bacaklı olmaları.

ÇağRı link=topic=3591.msg150089#msg150089 date=1233835520' Alıntı:
Aşıları mevcut kolaylıkla bulunuyor.Senden çok bildiğim kesin.Türkiyede şaroleyi nadir bulursun.Ancak aşı atarlar hayvanlara şarole.Erkek olursa çekersin besiye ama besiciler riske atmamak için şarole kullanmaz.Yerli mallar daha çok tutulur.Tabi bu dediğim hem damızlık hem besi işi yapanlar için geçerli.
Hatta konyada bir ara bu şaroleleri türkiyede yetiştirmek için fransadan saf ırk getirdiler.İlk alanlardan biri bizdik.Bana ukalalık yapma.Ben bilmediğim konuda konuşmam.Halen de şarole mevcuttur bizde.
Bilmek isteyen arkadaşlar için üretimi durduruldu bildiğim kadarıyla konyada.Çünkü saf ırkı tutturamadılar,daha doğrusu yaşamadı.Zaten et için kullanılma amacı da çok uzun ve kısa bacaklı olmaları.
ewet konyada şarole üzerine araştıma ve geliştirme birimi kurulmuştu ama durdu mu bilmiyorum..
ama her ırkın kendi yaşam koşullarına göre üstünlüğü vardır..hayvanın yetiştirildiği bölgeye göre değişir.. süt için holştayn,,besi için smental hatta sütte holştayndan kalır yanı yoktur..bence esnek bir konu olmuş..

demekki turkiyede sarole u besleyemediler ve uretemediler iyice arastirmadan yapilan is basari getirmez iklimini veya baska seyleride goz onunde bulundurmalari gerekirde

ÇağRı link=topic=3591.msg150089#msg150089 date=1233835520' Alıntı:
Aşıları mevcut kolaylıkla bulunuyor.Senden çok bildiğim kesin.Türkiyede şaroleyi nadir bulursun.Ancak aşı atarlar hayvanlara şarole.Erkek olursa çekersin besiye ama besiciler riske atmamak için şarole kullanmaz.Yerli mallar daha çok tutulur.Tabi bu dediğim hem damızlık hem besi işi yapanlar için geçerli.

turkiyede nadir bulunuo die bi irka irk degil diosan sana bisey demiom sen bilmeden atiosun sonrada ukalalik yapma dion kocum

sivasli link=topic=3591.msg150665#msg150665 date=1233922006' Alıntı:
sende ukala felan die sallama adam oladam gibi karsilik bul canim
Belli senin ağzını toplayacağın yok sana cevap vermemek lazım öbür türlü fasülyeden nimet sandın kendini...

ya bide hayvanlar süt yemi falan yiyince delirme olayı varmış yemde kemiklerinin toz hali varmış gerçek mi bu

Keremo54 link=topic=3591.msg151546#msg151546 date=1234041593' Alıntı:
ya bide hayvanlar süt yemi falan yiyince delirme olayı varmış yemde kemiklerinin toz hali varmış gerçek mi bu
;D ;D ;D ;D bizimikler 4 senedir delirmedi bilemicem.