Ynt: Kapalı besi Koyunculuk Yapılabilir mi?
malkaralı_yusuf link=topic=55088.msg586109#msg586109 date=1335517932' Alıntı:
Evet Ahmed kardeşim karlılıktan çok yapılabilirliğini merak ediyorum, yani hep kapalı olabilir mi? Sakatlık, yürüme sorunu, doğumda problemlerle karşılaşmak daha mı fazla olur?
Kapalı sistemde yeterli temizlik havalandırma ve bakım şartları sunulduktan sonra bir sorun olacağını sanmıyorum abi. Hayvanların meradan alacağı vitaminleri çeşitli yem katkıları veya ilaçlarla vererek devamlılığını sağlarsanız bir sıkıntı yaşamazsınız.
Zira hayvanlar yaşamaları için önem arz eden A, D, E ve C vitaminlerinin ve diğerlerinin büyük kısmını meradan sağlıyorlarmış ve bu kapalı sistemde desteklenmediğinde bazı problemler yaşanabilir diye düşünüyorum. Damızlık değil de dönemlik kapalı besicilikte hayvanlarda görülebilen ve hayvanın ölümüne yol açabilen karaciğer yağlanması ve bazı tırnak problemlerinin vitamin eksikliğinden kaynaklandığını söylemişti veterinerimiz. Bu yüzden hayvanların meradan alacağı vitaminleri başka yollardan vermekte fayda var.
Hayvanların yiyeceği yemlerin de hepsini olmasa bile %70-80 ' lik kısmını kendi işletmenizde üretebilecekseniz çok daha iyi olacaktır.
Yalnız ufak bir yeri telle çevirip o alanı otlatma için kullanmak uygun olur mu bilmiyorum. Çünkü koyunlar otlama için büyükbaş hayvanlardan çok daha geniş bir alana ihtiyaç duymaktadır. Bir büyükbaş hayvan 10 m2 alanın hepsini yiyeceği için kullanırken koyun bu alanın sadece %30 unu kullanıp orasını kısa zamanda terk edecektir ve tekrar oraya dönmesi için biraz zaman geçmesi gerekmektedir.
En azından bizim koyun cinsi öyle, başka cinslerin otlama kabiliyetleri nasıldır bilemem.