Ynt: KARAEVLİ DLG-ÖÇP...Fendt Vario 927 Pottinger pulluk ile
Ehh.. Bende birşeyler yazayım bari. Kızgın sıcakta biraz toz yutalım diye Tekirdağa 10 km kala Karaevli köyünün kavşağında otobüsten indim.700 metre yürüdüm.Tam açılış saatiydi. Görmeyen arkadaşlar için biraz özet yapayım. Denizi gören 30 dönüm kadar yamaç bir arazinin anızını fuar sahası hariç temizlemişler.Çünkü orada örnek bitkiler yetiştirilmiş..5 dönüm kadarı otopark, 7-8 dönüm kadarı fuar sahası ve iki tarafta 8 er dönüm kadarı makina gösteri sahası.. Diğer fuarlardan farklı anlayışa sahip (konsept dedikleri nane).. Şöyle ki.. ham toprak olduğu için birçok tohum firması aylarca önceden ekim yapmış, beslemiş büyütmüş. Yanyana bir çok mısır görüyorsunuz. şu tohum, bu tohum önlerinde yazıyor. Şu ilaç ve gübre verilenin durumu bu verilmeyeninki bu. Gözünüzle görüp elinizle tutuyorsunuz.Uzun bir tarla yolunun iki yanına traktör ve ekipmancılar sıralanmış.Yerli alet yapımcılarından Güngör, İrtem ,Azim vardı.Pottinger ve amazon yabancılardı.Traktörcüler Claas,Fendt,Kioti,Kubota,Hattat,Deutz-Fahr,John Deere,Same idi. Bütün traktörler güzeldi.Pottingerde çift dikli gübre saçar sordum. 3500 AVRO imiş. Bende ' yerli üreticiler olmasa Türkiyede tarım yapılamayacak demek ki ' dedim,muhatabım biraz bozuldu.Bozulacak ne var.Aynı makinanın kralını Konya lı bir çok firma hidrolikli olarak yapıp 1250 TL ye satıyorlar. Claas ın gösterisini izledim. Allah sahiplerine bağışlasın , bizim için pahalı oyuncaklar. Gelelim Hattat ' ımıza. Nedense bütün traktörlerin motor bölümleri siyaha boyanmış. Beş kere sürülmüş tarlayı tekrar sürerken izledik.Tabii bu bir gösteri.Hergün ayrı bir ham yer bulmak zor olabilir. Bu durumdada Hattat 102 beygir 5 pullukla asfaltta gibi gidiyor. Bir kişi anons yapıyor: Karşınızdaaa Türkiyenin tamamen yerli ilk traktörüü. Peki kardeş 20 gün önce un fabrikasında buğday sırasında beklerken marş dinamosunun üzerinde çince yazılar olan motor neydi? Benim yazılarımı okuyanlar Hattat dahil yerli traktörleri ne kadar sevdiğimi desteklediğimi bilir. Ama bu sözlere gerek yok.Çinden marş dinamosu taktığın traktörü dünyanın 50 ülkesine satıyorsun zaten. John Deere de Hint ve Meksika da yaptığı traktörlere Çin malı ön aks takmış senin fuarında sergiliyor.Ama sende ön aksın en güzelini yapmışsın ve kullanıyorsun.Şimdi sende John Deere olmak istiyorsan(olacaksın inşaallah) bu motorlarını Meksika ve Hindistan fuarlarına götür ve gözlerine sok. Haftaya ÇORLU dayız. Bakalım orda neler göreceğiz?