tohumun 1000 tane ağırlığının verime etkisi ne kadar olur.
görüşleriniz paylaşırsanız memnun olurum.
görüşleriniz paylaşırsanız memnun olurum.
cevap için teşekkür ederim.Etkisini bilmem ama sellektörde ayırtıp en irisini ekince verimin ve kışı atlatmanın daha iyi olduğunu söylüyorlar.
doğru geni taşıdığını anlamamız için.Hocam tohumun büyüklüğü ile verimi kıyaslamak çok yanlış olur tohumda önemli olan doğru geni taşıyor olması. Şöyle düşün 1000 dane ağırlığı 50 gram olan bir çeşit ile 30 gram olan çeşitin bakımı farklıdır o yüzden önemli olan doğru beslemeyi yapmak doğru sonucu almak 30 gram olan çeşide 6 fosfor 12 azot yetebilir ama 50 olana 20 azot 10 fosfor gerekirse yapraktan potasyum ve azot takviyesi yapılabilir aynı zamanda topraktaki organik madde miktarı da burada önemlidir sonuç olarak ne ektiğimizi bilmeliyiz ona göre besleme yapmalıyız
teşekkür ederimBelki ilginizi çekebilir. Saygılarımla
611 tek hibrit mısırda , koçanın uç sıraları ve baş sıraları biraz döküldükten sonra kalan kısımdan tohum alınır.
Eski nesil mısır tohumları biraz ufak yapılıydı, havalı mibzerler eskiyip tekleme ayarları çalışmamaya başlayınca iri taneli tohumlara yönelim oldu.
50 000 tane torba 15 kg gelirken, iri taneli tohumlar 18 kg gelebiliyor.
Fakirliğin gözü çıksın.
verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.Büyük tohum daha çok enerji bulunduracağından çimlenme ve çıkış gücü daha fazla olacaktır. Bu sebep bile daha iyi çıkış daha çabuk köklenme ve erkencilik sağlayabilir.
Tabi en büyük taneli buğday çeşidi değil de çeşidin büyük tohumları olarak bakmak lazım.
Nohutta çok gözlemlediğim bir konu. 8mm tohum ile 10 mm tohum çıkışta 2 gün farkedebiliyor. Verim ölçümü yapmadım hiç ancak çimlenme ne kadar güçlüyse verime katkısı vardır diye düşünüyorum.
Rica ederim hocam, şunu da ilave edeyim. Son bir kaç yıldır ertesi yıl tohum olsun diye nohut ektiğimiz yerlere küçük bir parçada daha seyrek sertifikalı buğday ekiyoruz. Nohut sonrası toprak daha kuvvetli oluyor, biraz da seyrek ekince gayet güzel iri taneli buğdaydan tohumluk yapıyoruz selektör ile eletip. Hektolitrelerde bölge ortalamasının 1-2 puan üzerine çıkmaya başladık.verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
çok güzel bir uygulama,Rica ederim hocam, şunu da ilave edeyim. Son bir kaç yıldır ertesi yıl tohum olsun diye nohut ektiğimiz yerlere küçük bir parçada daha seyrek sertifikalı buğday ekiyoruz. Nohut sonrası toprak daha kuvvetli oluyor, biraz da seyrek ekince gayet güzel iri taneli buğdaydan tohumluk yapıyoruz selektör ile eletip. Hektolitrelerde bölge ortalamasının 1-2 puan üzerine çıkmaya başladık.
Verime katkısını ölçmek çok zor tabi farklı uygulamalar yapıyoruz hangisi ne kadar yararlı diye ölçmek imkansız ama iyi olduğuna inanıyorum kendimce. En azından her yıl yeni tohum ekmiş oluyoruz.
Tuzluluğu da alıyor bir de daha fazla kireç tüketiyor. Kireç-fosfor oranını fosfor lehine değiştiriyor. Erken dönemde daha iyi fosfor alınmasına da sebep oluyor. Biz soğan ekmiyoruz da komşulardan ekenler var, nohut ve soğan ile münavebe edilen buğday çok başka oluyor.çok güzel bir uygulama,
nohut ve soğan toprağın tuzunu alıyor.
tarlanın kenarına soğan ekmiştik. kalan yere buğay,
diğer sene buğday ektik. biçerdöver soğan ekilen yere gelince frene basılış gibi zorlandı. soğal ekilen yer kardeş, tane adeti ve tane büyüklüğü vardı.