Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Ayçiçeği hasadını tamamladık.

Verimler dekar başına 165 kilo çıktı.

Yağ oranı olarak 45.65, 46.70, 46.97 olarak çıktı.

Ayçiçeği cinsi Pioneer LP130. Toprak yapısı olarak genellikle kara kepir.

Ayçiçeği ekim tarihi 8 Nisan. O tarihten itibaren Mayıs sonuna kadar çok güzel iyi yeterli miktarda yağış aldı. Haziran başında 13 temmuz tarihlerine kadar hiçbir yağış olmadı. Haziran başında bir iki sıcak hava dalgası etkili oldu. 13 temmuz ve bir hafta kadar sonra güzel miktarda iki yağış dalgası uğradı.

Kırklareli - Vize - Doğanca Köyü
23 Ağustos 2026.

Tüm çiftçi arkadaşlara bol ve bereketli bir sezon temenni ediyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 85807
Seneye daha ekicem olmaz ise kanolaya donucem

Biçilmiş ayçiçeği tarlalarındaki sapları, bölgemizde Ciguli adı ile bilinen sap parçalama ekipmanı ile parçaladık.

Kırklareli - Vize - Doğanca Köyü

29 Ağustos 2026

1000064061.jpg
1000064064.jpg

Yeni aldığımız Sürmak marka tamburlu ot biçmeye muhafaza yapmıştım geçenlerde. Opsiyon olarak sunulması bile saçma olan dandik bir muhafazaya 10 bin lira istediler, ben de 600 lira gibi bir rakama hallettim. 1 boy etlisinden lama aldım sadece, gerisi garajdan. Gereksiz seviyede sağlam oldu, çayırdan dönerken balya makinesinin arkasından düşen aşağı yukarı 25 kiloluk balyayı üstüne atıp getirdim esnemedi bile 😀
IMG_0725.jpeg
IMG_0729.jpeg

Bir de dipnot geçeyim, Sürmak marka Sürüm markadan daha iyi, daha tabandan biçiyor. (Alt tepsi yüksekliği, biçak kollarının konumu vs sebebiyle)
3-4 senelik Sürüm marka makinayı değiştirmemizin tek sebebi de buydu.

Eskiden bu başlıkta işler ve fotoğraflar hiç eksik olmazdı.
Şimdi kimse yaptığı işi paylaşma hevesi duymuyor.
İnsanlarda umutsuzluk, kaygı ve isteksizlik hâkim.
Herkes kendini dindar veya milliyetçi sanırken aslında siyasetin elinde kullanışlı hâle geliyor.
Bunu kabullenmek zor olduğu için bunlardan bahsedeni “dinsiz, vatansız” diye etiketlemek daha kolay geliyor.
Bu memleket niye böyle diye düşünen varsa önce dinci-milliyetçi zihniyeti, dinci-milliyetçi siyaseti sorgulasın.
Neyse konuyu dağıtmadan işimizden bahsedelim;
Tarlamız 49 dekar, dört köşe ve eğimsiz.
Buğday anızı bozuyoruz. Toprak ağır-orta sertlikte.
Yer yer büyük kesekler olsa da genel olarak koyun kellesi büyüklüğünde kesek çıkıyor.
Sürüm derinliği: 25 cm
Traktör: 6714
Pulluk: Turan 5’li 16 inç
Tarlaya giriş: 10.45
Mazot ve zaman tüketimini ölçmek için deneme yapıyoruz.

Resimler ve ekler

• 1000073550.jpg
    1000073550.jpg
    96.6 KB · Görüntüleme: 13
  • 1000073549.jpg
    1000073549.jpg
    155.6 KB · Görüntüleme: 13
Eskiden bu başlıkta işler ve fotoğraflar hiç eksik olmazdı.
Şimdi kimse yaptığı işi paylaşma hevesi duymuyor.
İnsanlarda umutsuzluk, kaygı ve isteksizlik hâkim.
Herkes kendini dindar veya milliyetçi sanırken aslında siyasetin elinde kullanışlı hâle geliyor.
Bunu kabullenmek zor olduğu için bunlardan bahsedeni “dinsiz, vatansız” diye etiketlemek daha kolay geliyor.
Bu memleket niye böyle diye düşünen varsa önce dinci-milliyetçi zihniyeti, dinci-milliyetçi siyaseti sorgulasın.
Neyse konuyu dağıtmadan işimizden bahsedelim;
Tarlamız 49 dekar, dört köşe ve eğimsiz.
Buğday anızı bozuyoruz. Toprak ağır-orta sertlikte.
Yer yer büyük kesekler olsa da genel olarak koyun kellesi büyüklüğünde kesek çıkıyor.
Sürüm derinliği: 25 cm
Traktör: 6714
Pulluk: Turan 5’li 16 inç
Tarlaya giriş: 10.45
Mazot ve zaman tüketimini ölçmek için deneme yapıyoruz.
kolay gelsın hocam
çiftçilikte heves kalmadı hocam ne ekelim ne para eder dıye düşünüyoruz sonuçta ektıgımız gene para etmiyor ne bırsey alıyoruz ne kazanç

bu aletın hastasıyım ancak yöremizde yok ve üretim olarak basit ama bir o kadar da pahalı satıldıgını düşünüyorum
Teşekkürler. İkinci el olarak düzgün ve iş yapar halde olanlar güncel olarak 40 bin civarında. Daha hesaplı olanlar da var. Sıfır olarak fiyat almadım fakat 70 ila 80 bin bandında olduğunu düşünüyorum, sezon bitimi yaklaştığı için kampanyalı fiyatlar bulmak mümkün. Birkaç markaya sorup teklif almak lazım..

Son düzenleme: