kardeşim öyle zaten kazandıgınız arabay traktöre veripte ekmek arasına muhtaç kalana ben acımam elleme iflas etsin aklı başına gelir belki
tüm kazancını demir yıgınına baglamak mantıklı degil sana katılıyorum
ama seninde dedign gibi tarım şuanda çok iyi durumda degil ama hala tozpembe bakanlar var tarım ve hayvancılıga ve aksine biz çiftçileri suçluyorlar zaten onlara kalsa bumemleketi batıran bu hallere getirende biz çiftçileriz ya
tek tek cevap vereyim sana
-uslubunu bozabilirsin ama karşılıgını daha sert alırsın
- kafamı zekamı sorgulamışsın onada cevap vereyim ben 21 yıl okudum en son bitirdigim fakülte selçuk üniversitesi meram eğitim fakültesi tarih öğretmenligi yüksek lisans
kaldıki ziraatçilerin zoruna gitmesin ziraat fakültelerini tenezzül dipte kaile alıpta tercih listemize yazmıyorduk bile baraj puanı geçen herkesin okuyabildigi bir bölüm sonuçta sizin fakülteniz
benle zeka yarıştıracaksan tıp hukuk bilgisayar mühendisligi gibi bölümlerde okuyorsan gel karşıma
-slaj konusunda gelelim
adana ve çevre illerde bu işi ticari yapan kişi sayısı yani slajlık bitki üretip satan kişi sayısı öyle aşırı çok degil herkes kendi ihtiyacı kadar ekiyor
buyüzden slaj piyasası gibi bir durum yok
ama sen sanala alışmışsın konuştugun şeylerin birçogu sanal önemli olan sanal degil bu işlerde fiiliyat önemli praktikteki geçerliligi önemli
sahibinden.comda satılan slajda ya ihtiyaç fazlasıdır elinde kalmıştır yada eskidir bir önceki yıla aittir
hatta sahte ilan bile olabilir ben şimdi çıksam 50 binlik traktörü 10bine satıyordum desem ilan versem orda kim karışır ki bana
sanal aleme güvenmeyeceksin
kaldıki senin dedigin fiyata diger masrafları eklersen yani nakliye ve işçilik vs eklersen 250 lira olur o slajın tonu
yani kısaca hayali şeylerden bahsettin slaj konusunda
-süt birliklerinde (damızlık birlikleri)bahsetmişsin
ona bende üyeyim ama herkesi üye yapmazlar alt sınır var hayvan sayısında ve hayvanın azsa konu komşunun hayvanlarını kendi adına kaydettirerek üye olursun ve onlar merkeze yakın olan yerlerde süt toplarlar uzak köylere gitmezler normal süt çüler toplar köylerde sütü ve hayvan sahibi süt sattıgı admlardan fatura alır birlige teslm eder ve süt destegi alır onların verdigi süt destegi ile beraber toplam rakam yine 90kuruş olmaz
olan yerler yokmudur belki 1lira olan yerlerde vardır ama sonuçta biz burda normal çiftçilerden normal hayvancılıkla ugraşanlardan bahsediyoruz büyük şirket sahipleri büyük işletmeler biiz ilgilendirmez
kaldıki o büyük dedigimiz şirketlerde n 2 tanesi açtıkları büyük hayvan işletmelerini daha geçen yıl kapadı zarar ettikleri için
hadi onuda geçtim köyümüzde bu işe yogunlaşan büüyk ahırları olan nerdeyse 20 kişi vardı şuanda o koca koca ahırlar boş 3 tanesi devam ediyor onlarda bıraktı bırakacak
-rasyondan bahsetmişsin
ona da açıklık getireyim
rasyon uygulayacaksın diyelim o rasyona koyacagın maddeleri bedava vermiyorlar sana onlarıda üretiyorsan üretim maliyetin var satın alıyorsan zaten astarı yüzü nü geçiyor
kaldıki herşeyi ben yapayım slaj makinası balye maknası yem karma makinası zaval makinası sogutma tankı gibi aletlerin hepsini satın alayım dersen iflas edersin okadar büyük paralara büyük bütçeler gerekli normal çifçiler içinde imkansız sayılacak şeyler bunlar
kaldıki bütçen yetse de okadar makina elet edevatı kullanmada adam gerek işçi maliytleride ortada
-ve süt konusundan bahsetmişsin
süt veren bir inek yerli inekse veya etçil bir bir inekse 20kilo süt vermez
eskiden yerli inekelr vardı bizim burda 5kilo 8 kilo sütverirdi günde ve dogumdan sonra enfazla 5 ay sagım yapardın ondan sonra kururdu
etçil inkelerde ise durum farklı hayvan çok kaliteli olsada süt verimi düşük mesea bende ana holştayn tohum simentalden dogma bir inek vardı simental sayılabilecek özellik ve tipteydi anası 20-25kilo araısndasütveriyordu bakıma göre
bu simental 12 kiloyu hiç geçmedi enson busene sattım boşa masraf sütü yogurdu tatlı ona sözüm yok çok güzel yogurdu oluyordu ama sonuçta gelir gider dengesi önemli
ve şunu da ekleyim 20 çarpı 70kuruş demişsinde ben sana diyorum ki bir inek birsenede kaç ay sütverir
dünde sordum bunu sen avrupada büyük çiftlikelrde oygulanna laktasyon süresini yazıyorsun
ben onada cevap vereyim hayvancinsine göre bakımları eşit yapılmak şartıyla en kötü hayvan 5 ay en iyihayvan 7 ay süt verir 280-300 gün demişsinde direk söylüyorum hayal o inekler makimanı oldu
ve süt miktarı tüm süre boyuncu eşit olmaz olamaz imkansızdır
eger sen bu sürey iuzatmaya çalışırsan dogan buzagıda bir çok saglık problemleri ve gelişim problemleri yaşanır
kaldıki çok sütveren inegin sütü lezzetli olmaz çoksütveren inegin ömrü kısa olur vs vs
uzun lafın kısası hayvançılık ve diger tarım sektöründe gelir gider dengesi çok sıkıntılı son yıllarda
ya kafa kafaya denk geliyor ya çok küçük bir kar bırakıyor yada zarar ediyor
şuanda toz pembe bir durum yok
sadece toz var oda topragın tozu samanın tozu balyenin tozu arpanın tozu
ama pembe kayıp aranıyor sahibinden.comda