İran'la pirinç karşılığı buğday takası gündemde

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İran ' la pirinç karşılığı buğday takasının gündemde olduğunu açıkladı. Tüzmen, İran ' ın 1.5-2 milyon ton buğday ihtiyacının olduğunu belirtirken 'Pirinç karşılığı buğday takası yapabiliriz. Buna benzer bir çalışmayı geçmişte Mısır ' la da yapmıştık. Böylece hem içerideki fiyat dengelemeleri daha kolay oluyor hem de iki ülkenin ihtiyacı karşılıklı sağlanabiliyor' dedi.

Tüzmen ' in İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat ' la görüşmesinde de gıda krizi ve kuraklık konusu öne çıktı.

İran ' daki temaslarıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki ' yle yaptığı görüşmede buğday-pirinç takasının gündeme geldiğini kaydetti. Tüzmen, İran ' la imzalanacak bir takas anlaşmasında iç piyasa dengelerinin çok önemli olduğunu ve iki ülkede hangi ürünlerde fazlalık varsa bunu iyi konuşmak gerektiğini söyledi.



İran ' ın derdi kuraklık

Önceki akşam (çarşamba) İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat ' la da görüşen Tüzmen, kuraklık konusunun gündeme geldiğini ve gıda fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak Türkiye ile İran arasında bir fırsatın yakalanabileceğine işaret edildiğini ifade etti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkilileri ise İran ' a 2 milyon tonluk buğday ihracatının yaklaşık 1 milyar dolara karşılık geldiğini ifade etti.

Görüşmede taşımacılıktaki akaryakıt fiyat farkı konusunun da ele alındığını aktaran Tüzmen, 'İran, Türk TIR ' larının İran ' ı transit geçmesi sırasında içeride tekrar akaryakıt fiyat farkı tahsil ediyor. İran ' ın 2006 yılında yaptığı değişiklikler bu konuda yüzde 50 dolayında maliyet artışı yarattı' diye konuştu. Tüzmen, Ahmedinecat ' a yaptığı maliyetleri karşılıklı düşürme teklifinin kabul gördüğü bilgisini verdi. Demiryolu konusunu da görüştüklerini aktaran Tüzmen, Van Gölü ' nde feribotla yaşanan taşıma sorununu çözmek için Van ' ın kuzeyinden yeni bir demiryolu inşa edilebileceğini söyledi.

Tüzmen, elektrik ticaretinin de gündeme geldiği görüşmelerde elektriğin bir kısmını Nahçıvan üzerinden almayı teklif ettiklerini belirtirken 'Yıllık 1.5 milyar kwh ' lik ihtiyacımız var. Bunun bir kısmını Nahçıvan üzerinden alırsak hem Nahçıvan ' a da ekonomik anlamda katkı sağlamış oluruz' dedi. Tüzmen, Güney Pars sahasındaki doğalgaz çalışmalarında Türkiye olarak yer almak istediklerini ifade ettiklerini belirtti.

DTM yetkilileri, Türkiye ile İran arasındaki mutabakat zaptına göre 4 milyar doları elektrik, 6 milyar doları da doğalgaz olmak üzere enerji alanına toplam 10 milyar dolarlık yatırım yapılmasının planlandığını bildirdi.



İhracat ' garantiye ' takıldı

DTM yetkilileri Türkiye ile İran arasında son 1 yılda 600 milyon dolarlık ihracatın Türk bankalarının bu ülkeye yönelik kredi garantisi vermemesi sebebiyle yapılamadığını söyledi. DTM yetkilileri, Kardemir ' in 300 milyon dolarlık demir-çelik, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ' nın (TPAO) alt kuruluşu TPIC ' nin de 300 milyon dolarlık petrol ve ürünleri ihracatının akreditife Türk bankalarının teyit vermemesi sebebiyle askıda kaldığını kaydetti.

Öte yandan kimya şirketi Hayat Grubu, yıllık 60 milyon dolarlık yatırımla İran ' ın Zencan bölgesinde çocuk bezi, kadın pedi üretimi yapacak. Yatırımın yıl sonuna kadar devreye girmesi hedefleniyor.
 

Benzer Konular