Memleketimizde küçük baş hayvanlardan kuzuların etlerinden istifade etmek oldukça yaygın. Erişkinliğe ermeden kesilerek etinden yeterince verimli alabilmenin yollarını arayalım.
Koyun etinin kokusuna maruz kalmadan en lezzetli hali henüz kuzu iken olduğu için rağbet çok. Peki verimli bir şekilde aynı neticeyi yetişkin hayvandan elde edebilir miyiz?
Henüz kuzu iken burma, yani iğdiş etmekle normal koçtan daha fazla verim alınabiliyor. Konu ile ilgili bir yazıdan alıntı ile kısaca belirteyim:
"Burma işleminde hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması gibi menfaatler kastedilmektedir.
Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur. Bunun izalesi için koçlar, henüz kuzu iken burulup beslenebilirler.
Normal koçlara göre kuzu iken burulmuş koçlar, daha iri ve semiz olmakla beraber etlerinin daha lezzetli ve koyunsu kokmaması için bu işlemden geçirilebiliyorlar.
Fakat, kuzuluk'tan çıkıp, artık koç olduktan sonra burulanların etleri ise, sert ve lifli olurlar. Bunu anlamak için hayvanlara bakılır, kuzu iken burulan koçların husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalırlar."
Özellikle memleketimizde, artık kuzu kesmenin yaygın olmasından kaynaklı ticari bir kaygıdan mı kaynaklanıyor bilemiyorum ama kuzuların burulmasına karşı bir ön yargı mevcut. Oğlak burmayı sorsanız yadırgamıyorlar ama kuzu burmak ile alakalı genel olarak itirazlara rastladım şahsen.
Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgilerden çok daha fazlası vardır illaki. Mesela, bu işlemden geçen hayvanların normalden fazla irileşmelerinin yanı sıra normalden fazla yem tüketmeleri.
Her hâlükârda kuzu iken kesilmektense bir süre daha beslenip çok daha verimli hale gelmeleri tükettikleri yemleri fazlasıyla telafi edecektir diye düşünüyorum.
Ayrıca bu hayvanların kurbanlık olarak talep edilmeleri de mevzu bahis. Bununla ilgili de bir paragraf vardı alıntımlayım:
"Nisan ortaları, Mayıs gibi hayvan pazarlarında fiyatlar düşüyormuş. Yeri olup bakabilecek olan (mesela3-5 aylık ) burulmuş en aşağı 6 ayı doldurması Kurban Bayramına yetişecek şekilde bir kuzu bulabilirse alıp bakabilir. Kurbana kadar kurban edilecek boyutlara ulaşır. Kış aylarında sürüde fazla erkek kuzuları kendileri veyahut ilgili resmi mercilere baş vurup burduran hayvancılar, pazarlar da satışa sunabiliyorlarmış."
Ülke ekonomisine katkı sağlamak, arz ve talep ilişkisini sağlamak için besiciler ile kuzu eti ile kebap vs yapıp satan lokantalarla konu ile alakalı malumat verilebilir.
Konu başlığı altında yorumlarla katkı sağlayabilirsiniz.
Koyun etinin kokusuna maruz kalmadan en lezzetli hali henüz kuzu iken olduğu için rağbet çok. Peki verimli bir şekilde aynı neticeyi yetişkin hayvandan elde edebilir miyiz?
Henüz kuzu iken burma, yani iğdiş etmekle normal koçtan daha fazla verim alınabiliyor. Konu ile ilgili bir yazıdan alıntı ile kısaca belirteyim:
"Burma işleminde hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması gibi menfaatler kastedilmektedir.
Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur. Bunun izalesi için koçlar, henüz kuzu iken burulup beslenebilirler.
Normal koçlara göre kuzu iken burulmuş koçlar, daha iri ve semiz olmakla beraber etlerinin daha lezzetli ve koyunsu kokmaması için bu işlemden geçirilebiliyorlar.
Fakat, kuzuluk'tan çıkıp, artık koç olduktan sonra burulanların etleri ise, sert ve lifli olurlar. Bunu anlamak için hayvanlara bakılır, kuzu iken burulan koçların husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalırlar."
Özellikle memleketimizde, artık kuzu kesmenin yaygın olmasından kaynaklı ticari bir kaygıdan mı kaynaklanıyor bilemiyorum ama kuzuların burulmasına karşı bir ön yargı mevcut. Oğlak burmayı sorsanız yadırgamıyorlar ama kuzu burmak ile alakalı genel olarak itirazlara rastladım şahsen.
Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgilerden çok daha fazlası vardır illaki. Mesela, bu işlemden geçen hayvanların normalden fazla irileşmelerinin yanı sıra normalden fazla yem tüketmeleri.
Her hâlükârda kuzu iken kesilmektense bir süre daha beslenip çok daha verimli hale gelmeleri tükettikleri yemleri fazlasıyla telafi edecektir diye düşünüyorum.
Ayrıca bu hayvanların kurbanlık olarak talep edilmeleri de mevzu bahis. Bununla ilgili de bir paragraf vardı alıntımlayım:
"Nisan ortaları, Mayıs gibi hayvan pazarlarında fiyatlar düşüyormuş. Yeri olup bakabilecek olan (mesela3-5 aylık ) burulmuş en aşağı 6 ayı doldurması Kurban Bayramına yetişecek şekilde bir kuzu bulabilirse alıp bakabilir. Kurbana kadar kurban edilecek boyutlara ulaşır. Kış aylarında sürüde fazla erkek kuzuları kendileri veyahut ilgili resmi mercilere baş vurup burduran hayvancılar, pazarlar da satışa sunabiliyorlarmış."
Ülke ekonomisine katkı sağlamak, arz ve talep ilişkisini sağlamak için besiciler ile kuzu eti ile kebap vs yapıp satan lokantalarla konu ile alakalı malumat verilebilir.
Konu başlığı altında yorumlarla katkı sağlayabilirsiniz.