Eski TMO Genel Müdürü: "Mısır ve ayçiçeği için yüksek bedel ödecenek"

📌 2005-2008 yıllarında görev yapan eski TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu tarafından kurulan İK TARIMÜSSÜ Danışmanlık, "Tarım Ürünleri Piyasa Analiz Bülteni" Haziran ayı sayısını abonelerine yayınlandı. İsmail Kemaloğlu, sayının bir kısmını da sektör paylaşlarının talebi üzerine Twitter hesabından ücretsiz paylaştı. İlgili sayfaları aşağıya bırakacağız. Bültende dikkat çekici tespitler ise şunlardı:


✅ "USDA'nın (ABD Tarım Bakanlığı) yayınladığı son raporda, dünya buğday üretim ve tüketim dengesinde 10-15 milyon ton arasında bir eksi fark görünmektedir. Özellikle Ukrayna'daki ekiliş ve üretim sıkıntısı, ABD'deki kuraklık, Hindistan'ın rekolte tahminlerinin aşırı sıcaklıklara bağlı olarak düşürülmesi, AB ülkelerinde rekolte kayıp beklentileri, buna karşılık Kanada, Avustralya, Rusya gibi ülkelerdeki üretim artışları öne çıkmaktadır."

✅ "Ukrayna devleti, batı bölgelerden farklı yöntemlerle tahıl ticaretini denemektedir. Ancak verimli koridorun Karadeniz sahil limanları olduğu göz önüne alındığında savaşın etkilerine bağlı olarak yeterince ürün arz edilememektedir. Hindistan'ın aşırı sıcaklara bağlı rekolte kaybı uluslararası piyasalarda çok konuşuldu. Ancak Hindistan, en büyük buğday üreticisi ülkelerden biri olması yanında aynı zamanda en büyük tüketici ülkelerden biridir. Buğday ihracatında 8-9. sırada olup uluslararası piyasaya arz edebildiği buğday miktarı 8-10 milyon tondur. Yapılan açıklamalarda da yakın ülkelere 4-5 milyon ton buğday arzedileceği belirtilmiştir.

✅ "ABD'nin belirli bölgelerinde kuraklık riski var. Yerel üretim kayıpları beklenmektedir. Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artış dolayısıyla mısırın daha fazla enerji için kullanılma riski söz konusudur. Ukrayna'nın mısır üretimindeki düşüş ve enerji için kullanım riskine bağlı olarak dünya mısır fiyatlarının hareketli olması öngörülmektedir."

✅ "Ayçiçeği piyasasında Ukrayna'nın etkisinin azalması yağ piy asalarını olumsuz etkiledi. Alternatif yağ kaynakları olarak soya, kanola, palm yağı talebinin artmasıyla Endonezya palm yağı için ihracat yasağı getirmişti. Ancak Endonezya yasağı kaldırdığını duyurdu. Önümüzdeki süreçte Türkiye gibi ayçiçek yağı kullanım kültürü olan ülkelerin Ukrayna faktörü de göz önüne alınarak Ayçiçek için yine yüksek bedeller ödeyeceği öngörülmektedir."

✅ "Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş ile daha net anlaşıldı ki, özellikle Avrupa, Afrika ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin Karadeniz tahılına ihtiyacı hat safhadadır."

✅ "Halen ülkemiz teslimi ekmeklik buğday fiyatları kalitesine göre 425-450 dolar/ton, mısır fiyatları 400 dolar/ton, soya küspesi 610 dolar/ton, BD GDDGs 478 dolar/ton, Atk peletli 3594, 350 dolar/ton, Atk toz 3594, 353 dolar/ton civarı diyebiliriz."

7731585664552-1.jpg

FUYpxjFWQAIB4Yi.jpg

FUYp64gXEAAmP7N.jpg

FUYp64rWAAAS_X2.jpg
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ziyaretci87
Keske turk ciftcisine odeseler o paralari yok romanya yok rusya ciftcisi derken ulkede çiftçiliği bitirdiler 200kg bugday bicen 7tl ye satsada seneye ekmez bugday bence ayciceginden de para kazandirmazlarsa iste o zaman ciddi sıkıntı olacak ozellikle trakya icin Aycicegi 15tl veya altında kalirsa yandık demektir
 
Boşuna heveslenmesin üretici, kafalar aynı kafa değişen hiçbişey yok, gerçekler acıdır bu durumda her zaman olduğu gibi çiftçinin malı para etmez.

bakın açıklamalar nasıldı önceden şimdi fiyat açıklayamıyorlar, ülkede harman başlayalı nerde kaldı, aşağıya konu başlığını atıyorum, ne dediler ne oldu, ne bekliyceksinki, sadece saf saf söylenenlere inanmak umut bağlamak çok yanlış, çoktan ne dediklerini unuttular umurlarında bile değil.

 

Benzer Konular