Ynt: hayvanciliğa baslamak istiyorum artik
Ben de sizinle aynı kafadayım, hayalim köye yerleşmek. Ben tabi daha çok hobi gibi 10-20 inek ile hayvancılık yapmayı düşünüyorum. Siz ise süt sığırcılığı gibi yüksek maliyetli bir işe girişiyorsunuz.
Ufaktan başlamak daha mantıklı. Bir anda sermayeyi tüketirseniz batarsanız, toparlayamazsınız... Öncelikle, en az 2 sene hiç bir şey satamasanız bile sizi idare edecek bir sermayeye ihtiyacınız var. Bunu başlangıçta yıllık maliyeti 2 katı olarak hesaplamak daha iyi olur. Neden 2 katını aldın derseniz; hayvancılıkta, özellikle süt sığırcılığında risk bir çok iş alanından daha fazladır. Tecrübesiz girildiği takdirde maliyet epey fazla olur. Tecrübe edindikçe, mal alıp satacağın yerler netleşince maliyet düşer. İlk başta illaki piyasanın kazığı yeniyor

.
Ayrıca süt üzerine yapılan hayvancılık bana nedense keyifsiz gelmiştir. Hayvancılığı seven adamı bile bu işten soğutur cinsten. Hayvanları, hayvancılığı çok seviyorum ancak süt hayvancılığı yapmam! Hayvanların doğallıktan uzak, makine gibi işlediği bir sektör gibi geliyor. Ben hayvanların doğada yayılmasını, zamanla gelişmesini daha çok seviyorum mesela. Süt sığırcılığı da çok hassas gerçekten. İnce detayları çok.
Gerçi anladığım kadarı ile siz de benim gibi hobi amaçlı düşünüyorsunuz. Olmazsa olmaz ekipmanları aldığınız takdirde çok da işi büyütmeden hobi şeklinde devam edebilirsiniz. İş büyüdükçe hobilikten çıkıyor çünkü. Hem de sizi fazla yorup hobiden soğutmaz.
İnşallah başarılı olursunuz. İnsanlar sevdikleri işi yapınca başarılı olur, ben böyle inanıyorum. Sevmeyip, her gün küfür ederek işe başlayan adamın yaptığı işten hayır gelmiyor.