Ne diyordu, rahmetli bakanımız, nur içinde uyusun, kağıdın kullanım maliyeti %11 iken, burada mama var, bej sene vadeli borç buluyoruz, demişti.Hepimiz bu platformun ve Türkiye cifciliginin paydaslariyiz ya aynı gemideyiz ve gemi su alıyor. Dolayısıyla birbirimize düşmenin bizim yada geminin istikbaline bir faydası olmayacağı ortada.
Tipik bir çiftçi üretim fiyatlandırmasi diyebiliriz. Aynı durumu limon da görüyoruz. Dalında, hatta toplanmisi 1 tl etmezken, markette demiyorum pazarda 70 tl leri görüyor. Yine hatta bahçe sahibi arkadaşım anlattı. Yahu toplayıp pazara götürüyorum pazarcı bile almıyor.Kardes sen perakende satış yap diyorum, o kadar mal diyor mümkün değil.Bu konuda bir piyasa tröst ü oluşmuş, çiftçi bunu asamiyor.Karpuz da da durum böyle, muhtemel serbest piyasa şartlarında devletin koruyucu alım yapmadığı her alanda alıcı kuşlar misali tepede dönüp duruyorlar...
Bunların yanına işçi ücretlerini, nakliye mazot maliyetini,tonaj firesi vs eklendiğinde aracilarla birlikte son tüketici için ateş pahasına dönüşüyor.
Memlekette artık sadece tatil yöreleri pahalı değil, Avrupa da marketler de kiraz ,bizim pazarların yarı fiyatına.
İçimi yakan son haber ise üre fiyatlarına yapılan zam oldu. %53 ne ya...
Sıralık harman eriklerinden pestil yapacaz, yakında, komposto da kaynatırız.