Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Buğday yerleri hazırlığı tiller çekimi

1000046143.jpg

Sezon sonuna doğru yaklaşırken, bu haftaki işlerimiz:

Kabağı kuruttuk, ardından eledik.
1000108604.jpg

Yoncalarımızı tırmıklayıp, yağmur öncesi kaldırdık.
1000109442.jpg

1000109725.jpg

1000109717.jpg

1000109744.jpg

2 ay önce satın aldığımız ve depoya kaldırdığımız sarımsağı sarımsak dişleme makinası ile kaba olarak ayırdıktan sonra ince temizliğini yaptık. Ekilecek tarlanın mikroelement gübrelemesi ve 2.rotovatörü tamam. Hafta içi kobine sistemle son hazırlık (rotovatör + mibzerle taban gübresi ekimi + merdane) ve tohum kaplaması yapıp ekeceğiz. Ardından çıkış öncesi ot ilacını uygulayacağız.

1000109526.jpg

1000109915.jpg

1000109788.jpg

1000109941.jpg

cd4799c2-9d04-4831-8f5b-6903a4af8d68-1_all_10563.jpg

Trakya'da Buğday ekliyoruz..

Fiat 640 -- Şahin San UY-19 balta ayak mibzer

Kırklareli - Vize - Doğanca köyü

21 Ekim 2025 Salı

Ekli dosyayı görüntüle 85034
Trakya bölgesinde bu tarz mibzerlerin tercih edilme sebebi nedir?
Veyahut İçanadoluda bu tarz mibzerlerin tercih edilmeme sebebi nedir? Ben şahsen balta ayak şanzımanlı mibzeri manevrası kolay olduğu için daha çok seviyorum. Ama bizimki de çekilir tip.

Bereketli olsun, darısı bize inşallah...
Teşekkürler, inşallah sizinde bereketli olsun şimdiden.
Trakya bölgesinde bu tarz mibzerlerin tercih edilme sebebi nedir?
Veyahut İçanadoluda bu tarz mibzerlerin tercih edilmeme sebebi nedir? Ben şahsen balta ayak şanzımanlı mibzeri manevrası kolay olduğu için daha çok seviyorum. Ama bizimki de çekilir tip.
Trakya da balta ayak kullanmak eskiden beridir yaygın, alışkanlık mı toprak yapısı sertliği ile mi ilişkili bilmiyorum.

Trakya taraflarında özellikle Kırklareli ve Kofçaz civarlarında çekili tıp tarım öz gibi marka mibzer ile ekiliyor, ova taraflarında balta ayak askılı tip mibzer ile ekiliyor.

Asılı tıp mibzer dediğiniz gibi özellikle manevra olarak çok avantajlı, geri geri istediğiniz yere rahatlıkla gidebilirsiniz. Hidrolik kollara kuvvet diyelim.

Çekili tip mibzer ise özellikle tohum ve gübre yüklü römork ile gezdirmek büyük rahatlık. İster tek dingil, isterse çift dingil her römork arkasına takılıp tarladan tarlaya götürmek çok büyük kolaylık. Normalde asılı tip mibzerin arkasına tek dingil damperli römork takmak mümkün değil, çift dingil dört tekerlekli römork da çok ağır ise can sıkıntısı.

Asılı tip ekipmanın arkasına damperli römork kullanıyoruz.
Tek sıra silaj makinesi, araya tek ve arışlı dingil ve arkasına damperli römork takarız.
Damperli römorkun yükü silaj makinesine basmaz.
Römork dingiline arış kısmı sabit olarak tutturulur, dingil ortasına ise çeki yeri yapılır. Tekerlerin iz genişliği 2 metre, arış boyu 2 metre tavsiye ederiz.
Damperli römork , 4 tekerli sofralı römork gibi kullanılmış olur.