***Eşref Şekerli'den Veryansın 2***

Köyler nasıl boşaldı? Bir de benden dinleyin sayın Bakan!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvan ithalatının nedenini köylerin boşalmasına bağlarken, bu yönde sektörde üreticiler tarafından yakından takip edilen Eşref Şekerli'den çarpıcı bir eleştiri geldi. Yaptığı hesapla da 35 ilde kurulacak gebe düve merkezlerinin Türkiye'nin hayvancılıkta hiçbir yarasına merhem olmayacağını da ortaya koyan Şekerli, “Köyler nasıl boşaldı? Bir de benden dinleyin sayın Bakanım!" dedi.

Köyler nasıl boşaldı? Bir de benden dinleyin sayın Bakan!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, dün TMO sektör temsilcileri ile bir araya geldiği iftar programında yaptığı değerlendirmeler, bugün sosyal medyada büyük yankı buldu. Bakan Çelik, yaptığı konuşmada hayvan ithalatının nedeninin köylerin boşalmasından kaynaklandığını belirtirken, “Meralar bomboş ama dışarıdan Hans'ın, bilmem kimin ürettiği hayvanı getiriyoruz" eleştirisinde bulunmuştu.

Çelik, hayvan ithalatının önüne geçmek için de Milli Tarım Projesi kapsamında 38 ilde damızlık merkezleri kurduklarını hatırlatmıştı.

İşte Bakan Çelik'in bu değerlendirmeleri, Çiftlik Yönetim Uzmanı ve sektörde üreticilerin yakından takip ettiği Eşref Şekerli tarafından sert bir dille eleştirildi. Şekerli, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı eleştiride, Bakan Faruk Çelik'in konuşma metnini hazırlayanların FETÖ'cü olabileceğini belirterek, "Bakan beyin konuşma metnini eğer birisi hazırlıyor ise acilen o kimse soruşturulmalı FETÖ'cü olabilir" dedi.

Bakan Çelik'in danışmanları tarafından yanlış yönlendirildiğini de ima eden Şekerli, "Gelin o yanınızdaki danışmanlardan kurtulun. Biz size bedava danışmanlık yapalım" çağrısında bulundu.

BU HESAPLA TÜRKİYE İTHALATTAN KURTULAMAZ!

Şekerli, Bakan Çelik'in Milli Tarım Projesi kapsamında 35 ilde gebe düve merkezinin kurulacağı yönündeki söylemlerinin de serbest piyasa şartları ile örtüşmediğine dikkat çekerek, çarpıcı bir hesap yaptı. Şekerli, yaptığı bu hesapla da Türkiye'nin hayvan ithalatının önüne geçilemeyeceğini ortaya koydu.

Şekerli'nin yaptığı işte o çarpıcı hesap:

“Bu sloganı Bakan beyden çok duyuyoruz: '35 ilde gebe düve merkezleri kuruyoruz' diye anlatıyor da anlatıyor. Eminim bu hesabı yapsa bir daha konuşmaz. Bakınız sadece bu başlığı değerlendirelim:

35 ilde ise bu iller hangisi? Ve bu işletmeler kim tarafından kuruldu? Kuruldu mu? Ne zaman kurulacak? Hayvan ne zaman gelecek?

Diyelim hemen geldi. Her 35 işletmede 500 baş damızlık hayvan konacakmış! Hesabı beraber yapalım.

500 x 35 = 17500 toplam damızlık eder. Bu hayvanlar boş düve olması gerekiyor. Diyelim ki bulduk aldık 8 aylık yaşta getirdik besledik baktık. 15 aylık yaşta gebe bıraktık. Gebelik dünyanın her yerinde aynı 9 ay toplam geçen süre 16 ay. 16 ay sonra 17500 buzağımız olacak. Hiçbiri ölmesin yarısı dişi 8750 adet buzağı.

Doğan buzağıların gebe kalması ve doğurması için gereken süre 24 ay. 16 ay + 24 ay = 40 ay yani 3.5 sene sonra 8750 damızlık gebe doğurmak üzere hayvanımız olur.

Türkiye'de günde 8750 civarı inek süt fiyatları yüzünden kesime gidiyor iken bu açık bu hesapla kapanmıyor.

Gelin o yanınızdaki danışmanlardan kurtulun. Biz size bedava danışmanlık yapalım. Ancak danışmanlarınız gebelik süresini 3 aya indirmeyi becerdiler yahut her doğumda dördüz yavru yaptırabiliyorlar ise ellerini öpelim. Biz de köşemize çekilelim, bir daha da konuşmayalım. Köyler kendiliğinden mi boşalmış? Ben size anlatayım. Allah'a emanet."

https://www.tarimdanhaber.com/haber...il-bosaldi-bir-de-benden-dinleyin-sayin-bakan

halk, burada çiftçiler, hayvan yetiştirenler, sıkıntıyı şu kişi ya da bu kişi çözer beklentisinde ise, bu iş çaresizdir. bu sıkıntıya, bilgiyle, akıllı, milli hayvancılık siyaseti ile çare bulunur. geçici çareler çare değil, çaresizliktir.dışardan getirilen sağlıklı,aşılı, iyi bakılmış dana ile besicilik yapmak besicilere iyi para kazandırır. yine de çare değildir.10,20,50 yıllık planlar hemen yapılmalı. yoksa, çaresiz kalırız. bu hedefleri doğru tespit edecek yetişmiş insanlarımız var mı, bunlara yetki-sorumluluk verilir mi?

meralar sürüldüğüne göre, ineklere yemleme ile bakılır. 2 milyon baş et ırkı inek sürümüz olsa, 4-6 milyon ton saman ihtiyacı olur. çiftlikleri tokı benzeri bir devlet kuruluşu yapabilir. standart çiftlikler ve ilk sürüler hibe olarak eğitilmiş çiftçilere dağıtılmalı. mümkün mü? çiftlikler yarı kapalı yemleme sahaları-çitler, feedlot şeklinde yapılmalı.

25af23a66be1ac8a7ceaf57056a1a4bc.jpg

Eşref bey çiftçi tv de program sunuyordu sanırım ama bi kaç zamandır o kanala çıkmıyor vede çiftçi tv nin youtube kanalında videolarıda kaldırılmış.
Bişeyler dönüyor bu ekranlarda. Ne kadar bizden görünselerde hep çiftçinin kanını emmeye çalışıyorlar.

200 bin düve ile başlanırsa, 5 yılda bu düvelerden 5 yüzbin düve alınır. bu 5 yüz bin düveden alınan düveler hesaba katılmadı. 5 yılda 7-8 yüz bin başlık bir sürü olur.

Bereket ve Ciftci TV kanallarinda program yapanlarin hepsi ticari faaliyet yapiyor. Kiminin internet satis sitesi var, kimisi zooteknist olarak danismanlik yapip para aliyor, sanmayin ki ciftci icin kanusan Allah rizasi icin konusuyor. 500-1000 damizlik bunlara verseler hersey hallolur derler.

çiftlik- feedlot (inek-buzağı) çiftlikleri acilen inşa edilmeli, yem tedarikleri yapılmalı, 400 bin genç düve (limozin, şarole, angus, hereford, simental, montofon) ile işe başlanmalı. aksi halde, taşıma şu ile değirmen dönmez.

Gülüyorum Bunları okudukça o adam biz gibi görünüp bizden biri gibi görünüp ticari faaliyetlerini yönetiyor aslen kapalı çarşı kuyumcusu o çok övdüğü kendi çiftliğini de sattı diye biliyorum tarım bakanı olursa gerisini siz düşünün " Herşey Göründüğü Gibi Değildir "
Aynen dediğin gibi abi böyle konuşuyorlar ama diğer yandanda ne kadar destek hibe varsa toplayıp götürüyorlar sonrada ellerindeki peşin paraya güvenip tvde atıp tutuyorlar çiftçi tvde şimdi Feyz hayvancılığın sahibini bulmuş adam habire kendini övüyor.

Aynen dediğin gibi abi böyle konuşuyorlar ama diğer yandanda ne kadar destek hibe varsa toplayıp götürüyorlar sonrada ellerindeki peşin paraya güvenip tvde atıp tutuyorlar çiftçi tvde şimdi Feyz hayvancılığın sahibini bulmuş adam habire kendini övüyor.
Adamın kendini övdüğü falan yok. Gerçekleri söyleyince bizim ülkemizin halkı aniden rahatsız oluyor. Nerde kendini övmüş bi gösterir misiniz ? Ben Eşref denilen kişiyide tanımıyorum Feyz Süt ün sahibinide tanımıyorum.

Feyz süt ün programlarını izledim. Bazı yerlerde yüzeysel bilgiyle kısıtlı kalsada sadece izleyen çiftçinin ufkunu açsa yeter. Bence ufkunu şuana kadar gayet iyi açıyor.

İzleyen çiftçi sadece aa bak ABD veya herhagi bi yerde adamlar 2-3 küsür ton dane mısır alıyor gerçek mi ya ? En iyi toprak işleme kombinasyonu nedir ? Non-tillage nedir ne işe yarar veya neden bu Avrupa vertical tillage denilen illeti sürdürmek istiyor gibi şeyleri öğrense böyle şeyleri araştırsa dahi kendine çok fazla şey katıcağına inanıyorum.

Almanya gibi ülkelerde yağış rejiminin çok fazla olduğu aşikar 1000mm gibi ama bu yağışın olmadığı yıllık 600-700mm olan yerlede nasil oluyorda zorlanmadan artık 800kg ları görüyorlar bunların öğrense ufkunu bu seviyeye çekse yeter.

Bunları öğrenmesi için ilk baş böyle kişilerin yani bu seviye tarım yapan kişilerin diğer çiftçileri özendirmesi gerek. Her sene 2 küsür ton tane mısır alan adamın bence birazda olsa bildiği ve övünmesini sağladığı bazı şeyler vardır.

Adamın kendini övdüğü falan yok. Gerçekleri söyleyince bizim ülkemizin halkı aniden rahatsız oluyor. Nerde kendini övmüş bi gösterir misiniz ? Ben Eşref denilen kişiyide tanımıyorum Feyz Süt ün sahibinide tanımıyorum.

Feyz süt ün programlarını izledim. Bazı yerlerde yüzeysel bilgiyle kısıtlı kalsada sadece izleyen çiftçinin ufkunu açsa yeter. Bence ufkunu şuana kadar gayet iyi açıyor.

İzleyen çiftçi sadece aa bak ABD veya herhagi bi yerde adamlar 2-3 küsür ton dane mısır alıyor gerçek mi ya ? En iyi toprak işleme kombinasyonu nedir ? Non-tillage nedir ne işe yarar veya neden bu Avrupa vertical tillage denilen illeti sürdürmek istiyor gibi şeyleri öğrense böyle şeyleri araştırsa dahi kendine çok fazla şey katıcağına inanıyorum.

Almanya gibi ülkelerde yağış rejiminin çok fazla olduğu aşikar 1000mm gibi ama bu yağışın olmadığı yıllık 600-700mm olan yerlede nasil oluyorda zorlanmadan artık 800kg ları görüyorlar bunların öğrense ufkunu bu seviyeye çekse yeter.

Bunları öğrenmesi için ilk baş böyle kişilerin yani bu seviye tarım yapan kişilerin diğer çiftçileri özendirmesi gerek. Her sene 2 küsür ton tane mısır alan adamın bence birazda olsa bildiği ve övünmesini sağladığı bazı şeyler vardır.
Bana göre onların o verimi almaları o şekilde tarım yapmaları hep başka işler yapmaları ve oradan gelen parayla işi çeviriyorlar çevremde bu şekilde iş yapan başkalarıda var.Siz diyorsunuz çiftçiye örnek oluyor diye ama Türkiye de kaç tane çiftçi onların yaptığı gibi tarım yapabilir yani onlar yüksek verimi alıyorlarsa ellerindeki peşin para sayesinde alıyorlar çiftçiliği başka işin yanında ek iş olarak yapıp ana işleri oymuş gibi gösteriyorlar.

Bana göre onların o verimi almaları o şekilde tarım yapmaları hep başka işler yapmaları ve oradan gelen parayla işi çeviriyorlar çevremde bu şekilde iş yapan başkalarıda var.Siz diyorsunuz çiftçiye örnek oluyor diye ama Türkiye de kaç tane çiftçi onların yaptığı gibi tarım yapabilir yani onlar yüksek verimi alıyorlarsa ellerindeki peşin para sayesinde alıyorlar çiftçiliği başka işin yanında ek iş olarak yapıp ana işleri oymuş gibi gösteriyorlar.

Fütürsuzca yer işlemesin çiftçi o zaman az işlesin tam işlesin. Böyle bi mantık yok. Ek işi var ordan para geliyor o para ile döndürüyor falan o zaman bu adam çiftçiliği haybeye mi yapıyor ? Sadece zevk alsın diye 3 4 bin dönüm yer işliyor ve bu yerlerden kar etmiyor olamaz bence. Kaldı ki dediğiniz adam çiftliğinde 40 lt süt ortalaması ile giden ve ineğin dışkısını bile satıp para kazanmayı kendine şart koşmuş biri.

Mesela örnek olsun diye veriyorum çiftçi mesela azot atıcak gidiyor son dakika azot gübresi alıyor sezon dışı azot atıyorum 1000tl sezonda azot aniden 1200 tl oluyor sonra diyorki azot cok pahali e ama bu yani bile bile lades olmaktır bence. Her sene aynı şeyi bile bile aynı hatayı yapmamlı insan. Evet her gübrede bunu yapamaz ama azot-potasyum gibi belli başlı gübreler ucuzken alıp stok yapabilir.

Mesela hayvancılık yapıp ne bi fizibilite ne başka bi şey yapmayıp hep anı kurtarmaya yönelik saman alımı yapan çiftlikler var. Durum bide öyle bi haldeki adam mesela kestiremiyor desek öyle de değil adam artık hayvanın hangi gün ne kadar yiyeceğini anlar duruma gelmiş
ama hala son dakika gidip ürün alıyor.

Sen harmanda hububatını depolamassan gidip sonra kışın ortasında borsadan hububat çekmeye çalışırsan o çiftçiler harmanda 90 kr a buğday alırken sen 1 liranın aşağısında bugday bulamazsın mesela yani örnekler çoğaltabilir. Bu örneğe hemen deposu yok diye karşıt argüman oluşturmadan önce şapkayı öne koyup o büyük ahırı yapıcağına ilk baş depo yapmalıydım demesi lazım bence.

Bu ülkede çok ciddi çiftçilik yapıp müthiş paralar kazananlar olduğuna her zaman inandım her zamanda inanıcam.

Kaldı ki çiftçilik baya baya kumar hatta açık kumar en riskli-hassas işlerden biri ama ne hikmetse çiftçi hala sallayalım işte 50kg gübreyi yeter o ona deme kafasında. Zor yani evet büyük kazananları böyle düşünen bi çiftçinin anlaması çok zor.

Insanlarin kabul edemedigi olay, sordugunda biz atadan ciftciyiz, damin icinde buyuduk diyen adamlarin, sehirden gelen insanlarin yaptiklari ve aldiklari verimi kiskanmasi neticesinde de yok kuyumcuydu, yok para kazaniyorlar diye camur atmasidir. Ne zamanki ozelestiri yapilip, ben ki damin icinde buyudugum halde bu sehirden gelen adam nasil bu verimi aliyormusu dinledigimiz anda herkes bu isten para kazanir.

eşref şekerlinin hayvancılık konusunda edindiği bilgi, bu bilgiyi etkili bir şekilde aktarması takdir edilmeli. kendisinin ne yaptığı, para kazanıp kazanmadığı, kendisini ilgilendirir. doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar...

Eşref bey, bana samimi geliyor.
adam bilgili - tecrübeli ve danışmanlık hizmeti vererek bunu paraya çeviriyor.
ayrıca yonca-ot-slaj işi de yapıyor herhalde. çünkü kuru madde oranına, rutubete dikkat ediyormuş alıp-satarken, öyle anlatıyor.
bir de bunlara ilaveten regrass otunun Türkiye distrübütörü galiba...
hasılı dolandırıcı-yalancı-üçkağıtçı olduğunu düşünmüyorum.
Allah böyle insanların sayısını arttırsın.
40 yılda bir, çiftçiden hayvancıdan yana olan birisi çıkmış onu da kötülüyorsunuz...

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt