Hasat mevsimi başladı: Ambarlar doluyor, çiftçinin yüzü gülüyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nde hasat mevsimi başladı. İlde arpa ve mercimek hasadı yer yer tamamlandı. Çiftçinin bu yıl verimden memnun olduğu belirtiliyor.

Henüz buğday hasadına başlanılmayan ilde, buğdayı tehdit eden süneye karşı mücadele sürüyor. Buğdayın verimini yarı yarıya düşüren süneye karşı Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü 48 teknik personelden oluşan 18 ekiple mücadele ediyor.

Verim ile ilgili henüz istatistiki bir sonucun açıklanmadığını belirten Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mahmut Ökten, ancak arpada verimin iyi olduğunu kaydetti. Yağışlar baz alındığında verimin beklenen kadar olmadığını dile getiren Ökten, yine de geçen yıllara göre çiftçinin verimden memnun olduğunu belirtti.

Mercimeğin de memnun edici olduğunu aktaran Ökten, buğdayın ise süne ile pençeleştiğini anlattı. Buğdayda henüz hasadın başlamadığını anımsatan Ökten, şu an itibari ile buğdayda süne dışında ciddi bir sıkıntının bulunmadığını söyledi. Süneye karşı önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Ökten, 48 teknik personel ile çiftçiye yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.

Çiftçi Ramazan Zincir, verimin çok iyi olduğunu, bahar yağışlar açısından biraz zayıf geçse de mahsulün iyi olduğunu dile getirdi.

Mercimek üreticisi Necmi Yazıcı, yağışların kış aylarında iyi yağdığını, ancak toprağın en çok suya ihtiyaç duyduğu mart ve nisan aylarında yağış oranının azaldığına dikkat çekerek, yağış dengesizliği sonucu bekledikleri verimi elde edemediklerini anlattı. Yazıcı, yine de sonuçtan memnun kaldığını belirtti.

Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, 'Ekinlerin olgunlaşma döneminde yağan yağmur daneyi bereketli yaptı. Bu yıl mahsuller iyi. Çiftçi sonuçtan memnun, saman da para ettiği için çiftçi sapı tarlada bırakmıyor, biçerlerle samana çevirip satıyor.” diye konuştu.
 

Benzer Konular