Fransa'da şeker kotası kaldırıldı

Türkiye ' de kota uygulamasına takılan şeker pancarına Avrupa Birliği üretimi artırmak için Fransa üretim kotalarını kaldırdı.

Dünyanın önemli şeker üreticileri arasında yer alan Türkiye, dünya pancar şekeri üretiminde Fransa, Almanya ve Amerika ' dan sonra yüzde 8 ile 4 ' üncü, Avrupa pancar şekeri üretiminde yüzde 10 ile 3 ' üncü sırada yer alıyor. Ortadoğu pancar şekeri üretiminde yüzde 65 paya sahip olan Türkiye ' nin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yüzde 15 ' i kadar şeker üretebildiğini ifade eden Pancar Ekincileri Kooperatifleri Birliği ' in (PANKOBİRLİK) Araştırma Planlama Koordinasyon Müdür Yardımcısı Cem Kaptan, '30 ' lu yıllarda 4 şeker fabrikası ile 39 bin ton şeker üretilirken 2000 ' li yıllarda bir 1 milyon 500 bin ton üretim varken Konya Şeker Fabrikası ile birlikte 2008 yılında üretim 33 şeker fabrikasında toplam 1 milyon 700 bin ton şeker üretim kapasitesine ulaşıldı. Mevcut 33 fabrikanın toplam pancarı işleme kapasitesi 170 bin tona ulaştı. Kota nedeniyle toplam kapasitemizi kullanmıyoruz' dedi. Kaptan AB ülkelerinin pancar üretimini desteklediklerini ve üretimin artması için geçtiğimiz hafta bir karar alarak Fransa ' nın şeker kotasını sıfıra indirdiklerini söyledi

Türkiye ' de şeker pahalı değil
Türkiye ' de şeker fiyatlarının yüksek olduğu iddiasını yalanlayan PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk 'Bizde ürün pahalı değil. Bu koskoca bir yalandır. Gelecekteki gıdayla ilgili teminatımızın sağlama alınması adına hepimizi ürküten bir gelişmedir. Biz kendi gıdayla ilgili üretimimizi güvence altına almak, stratejimizi dünyaya göre belirlemek zorundayız' şeklinde konuştu. PANKOBİRLİK Araştırma Planlama Koordinasyon Müdür Yardımcısı Cem Kaptan da, 2015 yılına kadar Türkiye ' nin şeker üretimini yüzde 35 artırarak maliyetleri yüzde 25 azaltmayı hedeflemesi gerektiğini ifade etti. Türkiye ' de şeker üretiminin iç tüketime yetecek seviyede olduğuna dikkat çeken Kaptan, maliyetlerden dolayı pancar çiftçisinin pancarı buğdaya tercih ettiğini ifade etti.

Kaçak şekerle birlikte tüketim 41 kilogram
Türkiye kişi başına düşen şeker tüketimi; kayıtlara göre 28 kilogram olarak görülürken bunu içerisine kaçak yollarla Türkiye ' ye sokulan şekerde katıldığında tüketimin gerçek rakamının kişi başı 41 kilogram olduğu görülüyor. Türkiye ' nin kaçak şeker nedeniyle şeker politikası belirlemekte zorlandığını ifade eden Pancar Ekincileri Kooperatifleri Birliği ' in (PANKOBİRLİK) Araştırma Planlama Koordinasyon Müdür Yardımcısı Cem Kaptan, 'Polonya ' nın bile kişi başı tüketimi 42 kilogram olarak görülüyor. Oysa biz bu ülkeden daha az şeker tüketmiyoruz. Elimizdeki rakamlar sadece kayıt altındaki bilgilerle ulaştığmız bir veri. Ancak gerçekte Türkiye ' nin tüketimi 41 kilogram seviyelerinde' dedi. Kaptan şöyle devam etti: 'Türkiye ' ye yıllık 700 bin ton kaçak şeker giriyor. Bunu engellemediğimiz sürece Türkiye ' nin pancar tarımı ile ilgili uzun vadeli projeler yapmak zorlaşıyor.' Avrupa Birliği ' nde 2006 yılında gündeme gelen şeker rejimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Cem Kaptan, Türkiye tek başına AB ' nin pancar ihtiyacının yüzde 13, şeker ihtiyacının ise yüzde 18 ' ini karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu ifade etti. Türkiye ' nin ortalama pancar veriminin ise AB ile kıyasladığımızda birbirine yakın değerlere ulaştığını belirten Kaptan, 'Üretim kalitesi ve kapasitesi olarak AB ülkelerinin seviyesindeyiz' dedi.

Kongrede Türk pancar tarımının sürdürülebilirliği, AB ile eşit şartların oluşturulması için gerekli olanlar şu şekilde sıralandı;
* Destekler
* Girdi fiyatlarındaki KDV oranları
* Şeker ve nişasta bazlı şekerlerin ortalama üretim kotaları
* Kaçak şeker girişlerinin engellenmesi
* Kimyasal tatlandırıcı ithalatının kontrol altına alınması
* Merdiven altı ve kontrolsüz nişasta bazlı şekerin üretiminin engellenmesi
 

Benzer Konular