Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Bu mazot fiyatlarında bu toprak işleme ....

Ayçiçeği veya mısır ekilecek ise; pullukla veya çizel ile sürer ilkbahara kadar o şekilde bırakırdım. İlkbaharda ise tarlayı ''düzeltmek'' ve çıkan otları temizlemek için tırmık veya rototiller veya dik freze çeker, ekimi yapar, çıkış öncesi taban ot ilacını atardım.

Çizeli 2. Sıraya almalısınız
Kaba tesviye yapar, kesekleri biraz kırar
Frezeye ön hazırlık yapmış olur
Ben çizeli 4-5 yıldır bırakmıştım, yapmıyordum.Yapmadığım yıl, sözleşmeli mısır tohumluğu üretiminde dekara verim olarak köyün birincisi olmamında kararıma etkisi var.Ancak o yıl çok yağışlı geçti, ekim bile mayıs sonunu buldu.Sonraki kurak yıllarda ,çizel çekenlerin toprağı daha iyi su biriktirdi, sulama suyu gecikince bitkilerim strese girdi, bu yıl ayçiçeklerim direkten döndü, su bir hafta daha gecikseydi yapraklar kurur tarla bozulurdu.Ben 305 kg da kaldım.İki tarla ilerisi çizelli idi, o da pioneer 130 du, onun suyuda benim gibi gecikti, bitkiler hiç strese girmedi, yaprakları diri kaldı , pörsümedi bile ve verimi 400 kg üstü oldu.
Çizeli Leyland 270 ile donlarda yapıyordum,10 yıl öncesi arşivde resimleri var.Ancak bu yıl toprağın iyi tavlanması nedeniyle erken yaptım.Çizel pulluk sonrası olabilir ama tamamen tava bağlı.Bu yıl öyle yapsaydım çok yakıt yanardı, kuru yerde o kadar derine de inemezdim.Çünkü yağmurlar yağmamış olacaktı.Dekarda 1.25 lt civarı yakıt ve 8 km hız kuru toprakta imkansız benim traktörüm için.

John dere yeni katıldı ekibe zannedersem
Hayırlı bereketli olsun diyelimmi
Köylümüzün İsmail bey.Ben alsaydım diğer traktörlerim gibi Trakkulupte davul zurnayla ilan ederdim.Sevincimi paylaşmaktan mutlu oluyorum.Benim tamir ettirdiğim babadan kalma 40 yıllık Şakalak tarlada iş görmedi, yardım istedim.Eken çocuk savaş uçağı pilotu. Memlekete bak, doktorla pilot buğday ekiyor 🙂