hayvancılık işine girmeyi düşünüyorum!!!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ynt: hayvancılık işine girmeyi düşünüyorum!!!

YAVUZ_13 link=topic=66815.msg759227#msg759227 date=1374123929' Alıntı:
geç bunları siyasilerin agzıyla konuşma resmen iktidardaki partinin agzıyla konuşuyorsun yada çiftçiligin ç sini bilmiyorsun
burda herkes yanlış biliyor herkes süper kar ediyor ama yalan söylüyor birtek sen dogru söylüyorsun
slaj 170 kuruş muş nerde 170 kuruş kim satıyor kime satıyor
et kaç para süt kaç para birde onu söylesen 1 torba yem kaç para 1 inek senede kaç gün sütverir verirse kaç kilo süt verir
ayrıca şunu da ekleyim haydi geçensene yem saman sap slaj vs vs pahalıydı millet buyüzden hayvanlarını satıyordu buyzüden hayvan fiyatları ucuzdu peki şuanda sap saman slaj ucuz madem peki niye hala hayvan fiyatları ucuz hala süt fiyatları 60-70 kuruş
sen bu kafayla ziraat fakültesinde okumasan o fakültenin dekanı olsan yine bir adım ilerleyemezsin
birde milletin kapısındaki traktörün derdi senimi ilgilendiriyor adam lazımsa alır lazım degilken alıyorsa elleme batsın iflas etsin görsün ninesini sen niye dert ediyorsun

aynen abi ok-*-s

YAVUZ_13 ' ten özür dileyerek kaçıyorum Ziraat mühendisliğini kaile almayacak kadar küçük gördüğü zekasıyla ezdi beni.

DeHLiZ link=topic=66815.msg759245#msg759245 date=1374135407' Alıntı:
Hocam sen de haklısın da, arkadaşın da haklı olduğu kısımlar yok değil, 2 sene önce çalıştığım bir yerin karşısında 100 m2 ahırda mal bakan biri vardı kurban için. Herif malları kurbanda sattı, gitti parasıyla kendine Captiva aldı. 2 sene önceki fiyatı 80 bin TL. Düşün ki bunu adam tarlası falan olmadan yaptı. Allah daha çok versin kimsenin malında gözümüz yok ama kardeşim tarlan yok cartın curtun yok kazanmışsın yarın ne getirir bilmiyorsun sen gidiyorsun paranı 4 çeker ' e veriyorsun.

Öte yandan başka çiftçi 3 kuruş kazanacağım diye mahvoluyor. Çiftçiye mazotu hala vergili veriyorsun, adam gidip yabancı ülkeye kaydettiriyor yatı teknesi kotrasını mazotu vergisiz alıyor! Çiftçilikte en çok para eden şeylerden biri hatta belki de en çok para edeni mazot, traktör mazot ister, sulama mazot ister para mazota gider. Allah ' tan gelene şükür ile iktidardan gelene şükürü karıştırdıkça millet daha çooook vergi öder bu çiftçi mazota ;)

kardeşim öyle zaten kazandıgınız arabaya traktöre veripte ekmek parasına muhtaç kalana ben acımam elleme iflas etsin aklı başına gelir belki
tüm kazancını demir yıgınına baglamak mantıklı degil sana katılıyorum
ama seninde dedign gibi tarım şuanda çok iyi durumda degil ama hala tozpembe bakanlar var tarım ve hayvancılıga ve aksine biz çiftçileri suçluyorlar zaten onlara kalsa bu memleketi batıran bu hallere getirende biz çiftçileriz ya memleketide bzi sattık zaten

BatuhanKangal link=topic=66815.msg759267#msg759267 date=1374142909' Alıntı:
Üslubumu bozmamaya çalışıyorum da Okurken güldüm sana. Eğer bendeki kafadan iyisi varsa gel sen oku ya da söylüyüm hocama seni dekan yapsınlar da Türkiye ilerlesin.

İnterneti kullanmayı biliyorsan bak sahibinden.com da arama çubuğuna yaz mısır silajı diye bak ordan fiyatlara.

Mesaj sayım az olduğu için linkleri paylaşamadım

Karma yemler çok pahalı ona diyecek bişey yok ama almak yerine kendi rasyonunu hazırlayabilirsin. Büyük Baş Hayvancılık bölümünde sabitlenmiş çok güzel hazırlanmış rasyonlar var zaten.

Damızlık kooparatiflerine üye olursan sütler için fiyat anlaşması var 90 kuruş aşağısına alamazlar sütü tabi her yerde bulunmuyor ya da süt az diye gelmiyor onda da sütünü peynir - yağ yaparsan zaten sütten çok daha fazla kâr yaparsın .

Bu işi yapıyosan adam gibi yapacaksın Yerli mal yetiştirip günde 8-10 kg sütle zaten olmaz bu iş , Hamile düve Holstein al 3.500 TL ' ye laktasyon 280-300 gün sürüyor ithal cinslerde günde 20 kg rahat alırsın. Şimdi diyeceksin günde 15-17 gördüm diye belli bir süre yükseldikte sonra alçalıyor 20 kg günlük ortalama süt verimi. 70 Kuruş bile olsa süt 20 Kg x 0.7 kr = 14 TL verdiğin yem 0,20 kr x 20 kg = 4 TL ( ki bu yem olayı çoğu bölgede en fazla 3 ay sürüyor)

Tamam mazot fiyatından memnun değiliz ondan kimse değil ona laf yokta herşey de kötü değil .

tek tek cevap vereyim sana
-uslubunu bozabilirsin ama karşılıgını daha sert alırsın
- kafamı zekamı sorgulamışsın onada cevap vereyim ben 21 yıl okudum en son bitirdigim fakülte selçuk üniversitesi meram eğitim fakültesi tarih öğretmenligi yüksek lisans
kaldıki ziraatçilerin zoruna gitmesin ziraat fakültelerini tenezzül edipte kaile alıpta tercih listemize yazmıyorduk bile baraj puanı geçen herkesin okuyabildigi bir bölüm sonuçta sizin fakülteniz
benle zeka yarıştıracaksan tıp hukuk bilgisayar mühendisligi gibi bölümlerde okuyorsan gel karşıma

-slaj konusunda gelelim
adana ve çevre illerde bu işi ticari yapan kişi sayısı yani slajlık bitki üretip satan kişi sayısı öyle aşırı çok degil herkes kendi ihtiyacı kadar ekiyor
buyüzden slaj piyasası gibi bir durum yok
ama sen sanala alışmışsın konuştugun şeylerin birçogu sanal önemli olan sanal degil bu işlerde fiiliyat önemli praktikteki geçerliligi önemli
sahibinden.comda satılan slajda ya ihtiyaç fazlasıdır elinde kalmıştır yada eskidir bir önceki yıla aittir
hatta sahte ilan bile olabilir ben şimdi çıksam 50 binlik traktörü 10bine satıyordum desem ilan versem orda kim karışır ki bana
sanal aleme güvenmeyeceksin
kaldıki senin dedigin fiyata diger masrafları eklersen yani nakliye ve işçilik vs eklersen 250 lira olur o slajın tonu
yani kısaca hayali şeylerden bahsettin slaj konusunda

-süt birliklerinde (damızlık birlikleri)bahsetmişsin
ona bende üyeyim ama herkesi üye yapmazlar alt sınır var hayvan sayısında ve hayvanın azsa konu komşunun hayvanlarını kendi adına kaydettirerek üye olursun ve onlar merkeze yakın olan yerlerde süt toplarlar uzak köylere gitmezler normal süt çüler toplar köylerde sütü ve hayvan sahibi süt sattıgı admlardan fatura alır birlige teslm eder ve süt destegi alır onların verdigi süt destegi ile beraber toplam rakam yine 90kuruş olmaz
olan yerler yokmudur belki 1lira olan yerlerde vardır ama sonuçta biz burda normal çiftçilerden normal hayvancılıkla ugraşanlardan bahsediyoruz büyük şirket sahipleri büyük işletmeler biiz ilgilendirmez
kaldıki o büyük dedigimiz şirketlerde n 2 tanesi açtıkları büyük hayvan işletmelerini daha geçen yıl kapadı zarar ettikleri için
hadi onuda geçtim köyümüzde bu işe yogunlaşan büüyk ahırları olan nerdeyse 20 kişi vardı şuanda o koca koca ahırlar boş 3 tanesi devam ediyor onlarda bıraktı bırakacak
-rasyondan bahsetmişsin
ona da açıklık getireyim
rasyon uygulayacaksın diyelim o rasyona koyacagın maddeleri bedava vermiyorlar sana onlarıda üretiyorsan üretim maliyetin var satın alıyorsan zaten astarı yüzü nü geçiyor
kaldıki herşeyi ben yapayım slaj makinası balye maknası yem karma makinası zaval makinası sogutma tankı gibi aletlerin hepsini satın alayım dersen iflas edersin okadar büyük paralara büyük bütçeler gerekli normal çifçiler içinde imkansız sayılacak şeyler bunlar
kaldıki bütçen yetse de okadar makina elet edevatı kullanmada adam gerek işçi maliytleride ortada
-ve süt konusundan bahsetmişsin
süt veren bir inek yerli inekse veya etçil bir bir inekse 20kilo süt vermez
eskiden yerli inekelr vardı bizim burda 5kilo 8 kilo sütverirdi günde ve dogumdan sonra enfazla 5 ay sagım yapardın ondan sonra kururdu
etçil inkelerde ise durum farklı hayvan çok kaliteli olsada süt verimi düşük mesea bende ana holştayn tohum simentalden dogma bir inek vardı simental sayılabilecek özellik ve tipteydi anası 20-25kilo arasında sütveriyordu bakıma göre
bu simental 12 kiloyu hiç geçmedi enson busene sattım boşa masraf sütü yogurdu tatlı ona sözüm yok çok güzel yogurdu oluyordu ama sonuçta gelir gider dengesi önemli şuanda sagılan 1 inegim 5-6da dana düve var inegim 20-25 kg arası veriyor iy izamanlarında kötü zamanlarında 15kiloya kadar düşüyor maksimum 7 ay sagım yapabiliyorum
ve şunu da ekleyim 20 çarpı 70kuruş demişsinde ben sana diyorum ki bir inek birsenede kaç ay sütverir
dünde sordum bunu sen avrupada büyük çiftliklerde uygulanan laktasyon süresini yazıyorsun
ben onada cevap vereyim hayvan cinsine göre bakımları eşit yapılmak şartıyla en kötü hayvan 5 ay en iyihayvan 7 ay süt verir 280-300 gün demişsinde direk söylüyorum hayal o inekler makinamı oldu
ve süt miktarı tüm süre boyuncu eşit olmaz olamaz imkansızdır
eger sen bu süt sagım süresini uzatmaya çalışırsan dogan buzagıda bir çok saglık problemleri ve gelişim problemleri yaşanır denedik ve gördük bunu
kaldıki çok sütveren inegin sütü lezzetli olmaz çoksütveren inegin ömrü kısa olur vs vs

uzun lafın kısası hayvançılık ve diger tarım sektöründe gelir gider dengesi çok sıkıntılı son yıllarda
ya kafa kafaya denk geliyor ya çok küçük bir kar bırakıyor yada zarar ediyor
şuanda toz pembe bir durum yok
sadece toz var oda topragın tozu samanın tozu balyenin tozu arpanın tozu
ama pembe kayıp aranıyor sahibinden.comda :D

YAVUZ_13 link=topic=66815.msg759304#msg759304 date=1374163077' Alıntı:
kardeşim öyle zaten kazandıgınız arabay traktöre veripte ekmek arasına muhtaç kalana ben acımam elleme iflas etsin aklı başına gelir belki
tüm kazancını demir yıgınına baglamak mantıklı degil sana katılıyorum
ama seninde dedign gibi tarım şuanda çok iyi durumda degil ama hala tozpembe bakanlar var tarım ve hayvancılıga ve aksine biz çiftçileri suçluyorlar zaten onlara kalsa bumemleketi batıran bu hallere getirende biz çiftçileriz ya

tek tek cevap vereyim sana
-uslubunu bozabilirsin ama karşılıgını daha sert alırsın
- kafamı zekamı sorgulamışsın onada cevap vereyim ben 21 yıl okudum en son bitirdigim fakülte selçuk üniversitesi meram eğitim fakültesi tarih öğretmenligi yüksek lisans
kaldıki ziraatçilerin zoruna gitmesin ziraat fakültelerini tenezzül dipte kaile alıpta tercih listemize yazmıyorduk bile baraj puanı geçen herkesin okuyabildigi bir bölüm sonuçta sizin fakülteniz
benle zeka yarıştıracaksan tıp hukuk bilgisayar mühendisligi gibi bölümlerde okuyorsan gel karşıma

-slaj konusunda gelelim
adana ve çevre illerde bu işi ticari yapan kişi sayısı yani slajlık bitki üretip satan kişi sayısı öyle aşırı çok degil herkes kendi ihtiyacı kadar ekiyor
buyüzden slaj piyasası gibi bir durum yok
ama sen sanala alışmışsın konuştugun şeylerin birçogu sanal önemli olan sanal degil bu işlerde fiiliyat önemli praktikteki geçerliligi önemli
sahibinden.comda satılan slajda ya ihtiyaç fazlasıdır elinde kalmıştır yada eskidir bir önceki yıla aittir
hatta sahte ilan bile olabilir ben şimdi çıksam 50 binlik traktörü 10bine satıyordum desem ilan versem orda kim karışır ki bana
sanal aleme güvenmeyeceksin
kaldıki senin dedigin fiyata diger masrafları eklersen yani nakliye ve işçilik vs eklersen 250 lira olur o slajın tonu
yani kısaca hayali şeylerden bahsettin slaj konusunda

-süt birliklerinde (damızlık birlikleri)bahsetmişsin
ona bende üyeyim ama herkesi üye yapmazlar alt sınır var hayvan sayısında ve hayvanın azsa konu komşunun hayvanlarını kendi adına kaydettirerek üye olursun ve onlar merkeze yakın olan yerlerde süt toplarlar uzak köylere gitmezler normal süt çüler toplar köylerde sütü ve hayvan sahibi süt sattıgı admlardan fatura alır birlige teslm eder ve süt destegi alır onların verdigi süt destegi ile beraber toplam rakam yine 90kuruş olmaz
olan yerler yokmudur belki 1lira olan yerlerde vardır ama sonuçta biz burda normal çiftçilerden normal hayvancılıkla ugraşanlardan bahsediyoruz büyük şirket sahipleri büyük işletmeler biiz ilgilendirmez
kaldıki o büyük dedigimiz şirketlerde n 2 tanesi açtıkları büyük hayvan işletmelerini daha geçen yıl kapadı zarar ettikleri için
hadi onuda geçtim köyümüzde bu işe yogunlaşan büüyk ahırları olan nerdeyse 20 kişi vardı şuanda o koca koca ahırlar boş 3 tanesi devam ediyor onlarda bıraktı bırakacak
-rasyondan bahsetmişsin
ona da açıklık getireyim
rasyon uygulayacaksın diyelim o rasyona koyacagın maddeleri bedava vermiyorlar sana onlarıda üretiyorsan üretim maliyetin var satın alıyorsan zaten astarı yüzü nü geçiyor
kaldıki herşeyi ben yapayım slaj makinası balye maknası yem karma makinası zaval makinası sogutma tankı gibi aletlerin hepsini satın alayım dersen iflas edersin okadar büyük paralara büyük bütçeler gerekli normal çifçiler içinde imkansız sayılacak şeyler bunlar
kaldıki bütçen yetse de okadar makina elet edevatı kullanmada adam gerek işçi maliytleride ortada
-ve süt konusundan bahsetmişsin
süt veren bir inek yerli inekse veya etçil bir bir inekse 20kilo süt vermez
eskiden yerli inekelr vardı bizim burda 5kilo 8 kilo sütverirdi günde ve dogumdan sonra enfazla 5 ay sagım yapardın ondan sonra kururdu
etçil inkelerde ise durum farklı hayvan çok kaliteli olsada süt verimi düşük mesea bende ana holştayn tohum simentalden dogma bir inek vardı simental sayılabilecek özellik ve tipteydi anası 20-25kilo araısndasütveriyordu bakıma göre
bu simental 12 kiloyu hiç geçmedi enson busene sattım boşa masraf sütü yogurdu tatlı ona sözüm yok çok güzel yogurdu oluyordu ama sonuçta gelir gider dengesi önemli
ve şunu da ekleyim 20 çarpı 70kuruş demişsinde ben sana diyorum ki bir inek birsenede kaç ay sütverir
dünde sordum bunu sen avrupada büyük çiftlikelrde oygulanna laktasyon süresini yazıyorsun
ben onada cevap vereyim hayvancinsine göre bakımları eşit yapılmak şartıyla en kötü hayvan 5 ay en iyihayvan 7 ay süt verir 280-300 gün demişsinde direk söylüyorum hayal o inekler makimanı oldu
ve süt miktarı tüm süre boyuncu eşit olmaz olamaz imkansızdır
eger sen bu sürey iuzatmaya çalışırsan dogan buzagıda bir çok saglık problemleri ve gelişim problemleri yaşanır
kaldıki çok sütveren inegin sütü lezzetli olmaz çoksütveren inegin ömrü kısa olur vs vs

uzun lafın kısası hayvançılık ve diger tarım sektöründe gelir gider dengesi çok sıkıntılı son yıllarda
ya kafa kafaya denk geliyor ya çok küçük bir kar bırakıyor yada zarar ediyor
şuanda toz pembe bir durum yok
sadece toz var oda topragın tozu samanın tozu balyenin tozu arpanın tozu
ama pembe kayıp aranıyor sahibinden.comda :D

abi ben senı anlıyorum bırak burdakılere laf anlatılmaz özelden mesaj atayım o konuyu oku bana hak verırsın anlş-*s

Bu gün tekrar söyüyorum eğer bu işi yapmak istiyorsan hiç durma, çiftçilik yapıpta işine geri dönersen dediğimi anlarsın.

Bu arada Ziraat Fakültesi zamanında TIP ile aynı puanda olan bir mühendislik bölümü, ziraate gidenlerin çoğu puanı ona yettiği için gidiyor, zaten 5-6 yılda bitiriyorlar, isteyerek gidenlere lafım yok. Sonrasında zaten istemeyerek gittiği için okul bitsin yeter havasında okuyup bitiriyorlar, önemli olan 21 yıl okumak değil o okuduğundan birşeyler kapabilmek, kaptıysan ne mutlu beni yanlış anlama helal olsun sana.

Zamanında çok olmuş puanı TIP ' a yetipte Ziraate giden, o yüzden Ziraat fakültesi sanıldığı gibi düşük bir bölüm değil, yanlış tercih edilen bir bölüm olduğu için şuan tıp ve ya diğer dallar ile yarışamıyor.

Geçen bereket tv de izliyorum, öğrenci zaten istemeyerek geldiğini belirtiyor, sonrasında sıcaktaki çalışma koşullarından şikayetci oluyor, ottan dikenden topraktan şikayetçi oluyor, güzel insan toprağı çiçeği böceği sevmiyorsan ne işin var ? git tıp oku hukuk oku karar senın.

Elbette yaşınız benden büyük tecrübeniz daha fazla, ama şimdi köydeki yaşlılar şöyle diyor, ' Ömür bitti oğul asıl şimdi yapacan reçberliği ne kolaylıklar çıktı, ömür bitti ömrümüz yetmedi ' Diyor. Daha da ben ne diyeyim ?

ÇeLişki_37 link=topic=66815.msg759309#msg759309 date=1374164916' Alıntı:
Bu gün tekrar söyüyorum eğer bu işi yapmak istiyorsan hiç durma, çiftçilik yapıpta işine geri dönersen dediğimi anlarsın.

Bu arada Ziraat Fakültesi zamanında TIP ile aynı puanda olan bir mühendislik bölümü, ziraate gidenlerin çoğu puanı ona yettiği için gidiyor, zaten 5-6 yılda bitiriyorlar, isteyerek gidenlere lafım yok. Sonrasında zaten istemeyerek gittiği için okul bitsin yeter havasında okuyup bitiriyorlar, önemli olan 21 yıl okumak değil o okuduğundan birşeyler kapabilmek, kaptıysan ne mutlu beni yanlış anlama helal olsun sana.

Zamanında çok olmuş puanı TIP ' a yetipte Ziraate giden, o yüzden Ziraat fakültesi sanıldığı gibi düşük bir bölüm değil, yanlış tercih edilen bir bölüm olduğu için şuan tıp ve ya diğer dallar ile yarışamıyor.

Geçen bereket tv de izliyorum, öğrenci zaten istemeyerek geldiğini belirtiyor, sonrasında sıcaktaki çalışma koşullarından şikayetci oluyor, ottan dikenden topraktan şikayetçi oluyor, güzel insan toprağı çiçeği böceği sevmiyorsan ne işin var ? git tıp oku hukuk oku karar senın.

Elbette yaşınız benden büyük tecrübeniz daha fazla, ama şimdi köydeki yaşlılar şöyle diyor, ' Ömür bitti oğul asıl şimdi yapacan reçberliği ne kolaylıklar çıktı, ömür bitti ömrümüz yetmedi ' Diyor. Daha da ben ne diyeyim ?

kardeş ziraaat muhendısı alır bın liraaaa tıp mezunu doktor alırrr 5 bın lıra karsılastıramassın ıkısını anlş-*s ucretlerı ornek verdım ucretlerı kullanıpta yazı yazma yazdıgımdan sadece ana fıkrı al uyy-*s

tumosannn link=topic=66815.msg759310#msg759310 date=1374165349' Alıntı:
kardeş ziraaat muhendısı alır bın liraaaa tıp mezunu doktor alırrr 5 bın lıra karsılastıramassın ıkısını anlş-*s ucretlerı ornek verdım ucretlerı kullanıpta yazı yazma yazdıgımdan sadece ana fıkrı al uyy-*s

Bunun sebebi Ziraat fakültesinin aşırı mezun vermesi, aşırı mezunu dediğim gibi düşük puan ile öğrenci alarak yapıyor, TIP ile aynı puan olsa şuan verdiği mezunun yarısını vermez, TIP gibi imkanlar sağlanması daha kolay olur, eğitimde TIP gibi uygulamaya ihtiyac duyulduğu için daha az öğrenci, daha iyi imkan = daha iyi eğitim. Haklısınız şimdiki mezunların çoğu buğday ne ister onu bilmez, azot aşırı olursa ne olur onu bilmez, ama dediğim gibi daha kaliteli bir eğitimle, En azından TIP gibi bir eğitimle toprağın yüzüne bakınca anlar, ülkemizde daha doğru tarım yapılır, daha iyi kazanç sağlanır.

ÇeLişki_37 link=topic=66815.msg759309#msg759309 date=1374164916' Alıntı:

ben 1995 yılından bu yana yani lise 1. sınıf tayken bu üniversite işleriyle haşır neşir oldum ilk defa ve gerek 1995 şuana kadar olsun gerekse 1995de n yökün osym in kuruldugu tarihlere kadar olan tüm verileri dökümanları inceledim ama hiç bir eyrde senin dedigin ziraatin tıptan yüksek puanlı oldugu bir yıl görmedim nedense
sana bunu söyleyen biraz hayali konuşmuş
yada ziraat mezunudur kendini paklama peşine düşmüştür
bölüm puanları degişen ler olmadımı oldu elbette
mesela eskiden sınıf ögretmenligi tenezzül edilip yazılmıyordu branş öğretmenlikeri sınıftan daha yüksek puanal alıyordu üniversiteye girişte
faka tson yıllarda bir çok branş ögretmenligiin puanını geçti sınıflar
misal 1998-1999 gibi yıllarda siyasal bilgiler fakultesi egitim fakültesi ve fen edebiyat fakültesi ni kıyaslarsak fen edebiyat fakülteleri çok yükse puanla alıyordu digerlerini solluyordu şuanda ise barajı aşan fen edebiyat fakültelerinin birçok bölümüne girebiliyor
benim bölümüme gelince ben tarihi herzaman sevdim ortaokuldayken bu sevgim ortaya çıktı bu yönde egitimimi devam ettirdim
misal bereket tvde bir programa katılan ziraat ögrencisinden bahsetmişsin
şuan emin ol ki lise açar gibi üniversite açarak egitim düzelmez ve okişi eminol ki puanı yetse zaten ziraat yazmaz
bu ülke pamuk hangi agaçta yetişiyor diyen tarım bakanları bile gördü bugday kepekten ucuz diyen çiftçiye kepek sanayi malı ondan pahalı diyen tarım bakanlarıda gördü bu memleket anamız aglıyor diyen çiftçiye ananıda al git diyen başbakanda gördü bu memleket
kim yaptıgı işi tam manasıyla veya severek isteyerek yapıyor ki kim halinden memnun ki gelen herzaman gideni aratıyor malesef

teknoloji konusuna gelirsek sizin ordaki yaşlılar ın dedigi dogru bizim burdaki yaşlılarda aynısını diyor ve haklılarda eskiden 2 tane öküzle tarla sürmek nere şimdiki teknolojik traktörlerle tarla sürmek nere daglar kadar fark var teknolojiden faydalanmakta bizim en dogal hakkımız elbette
ve son olarak seninde yazında belirttiggin gibi yanlış tercih edilen bölüm dedigin noktadan bir baglantı yaparak yazıma son veriyorum
bu ülkede şuanda yanlış yapılan yanlış giden başarısız oldukları 2 önemli konu var biri yanlış egitim politikaları digeri yanlış tarım politikaları

yazına sonuna kadar katılıyorum fakat bır seyı unutmussun yanlıs yonetımı sop-*-sa bunuda ben eklıyım

yunanıstanda pamuk ıtal ederız ital saman alırız vs vs

Arkadaşım..
Günümüzde hayvancılık politikası iflas etmiş durumdadır..
Büyük çiftlikler bile şu anda zararına üretim yapmaktadır.
16 yaşın tecrübesi ile bu işlere girmeyin alın 3000 tl maaşınızı keyfinize bakın derim.

Not: Bende 3000 tlden fazla bir maaşla çalışıyorum. Köyde de 60 ın üzerinde büyükbaş var. Ama her ay borcum artıyor...

baybars51 link=topic=66815.msg759319#msg759319 date=1374167246' Alıntı:
Arkadaşım..
Günümüzde hayvancılık politikası iflas etmiş durumdadır..
Büyük çiftlikler bile şu anda zararına üretim yapmaktadır.
16 yaşın tecrübesi ile bu işlere girmeyin alın 3000 tl maaşınızı keyfinize bakın derim.

Not: Bende 3000 tlden fazla bir maaşla çalışıyorum. Köyde de 60 ın üzerinde büyükbaş var. Ama her ay borcum artıyor...

eyv abı sıtenın boyle uyelere ıhtıyacı var anlş-*s anlş-*s

genel yorum yapıyım bnde uzun olmasın. bizim buralarda bu hesaba kahve hesabı derler :D teoride öyle ama pratikte öyle değil bu işler. samanın kilosu bile 20 kurus üzerinde. slaj deyince her tür slaj var taneli tanesiz vs. genellemek yanlıs olur. biz konservelik mısır ekiyoruz koçanlarını toplatıp fabrikaya yolluyoruz sapınıda slaj yapıyoruz ayriyetende slajlık mısır ekip koçanlı bir şekilde slaj yapıyoruz. oda slaj buda slaj. kilosunuda 20 kurusa satıyorum ama tanesiz :) slaj mı slaj. yemin çuvalı ortalama 42 lira daha ucuzada var daha pahalıyada. bn senelik 1000 dekar civarında tarla ekiyorum ama yinede yem satın alıyorum sadece ürettiğinlede olmuyo. inek bası ortalama 4 tl ye 20 lt süt güzelmiş varsa öyle bi dünya bizde ışınlanalım :) hayal gücünde sınır yok. 20 sagmal varsa bunun 20 de danası var süt vermeden yem yiyen :)

bnim balya makinam var saman sıkıntım yok bu halde bile samanın bana maliyeti 4.5 tl. sadece eve çektirmek için balya başı 1 tl para veriyorum gerisini sen düşün.

ShyraXx link=topic=66815.msg759328#msg759328 date=1374169179' Alıntı:
genel yorum yapıyım bnde uzun olmasın. bizim buralarda bu hesaba kahve hesabı derler :D teoride öyle ama pratikte öyle değil bu işler. samanın kilosu bile 20 kurus üzerinde. slaj deyince her tür slaj var taneli tanesiz vs. genellemek yanlıs olur. biz konservelik mısır ekiyoruz koçanlarını toplatıp fabrikaya yolluyoruz sapınıda slaj yapıyoruz ayriyetende slajlık mısır ekip koçanlı bir şekilde slaj yapıyoruz. oda slaj buda slaj. kilosunuda 20 kurusa satıyorum ama tanesiz :) slaj mı slaj. yemin çuvalı ortalama 42 lira daha ucuzada var daha pahalıyada. bn senelik 1000 dekar civarında tarla ekiyorum ama yinede yem satın alıyorum sadece ürettiğinlede olmuyo. inek bası ortalama 4 tl ye 20 lt süt güzelmiş varsa öyle bi dünya bizde ışınlanalım :) hayal gücünde sınır yok. 20 sagmal varsa bunun 20 de danası var süt vermeden yem yiyen :)

bnim balya makinam var saman sıkıntım yok bu halde bile samanın bana maliyeti 4.5 tl. sadece eve çektirmek için balya başı 1 tl para veriyorum gerisini sen düşün.

Eyvallah cok saol yorumun ıcın

1000 Dekar yerın var

Traktorun var

balya makınen var

Ve bu işi yapmakta gucluk cekıyorsun butun bu alet edavatın olmasına ragmen davulun sesı uzaktan kulaga hos gelır arkadaslar alın sıze ornek arkadasım soluyor işte ben dıo bin dekarla balya makınemle bu işi zor yurutuyorum dıyo adamda hepsı varken zor yapıorda yenı baslıyan nasıl tutunsun soruyorum size.?

Tarih öğretmenliği okuyupta ziraat mühendisliğini beğenmediğini ya da dandik olduğunu iddia edeceğini bilsem baştan tartışmam özür diler haklısın deyip giderdim. Harcadığım vakte acıdım şimdi.

Kusura bakma haklısın.

BatuhanKangal link=topic=66815.msg759457#msg759457 date=1374195426' Alıntı:
Tarih öğretmenliği okuyupta ziraat mühendisliğini beğenmediğini ya da dandik olduğunu iddia edeceğini bilsem baştan tartışmam özür diler haklısın deyip giderdim. Harcadığım vakte acıdım şimdi.

Kusura bakma haklısın.

problem çıkarmak için çok ısrarcısın bakıyorumda
bu konuya yorum yazan 10 kişiden 8i şuanki koşullarda bu hayvancılık işine başlanmaz diyor msjalr hala konuda duruyor hatta senin msjlarında yanlış olduugna dair birsürü msj var birkaç faklı kişinin yazdıgı ama sen konuyu farklı yönlere çekmk içi n büyük bir çaba içerisindesin
yalnız unuttugun bir nokta var
şuanda artık nerdeyse her ilde üniversite var hemde 3-4 tane bazı illerde
nerdeyse lise seviyesine düştü giriş puanları ve ögrenci sayısı sınıf mevcutları ve egitim kalitesi ortada
sen hala bölüm yarıştırıyorsun sana meslegin kötü diyen olmadı meslegin için okuman gereken üniversite bölümünün giriş puanları tabanda barajı geçen herkes kazanabiliyor diyorum bu olay bugünde böyleydi 20-25 sene öncede böyleydi ziraat fakültesi mezunları işsiz işsiz gezerken zamanında eskiden bir hükümet acıdı ögretmen yaptı hepsinide allahtan onlarda kurtuldu senin begenmedigin ögretmenlik kurtadı senin meslektaşlarını yine
neyse sen bu kafayla devam et herşeyi sen biliyorsun nasılsa

Tamam siz haklısınız, çiftçilikte yapmıyalım, hayvancılıkta yapmıyalım, köyleri de bırakalım gitsin nasıl olsa zor hiç kimse yapmasın gelsin elin gavuru otursun bizim tarlalara kursun çiftliğini ekmeği 5 liradan satın alalım o zaman mutlu oluruz. Çoluğumuzu çocuğumuzuda özendirmiyelim yaşı küçük olanlarıda konuşturmayalım, büyükler herşeyi biliyor zaten KÜÇÜKLERİN KONUŞMAYA HAKKI YOK. 3 haftadır elektrikçide staj görüyorum, normalde köyde olmam lazımdı fiğ balyaları ve ot balyaları için, 3 bin TL maaş alana hayat güzel elbet çiftçilik yapmayın demesi kolay, peki ya o maaşı alamayan ne olacak ? Gariban adam ne yapacak ? İşçi adama köpek muamelesi yapılıyor kötümü olur kendi işini yapsa, işin bu yanları hep gözardı ediyorsunuz hiç lafa katmıyorsunuz sonra gelmiş yaştan bahsediyorsunuz. 3 Haftadır inşaatlara gidiyorum elektrik kablosu için sağı solu kırıyoruz çekiç-hilti ile, üstüne birde yediğin laf azar cabası, patronu ayrı azarlıyor işi tamamladığın halde, ustası ayrı iş sahibi ayrı, bana köyümde kim ne diyebilir ? 3 Bin Tl alan adamın çiftçiliğe ihtiyacı yok evet ama bizim gibi annesi tekstilde babası şirkette işçi olarak çalışanlara hayat öyle çiftçilik yapma rahat et değil, sen biniyorsun şehir otobüsüne vs. ye basıyorsun indirimli benim babam biniyor zaten aldığı maaş 1.300 tl bide senin 2.5 katın para veriyor aynı yol için. 15 Günde türlü türlü insan tanıdım o yüzden kim ne derse desin ben kendi fikrimi söylüyorum ÇOBANLIK YAPARSIN AMA AĞIZ KOKUSU ÇEKMEZSİN.

tumosannn link=topic=66815.msg759348#msg759348 date=1374171964' Alıntı:
Eyvallah cok saol yorumun ıcın

1000 Dekar yerın var

Traktorun var

balya makınen var

Ve bu işi yapmakta gucluk cekıyorsun butun bu alet edavatın olmasına ragmen davulun sesı uzaktan kulaga hos gelır arkadaslar alın sıze ornek arkadasım soluyor işte ben dıo bin dekarla balya makınemle bu işi zor yurutuyorum dıyo adamda hepsı varken zor yapıorda yenı baslıyan nasıl tutunsun soruyorum size.?

abartısız söylüyorum bizim çöpe attıgımızı ege de hayvanlara yediriyolar. saman sıkıntım hiç yok. seçip beğenip veriyorum hayvanlara saman yapıcagım yere ot ilacı bile atmıyorum. bazı ot ilaçları kalıntı yapıyo buzagı atmaya sebep oluyo. fiğ 100 dekar ektim yulaf ektim. yemlik arpa bugday kendimden. 170 dekar yoncamız var. slaj desen tatlı mısır slajımda var slajlık mısırımda var. satın aldıgım tek şey kepek ve pamuk tohumu küspesi. gel gelelim süt 70 kurus ve devlet iyice sıkıstırmaya basladı sütçüyü. soguk hava vs prosüdürleri yerine getiremezse dolandırıp gitmek zorunda :) yani sütü satıcak yer bulamıycaz. sağmalı azaltıp besi işine dönmeyi düşünüyorum. süt işinde ege marmara gbi yerlerde değilsen para kazanmak zor. devletin çiftçiyi desteklemesi lazım.

geçen ay geldiler fışkı çukuru yap deyip 4 ay süre verip gittiler. şimdi çukur açıcaz etrafını duvarla örücez kapı yaptırıcaz ineklerin pisliğini oraya dökücez :) bırakın bu işleri diyolar ama biz anlamıyoruz. ev arsası yaklasık 10 dekar hayvancılık işini ilerletiriz diye evin yanındaki 45 dekar tarlayı aldık şimdi derin kuyu vurduruyoruz çit çevirip yapay mera yapıcaz. bu paralara 2 apart alsam yattıgım yerden kira alır geçinirim ama insan sevdiği işi yaparsa mutlu olur. bakalım yapabildiğimiz sürece hayallerimizi gerçekleştirmeye çalışıcaz.

kimsenin burada kimseyi caydırmaya hakkı yok. bende üniversite okuyorum ama sadece kısa dönem askerlik için. memur öğretmen olmaktansa kendi işimi sevdiğim işi yaparım.

çiftçi para kazanmıyo diye bişey yok eskisi gbi kazanmıyo sadece. eskiden 20 dekar pancar eker 1 ev alırmıs çiftçi şimdi o yok :) hesap kitap devri muhasebe devri. yapamazsan silinirsin.

örnek verirsem bizim çiftçimiz vadeli alır hatta seneye ekiceği ürünün parasını şimdiden yer ya kredi çeker yada borçlanır. atıyorum en büyük girdilerden biri mazot vadeli alırsan 5 lira civarına denkgelir. peşin alımlarda çoğu petrol %10 iskonto yapmakta peşin alırsanda mazot 3800 tl civarında aradaki farkı siz hesaplayın. 2 side aynı mazot.

farkettiyseniz bankalar bile gözünü çiftçiye dikti. borcuna sadık kafasına vursanda sesini çıkarmayan müşteri. çiftçi para kazanıyo aynı zamanda başkalarınada para kazandırıyo hemde fazlasıyla. para kazanmıyorum diyen yalan söyler.

benim 3000 tl gelirim olacak hemen bu hayvancılığı çiftçiliği bırakırım.

1. si 30 dönüm yer 30 baş inek için yetmez en az 200 dönüm ve üstü işlemelisiniz. bunun içinde traktörünüz alet edevatınız tam olması gerek. bu hayvancılık satın yem samanla asla olmaz.
2. si süt inekçiliği yapacaksanız simental olmaz holstein almalısınız.
3. sü bu işlerde tecrübeniz yoksa bu işlerden anlayan bir bakıcı bulmanız lazım. çünkü inekler hassas hayvanlardır enerji portein dengesini iyi ayarlamanız lazım doğum hastalık gibi konularda bilginiz olması gerek.
4. sü bu işlerden ben köşeyi dönerim yok şukadar süt veririm bukadar para alırım şukadara buzağı satarım gibi hesaplar tutmuyor. herşey yolunda gitse bile 3-4 sene bir kazanç beklemeden sabır ederek dayanmanız lazım.

sonuç olarak yeterli paranız ve tecrübeniz yoksa bu işe asla girişmeyin. çocukluğumdan beri çiftçilik ve hayvancılık yapan biri olarak benim söyleyeceklerim bunlar :)

Burda bazı arkadaşlar insanların vasfını, kaabiliyetini, zekasını ve hatta adeta karakterini hangi üniversiteyi okuyabilmiş olmasıyla mı ilişkilendirmiş ben mi yanlış anladım...

imamoglu link=topic=66815.msg759597#msg759597 date=1374265169' Alıntı:
Burda bazı arkadaşlar insanların vasfını, kaabiliyetini, zekasını ve hatta adeta karakterini hangi üniversiteyi okuyabilmiş olmasıyla mı ilişkilendirmiş ben mi yanlış anladım...

okumak denince ülkemizde adam olmakla eşdeğer bir anlam çıkarılmakta. okumak bir statü kazanmak ve hayatını kazanmak için yapılan bişey.

kimse okumayan insan basarısız diyemez. hayatta her insanın başarılı oldugu birşeyler mutlaka vardır önemli olan onu keşfetmek. bazı insanın sayısal zekası vardır okur öğretmen olur bazı insanın ticari zekası vardır okumaz ama ticarette başarılı olur.bazı insanın tat alma yeteneği vardır gurme olur :) bazısı topçu bazısı popçu olur.daha birçok örnek verebiliriz. okumak çokta önemli değil bana göre.

önemli olan hayatta başarılı olmak. evlilikte başarılı olmak etrafına faydalı ülkesine faydalı olmak.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...