Köyünüzdeki İlk Traktör (Girizgah uzun)

Ynt: Köyünüzdeki İlk Traktör (Girizgah uzun)

FatihEFE link=topic=81407.msg966038#msg966038 date=1422986429' Alıntı:
deutz değilmi ondaki
Yusuf abide bildiğim bir tane de Hanomag var. Çalışır durumda mı bilmiyorum ama var olduğunu biliyorum. Detaylar Yusuf abide...

Bizim köye gelen ilk traktör 415 Fiat mış.Koca köyün tarlalarının çoğunu tek başına sürdüğünü anlatır eskiler,sonra Ford 3000 ve 5000 MF 135 480 fiat falan gelmiş

konuyu yeni gördüm ..
bizim köyde traktör yokmuş hep dışarıdan getirtip iş gördürürmüşler.
bizde ilk biçeri almışız.. 1970 gibi..
figaro italyan malı.. lombardini motorlu..
benzinli tek piston
ben alman malı 1969 model hanomag aldım..
onunla 5 yıl düzenli çalıştım emekliye ayrıldı..
sonra köyün ilk 4x4 traktörünü aldım.
ilk mibzerini.. ilk dizkaro.. ilk pistonlu römork..
ilk 4lü pulluk.. ilk çizel.. ilk çift pistonlu kepçe..
ilk balya yükleme mak. derkennnnnn
artık ayıp oluyor dedim birazda köylü geliştirsin ..
dinleniyom şuan.. :)

bizim köyde ilk 5000 lik fort alınmış ama 4 ortak o zaman bir kişinin gücü yetmiyomuş ondan sonra 640 la devam etti

babaagaa link=topic=81407.msg966555#msg966555 date=1423083229' Alıntı:
bizim köyde ilk 5000 lik fort alınmış ama 4 ortak o zaman bir kişinin gücü yetmiyomuş ondan sonra 640 la devam etti
aslında çok doğru bir tercih yapmışlar hatta şöyle söyleyeyim küçük çiftçiler hala bu şekilde ortak traktör ve ekipman almayı tercih etseler hem daha ekonomik hemde daha verimli bir çalışma sağlanır

YUSUFTUYLUOGLU link=topic=81407.msg966546#msg966546 date=1423081896' Alıntı:
konuyu yeni gördüm ..
bizim köyde traktör yokmuş hep dışarıdan getirtip iş gördürürmüşler.
bizde ilk biçeri almışız.. 1970 gibi..
figaro italyan malı.. lombardini motorlu..
benzinli tek piston
ben alman malı 1969 model hanomag aldım..
onunla 5 yıl düzenli çalıştım emekliye ayrıldı..
sonra köyün ilk 4x4 traktörünü aldım.
ilk mibzerini.. ilk dizkaro.. ilk pistonlu römork..
ilk 4lü pulluk.. ilk çizel.. ilk çift pistonlu kepçe..
ilk balya yükleme mak. derkennnnnn
artık ayıp oluyor dedim birazda köylü geliştirsin ..
dinleniyom şuan.. :)

bunun gibi bişeymiydi figaro biçer ?
http://youtu.be/WoAvUADtFWc

dinlenmek yok yusuf abi devam

köyün ilk trakörü hatta civar köylerinde ilk traktörünü dedem(babamın babası) almış köyün ilk biçerdöverinide dedem(annemin babası) almış tablası tahtadanmış :)
zaten iki dedem kardeş :)
traktör meşhur koca paletli :) ama marka olarak tam hatırlamıyorlar birde zincirli diyorlar o sanırım bahsettikleri paletli traktör olsa gerek 1945-1950 arası almışlar sanırım
hatta 1954 veYA 1956 yılında köye tapu kadastronun ölçümcüleri geliyor araziler tesbit ediliyor ölçülüyor ve 40bin dekardan fazla köyün tapulu arazisi yani tarlası olduguu görülüyor bunun yarısından çogunu dedem o paletliyle açmış ikide şöförü varmış tarktörü bu şöförler kulalnrımış genelde traktör nerdeyse hiç durmazmış arızalar hariç :) yılın 365 günü iş olurmuş
ve bir de römork almışlar ona ama öyle böyle degil kamyon kasası gibi uzun ve yüksek zaten üzerindeki lastikler kamyon lastigi
lastikleri nerdenmi biliyorum :)
çünkü o römorku hala kullanıyorum :)
ama paletliyi satınca römorku kullanamamışlar ve ilk modifiye gerçekleşmiş(küçültmüşler)
römork uzunlugunu 6 metreye falan düşürmüşler daha sonra bir modifiye daha yapılmış ilerleyen yıllarda ve standart 4-5 ton bugday kapasiteli kapak ve ilaveleri tahta bir römork haline gelmiş
enson yaklaşık 15-20 yıl önce iyi bir ustaya saglam bir bakım yaptırdık tahta olayı bitti kapak ve ilaveleri metal yaptırdık geçen yılda bir boya yedi mis gibi oldu :)
işin komigi römorku aldıklarında ikinci el almışlar yani nerden baksan babamın dedigine göre 10 yaşında falanmış römork bizimkilerde römorku 1950de aldıklarını farzetsek sene olmuş 2015 nerden baksak 70 yaşında römork enaz :)
(babamda 73-74 yaşında şuanda) daha uzun yıllar kullanırız allahın izniyle bu römorku :)
paletli cavanardan sonra bir major almış dedem
paletli sanrım hem çok yakıyormuş hemde arızası çokmuş ama çok güçlüymüş anlatılanlar dogruysa çok tarla açmış biizim köyde ve komşu köylerde :)
daha sonra majorla birkaç yıl çalışmışlar sonra 3000 lik ford devri başlamış 3000lik forla uzun yıllar devam etmiler birkaç defa yeni ford 3000lik almışlar daha sonra babam ilk traktörü 3000lik fordu almış 1974 veya 1976 yılında hatta sıfır km almış hala kitapçıkları falan duruyor :)
onu almak için malatyaya gitmiş bizim burda traktör yokmuş zirai donatımda buyüzden malatyadan alıp sürerek getirmiş :)
1980den sonra ford devride bitmiş ve buseferde fiat devri başlamış :)
1982veya1983 yılında avrupa 540 almış birtane babam benimde ilk kullandııgım traktör bu 540dı hala hatılıyorum küçük çocuktum :)
daha sonra 1987de yeni bir fiat 55-46 aldı babam
1992 yılında çag atladık :) ve ilkdefa o yıl 2 tane traktörümüz oldu 55-46 nın yanı biryane yeni mf 240 aldık mf ile tanıştık :)
1996da fiat55-46yı satıp ilk hidrolik direksiyon traktörümüz olan fiat55-56yı aldık ve hala kullanıyorum :)
1998de mf24ı verip yeni 240 aldık
1999-2001 arası traktör 3 oldu birtane 3000lik ford aldık fakat 2 yıl içinde sattık bıktırmıştı bizi :)
daha sonra yine ekip 3 oldu ve yeni başak aldık 2005de
böylece 2010a kadar fiat 55-56 mf240 ve başak2073le devam ettik
2010da bir çag atladık darbe yaptım yönetime el koydum :) ve birkaç ay sonra ilk çifttçeker traktörümüzü aldım :) mf 240 ı verip yeni nh t65dt yi aldım
2012 de ekibi 4ledim tekçeker yeni nh td75 aldım
2013de ekip iyice kalabalıklaştı sayı 5e çıktı bir tane tekçeker yeni nh tt55 aldım
2013 kasımında bir çag daha atladım ilk orjinal kabinli klimalı traktörümü aldım tekçeker ps li yeni nh td65 aldım ve traktör parkım 6 traktöre ulaştı
amam tt55in ömrü kısa sürdü 160 saatteyken 2014 yazında sattım park daki traktör sayısı tekrar 5e düştü
2014 eylülünde başak 2073ü verip tekçeker yeni başak 2075 aldım
son olarak 2014ün son ayında yani aralıkta yeni başak 2060 çiftçeker aldım parktaki traktör sayısı tekrar 6 oldu ve şaunda böyle devam ediyor :))

babamın bir cümlesiyle bitireyim yazıyı :)

[nerden nereye koca paletliden çiftçeker traktörlere kabinli klimalı traktörlere kadar geldik allah ömür verirse yaşarsak bakalım daha neler görecegiz]

YAVUZ_13 link=topic=81407.msg966671#msg966671 date=1423128313' Alıntı:
köyün ilk trakörü hatta civar köylerinde ilk traktörünü dedem(babamın babası) almış köyün ilk biçerdöverinide dedem(annemin babası) almış tablası tahtadanmış :)
zaten iki dedem kardeş :)
traktör meşhur koca paletli :) ama marka olarak tam hatırlamıyorlar birde zincirli diyorlar o sanırım bahsettikleri paletli traktör olsa gerek 1945-1950 arası almışlar sanırım
hatta 1954 veYA 1956 yılında köye tapu kadastronun ölçümcüleri geliyor araziler tesbit ediliyor ölçülüyor ve 40bin dekardan fazla köyün tapulu arazisi yani tarlası olduguu görülüyor bunun yarısından çogunu dedem o paletliyle açmış ikide şöförü varmış tarktörü bu şöförler kulalnrımış genelde traktör nerdeyse hiç durmazmış arızalar hariç :) yılın 365 günü iş olurmuş
ve bir de römork almışlar ona ama öyle böyle degil kamyon kasası gibi uzun ve yüksek zaten üzerindeki lastikler kamyon lastigi
lastikleri nerdenmi biliyorum :)
çünkü o römorku hala kullanıyorum :)
ama paletliyi satınca römorku kullanamamışlar ve ilk modifiye gerçekleşmiş(küçültmüşler)
römork uzunlugunu 6 metreye falan düşürmüşler daha sonra bir modifiye daha yapılmış ilerleyen yıllarda ve standart 4-5 ton bugday kapasiteli kapak ve ilaveleri tahta bir römork haline gelmiş
enson yaklaşık 15-20 yıl önce iyi bir ustaya saglam bir bakım yaptırdık tahta olayı bitti kapak ve ilaveleri metal yaptırdık geçen yılda bir boya yedi mis gibi oldu :)
işin komigi römorku aldıklarında ikinci el almışlar yani nerden baksan babamın dedigine göre 10 yaşında falanmış römork bizimkilerde römorku 1950de aldıklarını farzetsek sene olmuş 2015 nerden baksak 70 yaşında römork enaz :)
(babamda 73-74 yaşında şuanda) daha uzun yıllar kullanırız allahın izniyle bu römorku :)
paletli cavanardan sonra bir major almış dedem
paletli sanrım hem çok yakıyormuş hemde arızası çokmuş ama çok güçlüymüş anlatılanlar dogruysa çok tarla açmış biizim köyde ve komşu köylerde :)
daha sonra majorla birkaç yıl çalışmışlar sonra 3000 lik ford devri başlamış 3000lik forla uzun yıllar devam etmiler birkaç defa yeni ford 3000lik almışlar daha sonra babam ilk traktörü 3000lik fordu almış 1974 veya 1976 yılında hatta sıfır km almış hala kitapçıkları falan duruyor :)
onu almak için malatyaya gitmiş bizim burda traktör yokmuş zirai donatımda buyüzden malatyadan alıp sürerek getirmiş :)
1980den sonra ford devride bitmiş ve buseferde fiat devri başlamış :)
1982veya1983 yılında avrupa 540 almış birtane babam benimde ilk kullandııgım traktör bu 540dı hala hatılıyorum küçük çocuktum :)
daha sonra 1987de yeni bir fiat 55-46 aldı babam
1992 yılında çag atladık :) ve ilkdefa o yıl 2 tane traktörümüz oldu 55-46 nın yanı biryane yeni mf 240 aldık mf ile tanıştık :)
1996da fiat55-46yı satıp ilk hidrolik direksiyon traktörümüz olan fiat55-56yı aldık ve hala kullanıyorum :)
1998de mf24ı verip yeni 240 aldık
1999-2001 arası traktör 3 oldu birtane 3000lik ford aldık fakat 2 yıl içinde sattık bıktırmıştı bizi :)
daha sonra yine ekip 3 oldu ve yeni başak aldık 2005de
böylece 2010a kadar fiat 55-56 mf240 ve başak2073le devam ettik
2010da bir çag atladık darbe yaptım yönetime el koydum :) ve birkaç ay sonra ilk çifttçeker traktörümüzü aldım :) mf 240 ı verip yeni nh t65dt yi aldım
2012 de ekibi 4ledim tekçeker yeni nh td75 aldım
2013de ekip iyice kalabalıklaştı sayı 5e çıktı bir tane tekçeker yeni nh tt55 aldım
2013 kasımında bir çag daha atladım ilk orjinal kabinli klimalı traktörümü aldım tekçeker ps li yeni nh td65 aldım ve traktör parkım 6 traktöre ulaştı
amam tt55in ömrü kısa sürdü 160 saatteyken 2014 yazında sattım park daki traktör sayısı tekrar 5e düştü
2014 eylülünde başak 2073ü verip tekçeker yeni başak 2075 aldım
son olarak 2014ün son ayında yani aralıkta yeni başak 2060 çiftçeker aldım parktaki traktör sayısı tekrar 6 oldu ve şaunda böyle devam ediyor :))

babamın bir cümlesiyle bitireyim yazıyı :)

[nerden nereye koca paletliden çiftçeker traktörlere kabinli klimalı traktörlere kadar geldik allah ömür verirse yaşarsak bakalım daha neler görecegiz]
hey maşallah 6 traktör
sizinki ihtiyaçtan çok koleksiyonculuğa dönmüş abi :D
allah daha çok versin

dedem ilk getirenlerden austin leyland 270 70 hp heralde dedem anlatır ilçenin bütün işi ondaymış hatta bizimkiler çıkmadan romork dolarmış taki yıl 1997yi görene kadar ondan sonra massey fergusonla tanışılmış ve bir daha vaz gecilememis

Şunu da söyleyeyim;Eskiden öküzlerle veya az sayıdaki beygir gücü şimdikilere göre oldukça düşük traktörlerle yüzlerce dekar araziyi işleyen çifçiler vardı. Şimdi ise Birkaç tane 80-100Hp 4x4 traktörlerle iş yetiştiremiyen çifçiler beni hayrete düşürüyor eskiye bakarsak.

İSMAİL TUTAR link=topic=81407.msg966776#msg966776 date=1423154206' Alıntı:
Şunu da söyleyeyim;Eskiden öküzlerle veya az sayıdaki beygir gücü şimdikilere göre oldukça düşük traktörlerle yüzlerce dekar araziyi işleyen çifçiler vardı. Şimdi ise Birkaç tane 80-100Hp 4x4 traktörlerle iş yetiştiremiyen çifçiler beni hayrete düşürüyor eskiye bakarsak.
galiba toprak işleme bu kadar yoğun ve derin değildi

FatihEFE link=topic=81407.msg966832#msg966832 date=1423160703' Alıntı:
galiba toprak işleme bu kadar yoğun ve derin değildi
Olabilir,çünkü eskiler sürdüğü toprağa hemen arkadan tohumu atıp örtüyordu.Şimdi ise diskaro,kültivatör,çizel tiller vs. vs.

İSMAİL TUTAR link=topic=81407.msg966835#msg966835 date=1423161036' Alıntı:
Olabilir,çünkü eskiler sürdüğü toprağa hemen arkadan tohumu atıp örtüyordu.Şimdi ise diskaro,kültivatör,çizel tiller vs. vs.
önceden hiç işlenmeyen topraklar varmış mesela bizim ovada dere ıslah edilmediği için çamur oluyor diye ekmiyorlarmış hayvan güdüyorlarmış içinde verimsiz topraklarıda 2 senede bir ekiyorlarmış