Tabiki illaki onlarında etkisi vardır . Ama susuzluk en büyük etken bence . Toprak analizi babamlar ben tarlayla ilgilenmezken (8-10 sene önce) yaptılar diye hatırlıyorum ama destek alma için mi yoksa gübreleme için miydi bilemiyorum...
Bundan 3 sene öncede önerdim ama yaptırmadı. Bundan 5-10 sene öncesine göre ziraat mühendislerine danışma oranlarımız ilçe olarak arttı ama yeterli değil.
Daha susuzluk çekmeden bir mahsulun olduğunu görmedim. Allahtan arpaların suyu bitimine yakın ana ürünleri ekiyoruz . Zaten su 12-15 günde 1 dönüyor. Arpalarda dahil olsa çiftçiliği yapamayız. (24 saat çalışır günde)
Hükümet proje yapacağız diye senelerdir söz verdi. İlçeyi temsil etmek için danışmanlar gitti. Ama o projede cb'ının Aksaray için Hızlı tren , hava alaninı 2 seçim öncesi gibi söz verip yapmadığına döndü. Hersene suyumuz azalıyor.
Nede olsa ithal etmeyi seviyoruz [emoji4]. Boşver abi elin gavuru bizden iyi üretiyor. Türkiye'nin en büyük tarım ilçelerinden Eskil kuruyup gidecek...
"Yonca da verim düşük" desen, hadi diyeceğim ki sorun "susuzluk". Yonca da en az mısır kadar su tüketiyor. Yonca da verim iyi, mısır da %50 düşük ise, hadi su onun zamanına yeterli olamıyor (eksiliyor) diyelim ama bu kadar fark olmasının mutlaka başka nedenleri var.
Bu nedenlerin de;
1-) Toprak tahlili (daha sonra da yaprak tahlili) yapılıp, ihtiyaca göre gübre kullanımı yapmak,
2-) Ekim yaptığınız mibzer in kalitesi ve hassas ayarı.
Bunlar ile belki de, verimli dediğin o köyün %50 verim altına değil de, sadece %10-%20 düşüğüne kalacaksın veya ondan %20 daha fazla verim elde edeceksin.
"Nede olsa ithal etmeyi seviyoruz". Maalesef bu konuda yerden göğe kadar haklısın. Ama bu dönemi, geçici bir dönem olarak görüp üretmekten asla vaz geçmemeliyiz.
Konya nın neresinde bilmiyorum ama, fuar da gördüğüm Özdöken diye bir firma var. Onun üretmiş olduğu hassas ve sıraya çapraz ekim yapan tam teleskopik makinaları var. Makinalar biraz pahalı ama, 2-3 çiftçi ortaklaşa alabilirseniz bunun çok faydalı olacağını düşünüyorum. Kendileri ile konuşursan, bu mibzerle dönüme 3000 tohum yerine, çapraz ekim ile 3700 tohum ekebiliyor sun. Dolayısıyla dönümden aldığın üründe o oranda artıyor.
Ama öncelikle tahlil konusunu aksatmamanı tavsiye ederim.