Pulluğu az batırınca işi beğenmiyorsun ama ne varsa daldırarak sürüncede oturtamıyorsun, oturmamış tarlayı ekincede merdane sürmeye girdiğinde teker izi kalıyor, çözüm bence ne varsa daldırarak sürmeyi bırakman, hem toprağı öyle daldırarak sürdüğünüzde aşağıdaki çiğ toprağı yukarı getirerek, toprağın üst kısmındaki mikroelement ve bakteri yapısının dengesini fazlaca bozuyorsunuz, bu denge bitkiler için olmazsa olmaz, dengeyi olması gerekenden fazlaca bozmak zararınıza, sonrasında toprağı oturtamadığın içinde yine sorun yaşıyorsun, o zaman bırakacaksın ne varsa daldırarak yara yara sürme işini.
Sürüm şekliniz hoşunuza gitmesede değiştirmeniz her yönden fayda sağlayacaktır, mazottan, verimden ve ayak masrafından kurtulup, düzgün iş çıkarmanızda yanına kâr kalacak.,
Birde yeri hazırlarken kazayağı yerine başka seçenekleri kullanmanızı öneririm, çünkü ekim sonrası madem sıkıştırmak için merdane çekeceksin neden toprağı kabartan aletle yer hazırlıyorsunki? Hımm evet ne varsa pulluğu daldır sürerek seri iş ardına kazayağı yine seri iş yapıyorsun ama toprağı gevşek bırakan bir tercih oluyor, haliyle oturtamıyorsun, derin sürüm yapmadan nadas arkası aysan çeksen, sonrasında birde tırmık atsan tarla ekime hazır olur, olmadı uzun diş iki kat tırmık sür, ama mercimek için ne derece oturtulmuş bir toprak lazım oluyor onu ben bilemem, çok sert olur toprak çatlar mesela, bunu ayarlamakta artık mercimek tarımı ustalarının bileceği iş, nohut ekerim ama benim mercimek ekmişliğim yok, fakat ne varsa derin sürülmüş toprak sıkıntı, kazayağıda üzerine ikinci sıkıntı.