Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?


Uzun bir aradan sonra tekrardan herkese merhabalar arkadaşlar.

Nedir bu Besicilik?

'Arkadaşlar ben bilmemnerede yaşıyorum bilmem kaç dönüm arazim var besiciliğe başlamak istiyorum'

Genel olarak forumlarda bescilik ile ilgili sorulara böyle bir metinle başlanıyor

Daha sonra sırasıyla
*Erkek hayvan mı inek besisi mi?
*0-4 aylık mı 6-8 aylık mı hayvan besiye çekelim?
*siz hayvanlarınıza ne yediriyorsunuz?

şeklinde devam eden sorularla devam ediyor.Bana özelden gelen mesajlar,mailler ve danışmanlığını yaptığım çiftlikler de aynı çizgide paralel şekilde soru yöneltiyorlar veya sormuşlardı.

Gelin artık bu konulara net ve kesin cevaplar vererek besicliği daha ileri daha modern bir hale getirelim.

Öncelikle ben kendimi tekrardan tanıtayım adım Sertaç,mimarım.Çiftlik mimarisi özel alanım,çeşitli çiftliklere ve müteşebbislere danışmanlık hizmeti,inşaat ve sürü yönetimi hizmeti veriyorum veteriner ortağımla beraber.

Aramızda doğduğundan bu yana hayvancılıkla uğraşan çok kıymetli arkadaşlarımız var,benim hayvancılıkla ilgili bilgimin misli misli fazlasına sahipler.
Ben nacizane bildiğim gördüğüm kadarıyla tecrübelerimi paylaşıyorum.O arkadaşlarımız bilgilerini paylaşırsa çok daha verimli olacaktır.

1-Çok nadir olarak aksi de yaşansa da tüm dünyada sığır besicliği erkek hayvanlar ile yapılır.
Bunun bir çok nedeni vardır.En önemlisi erkek hayvanın iklime,doğaya karlı daha dayanıklı olması ve biyolojik olarak dişiye göre daha çok büyümesidir.
Bescilikte kilo=kazanç tır.

2- 0-4 aylık buzağıların besiye çekilmesi literatüre bakacak olursak riskli grupta yer almaktadır.
Bunun nedeni anne sütüne devam ediyor olması ve stres faktörüne adaptasyonunu sağlayabilecek büyümeyi henüz sağlamamış olmasıdır.
İmmul sistem (bağışıklık sistemi ) anne sütü ile direk bağlantılıdır.Piyasada satılan bir çok buzağı sütü bulunmaktadır.Fakat anne sütünün yerini alabilecek teknoloji henüz icat olmadı.
5-6 aylık buzağılar besiye daha uygun hale gelirler.yemden faydalanma oranları artar. Bu da günlük canlı ağırlık artışını pik seviyelere çeker.
Benim gözlemim ve önerim 6 aylık ve daha büyük hayvanların besiye alınmasından yanadır.

3-Aslında hepimiz hayvanlarımıza aynı şeyleri yediriyoruz,kimsenin çok sihirli bir formülü yok.

Besi yemi veya fabrika yemi veya hazır yem ASIL GIDADIR.Ana yemek gibi düşünün.
Saman dolgudur,kalan boşlukları doldurmak için.Yani yemekte tüketilen EKMEK.
Silaj fermantasyonu sindirimi kolaylaştırır.Onu da TURŞU gibi düşünebiliriz.

tabiki bunların yanında başka gıdalar da verilebilir!.

Bununla birlikte hayvanın fenotipi,bağışıklık yeterliliği,hastalığı,kronik rahatsızlığı,ağrı,yangı,koruyucu hekimlik gibi faktörler besi materyalinin karlılığını etkileyen unsurlardır.

Peki başka ne var ?

İşte orada benim uzmanlık alanım devreye giriyor.

150-200.000 tl lik sermayeni,çoluk çocuğunun rızkını,hayallerini,canın gibi sevdiğin gözün gibi baktığın hayvanların nerede yaşayacaklar?

Yani nasıl bir barınak oluşturulmalı ?
Çiftlik kurulurken arazi eğimleri hakim rüzgarlar , yıllık yağış yükü , malzeme seçimleri, hava sirkülasyon rotası acaba iyi hesaplandı mı?
Günlük 2-2,1 kg alan angusların bakıldığı çiftliklerin yıllık en az 10.000 USD danışmanlık ve mimari giderleri var.

Ama hepimizin bildiği gibi bizim ülkemizde en kıymetsiz en ucuz şey bilgidir.Herkes herşeyi bilir.

Ben bıkmadan usanmadan doğru bildiklerimi anlatmaya devam ediyorum ve bu işten profesyonel olarak gelir sağlıyorum ailemi geçindiriyorum.
Şu anda danışmanlığını yaptığım 9 çiftlik var,Allaha bin şükür olsun ki henüz hatadan kaynaklanan tek ölüm bile yaşamadık.

Peki neden herkes besicilik yapmak istiyor?
Genelde ülkemizde bu istek kurban bayramı döneminde zirve yapıyor.
Kurbanlık hayvanların bulunduğu pazara giden vatandaş 1 hayvan 6000 Tl ye satılınca bakıyor ahırın içide 40 hayvan var..Düz mantık 6000*40=240.000 TL temiz para 1 yılda diye düşünür. :)
Kafada hemen bir çiftlik kurulur,giderler hesaplanmaya başlanır falan falan bir rüya başlar.

İnsanın yaratılışında toprağa,tarıma ve hayvancılığa yönelim vardır.Bu hem dinler tarihinde hem de psikolojik araştırmalarda ortaya konulmuştur.
Toprak ile ilgilenmek vücutta endorfin(mutluluk hormonu) salgısını arttırır.Negatif iyonların elektrik iletimiyle toprağa geçtiği de bilinmektedir.
Bu yüzden 300.000 tl si olan kafasında bir çorap fabrikası yaratmaz çiftlik yaratır.bahçesinde havuzlu bir villa yaratır,salatalık yetiştirmek ister,gül ekmek ister,şehir hayatından biraz uzaklaşmak ister,minik iki katlı bir ev dikmek ister.
Benim konuştuğum çalıştığım müteşebbislerin hemen hemen hepsi böyle düşünüyor.

Konuya dönecek olursak besicilik ölmez bir meslektir.İnsanlık tarihi sona erene kadar da devam edecektir.
Ama sadece heves bu işi başarmamıza yeterli olmayacaktır.
Sana para kazandıracak materyalin kazak veya çorap değil bir CANLI,bunu unutmamak gerektiğini düşünüyorum.

Hepinize saygılar,sevgiler
Allah işlerinizi eksik etmesin,olana daha fazla,olmayana istediği kadar versin.
Sertaç SINGIN
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

Konu ve değerli yorumlarınız için çok teşekkürler,hayvancılığın herhalgi bir kolunu yapmak için önce hayvanı sevmek lazım sonrasında tarımı sevmek lazım ve mevcut düşündüğümüz işimizi severek ve hayvansağlığı,besleme ahır mimarisi konularında zamanla hayvancılık yaparken kendimizi geliştirmemiz gerekiyor.
Başta kesinlikle kalıp fikirli olmamak lazım sürekli yeni düşüncelere yeni uygulamalara açık olmalıyız.
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

FİZİBİLİTE DENEMESİ
(Güncelleme - 14 Haziran 2014)



ÖNSÖZ

Sivil Toplum Kuruluşu (STK) yönünden en zayıf toplum kesimi olan çiftçimiz son zamanlarda bayağı bir ilerleme gösterdi. Evvelce okuyucu sayısını belirlemek için yazılarımıza numaratör koymamıştık.Şu anda okuyucu sayısı 150187, Fizibilite Denemesi adlı yazımın okuyucu sayısı 59289. Toplumumuzun en cahil ve en az okuyan kesimi bile bir arayış içinde.

Çiftçimizin, bilhassa hayvancımızın arayış içine girmesi, teşvikler kadar Damızlık Birlikleri, Süt Birlikleri yanında eğitim veren kuruluşlarımızın rolü inkar edilemez . Damızlık Birliklerinin Vilayet (il) bazında teşkilatlanması , ihtiyacı olan ilçelerin merkezden izin alma prosedürü sebebiyle sürtüşmelere sebep olmakta; Süt Birliklerinin İlçe bazında teşkilatlanmaları onları daha faal kılmaktadır.

Köy-Koop’lar, Pancar kooperatifleri , köyünden kopamamış ticaret veya sanayici lerin teşvikiyle meydana gelen STK’lar çiftçinin arayışlarına öncülük etmişlerdir.

Fizibilite Denemesi makalemde, o gün için değişmeyen sağlam para olarak görülen DOLAR ile hesap-lamalar yapmıştım. En çok okunan makalem sebebiyle ANALİZlerimi Türk Lirasına çevirmem ısrarla istenir oldu. Ancak, Türk Lirasına çevirmeye başladığımda birçok şeyin değiştiğini gördüm.TÜRK LİRASINI dolardan daha sağlam yapanlara şükran borçluyuz.
Her şeyden evvel Hayvancılığımızın ileri ülkeler kadar olmasa da çok ilerlediğini görüyoruz. Mesela süt verimi altı tondan sekizbuçuk tona çıkmış bulunuyor. Tahıl silajında Tritikale-Macar fiği denemelerin-de yedi tona çıktığını MÜJDELEYEN okuyucularım oldu.Yine üçüncü nesil hayvancılık yapan bir arkad-aşım bahar aylarında yağmura tutulmuş yulafın hayvanlar tarafından daha çok tüketildiğini söyledi.

Bazı Damızlık Birlik Başkanları otuz yıldır o makamdan indirilemiyor. Şüphesiz tecrübe kazanan makamda daha faydalı olacağı için tercih edilmelidir. Ancak, BABADAN MİRAS gibi görüp kanunun arkasına sığınıp, sırf aidat toplamak idarecilik değildir. Firmamız, devamlı yenilik peşinde ve yalnız kendi buluşu olan makineleri imal etmektedir. Zor doğumlarda kullanılan İNEK DOĞUM arabası ilk bu-luşlarımızdandır. 25-30 adet talep edildiğinde kendi servisimizle bila bedel götürüyoruz. Buna rağmen iki misli fiyat isteyen birlikler oluyor. Tek-tek isteyen, kargo parasına rağmen sipariş veren hayvancıla-rımıza satışımıza kızan birlikler oluyor. Bazı birlikler de PATENTİ bize ait olan bu malın taklitçilerinden olan firmalardan alarak akılları sıra bizi cezalandırmaya kalkışıyorlar.

Müşavirlik teklifiyle müracaat edenlere cevap vermiyorum .Bilgi paylaştıkça çoğalır, ALLAH RAZI OLSUN diyenler bana yeter. Kafatasında kalıp, öldüğünde toprağa karışaçak bilginin sahibine ne faydası olacak ki !!!!

DENEMELER makalemde, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı sırasında 9-14 yıl askerlik yapanların tarım bi-gilerinin nasıl unutulduğunu, Osmanlı’nın hüküm sürdüğü bölgelerde bazı bilgilerin nasıl hayata geçiri-ldiğini ortaya koymak bendenizi en çok sevindiren konular olmuştur.
Niyet hayır, akıbet hayır inşallah !!!

14 Haziran 2014

Bir hayvancılık işletmesinde karlılık hesabının yapılabilmesi işletme politikasına, yer, sermaye, pazar ve işletme kabiliyetine bağlı çok bilinmeyenli ve değişkenli bir problemdir. Problemi çözebilmek için faktörleri sırayla gözden geçirelim.

Birinci faktör olarak yetiştirilecek hayvanın tarifi ile işe başlayalım: İşkembeli ,geviş getiren hayvanlardan olan inek yiyecek zincirinin en son halkası olan ve insanların tüketemeyeceği ot, yaprak, selüloz evsaflı organik maddeleri insanoğlunun en sevdiği et ve süte dönüştüren, yaratılışı itibariyle işkembesi ve bağırsaklarındaki faydalı mikroorganizmalarla uyum içinde çalışan canlı bir fabrikadır. Bu fabrikanın hammaddesi olan bitki yerine tahıl verilmesi dengeyi bozduğu gibi maliyeti de arttırmaktadır.

Taze, bol ve ucuz bitki bulmanın en kolay yolu, mevsiminde hasat edip bunları bozulmadan uzun süre saklayarak depolamak yani. silaj yapmaktır. Bitkileri kurutarak depolamak hem masraflı hem de kayıpları ve riski çoktur. Hayvan yiyeceklerinin havasız, oksijensiz ortamda saklanması, konserve edilmesi demek olan silaj ülkemizde de süratle yaygınlaşmaktadır. Ancak, devlet üretme çiftlikleri dışında mısır haricinde, bilhassa tahıl silajı yapımı yaygınlaşmamıştır. Bunun sebebi de uygun makine imalatının yerli olarak yapılamamış olmasıdır. Ülkemiz yağış rejimi ve iklim şartları sebebiyle mısır yetiştirilemeyen yerlerde silaj için tek alternatif bitki tahıldır. Ayrıca maliyeti itibariyle en ucuz silaj malzemesi de tahıllardır.

BİR DÖNÜM MISIR SİLAJININ MALİYETİ



Tohum fiyatı
50 TL
Sürüm masrafı 15 lt mazot x 4.35
65 TL
Gübre( 3x15)
60 TL
Üre
90 TL
Sulama 200m damlama boru
120 TL
Yabancı ot ilacı
15 TL
Çapa işçiliği
15 TL
Silaj işçiliği
15 TL
Kira bedeli
80 TL


TOPLAM 510 TL / Dönümüne 5.000 kg hesabıyla
Kilogramı ortalama maliyeti 0.10 TL (10 kuruştur).

MISIR SİLAJININ protein değeri %5 ' dir. %5 protein değeri sebebiyle,
MISIR SİLAJI PROTEİNİNİN BİRİM FİYATI 0.005TL’dır.

BİR DÖNÜM ( ARPA BUĞDAY YULAF ÇAVDAR FİĞ) SİLAJININ MALİYETİ

Ürün Dönüme ekilen Dönüm Maliyeti
Tritikale
1 kg
2 TL
Macar Fiyi
6 kg
8 TL
Yulaf
1.5 kg
30 TL

TOPLAM
40 TL


Sürüm masrafı 15 lt mazot x 4.35
65 TL
Gübre( 3x15)
150 TL
Silaj işçiliği
40 TL
Kira bedeli
40 TL
TOPLAM 335 TL / Dönümüne 4500 kg hesabiyle ORTALAMA KİLOGRAM MALİYETİ 0.075 TL ' dır. Ancak % 10 protein değeri sebebiyle

TAHIL SİLAJININ protein değeri %10 ' dur. %10 protein değeri sebebiyle,
TAHIL PROTEİNİN BİRİM MALİYETİ 0.0075 TL ' dır. Yani mısıra göre tahıl silajının maliyeti yarı yarıyadır.

Et ve sütün yapı taşı olan proteinin maliyeti görüldüğü gibi küçümsenecek bir konu değildir. Mesela hayvancılıkta en çok kullanılan samanın sindirilebilir proteini % 1 ‘dir. Mevsiminde, harmanda samanın fiyatının bugün için en az 6 TL hesap edilse samandaki protein birim fiyatı 6 liradır. Öte taraftan kilogramı 0.9 TL olan %18 proteinli kesif fabrika yeminin protein birim fiyatı 0.9 liradır. Ülkemiz hayvancısı tarafından pek bilinmeyen ÇİĞİT (pamuk tohumu) %28 protein ve % 22 yağ oranı ile en ucuz yem hammaddesidir. Borsa fiyatı ile 8.5 liraya alınabilen çiğitin protein birim fiyatı ise 0.30 liraya gelmektedir.

Aşağıdaki tablodan çeşitli maddelerin protein birim fiyatlarını karşılaştıralım:

Hububat, çayır otu silajı

0.075 TL

Mısır silajı

0.10 TL

Yonca

0.55 TL

Çiğit

0.85 TL

Kesif Yem (%16 proteinli)

0.9 TL

Saman

0.6 TL

Protein değerine göre karşılaştırıldığında samanın en pahalı yem materyali olduğu gün gibi ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar bazıları hayvanların selüloz ihtiyacı sebebiyle samana ihtiyaç olduğu tezini ileri sürmektedir. Ülkemizde çok uzun süren hasat sebebiyle samandaki sindirilebilir selüloz nispeti de proteindeki gibi %1 ‘lere inmekte ve hayvanlarda fiziki doyum haricinde bir işe de yaramamaktadır. Aslında fiziki doyum, modern hayvancılıkta verimi düşürdüğü için istenmeyen bir konudur .

Hayvancılıkta, proteinden sonra en mühim konu enerji’dir. Hayvanın hareket, ısı, et ve sütün bileşimindeki yağların meydana gelişi hayvanların işkembelerindeki bir gram rumen - işkembe ortamında 15-20 milyar mikroorganizma tarafından gerçekleştirilmektedir .Eğer ortam bozulacak olursa canlı bir fabrika olan hayvanın işçileri olan mikroorganizmalar ölür, arkasından hayvanın sağlığı ve verimi de tehlikeye girer. Bu sebepledir ki hayvan beslemede yem değişikliği ve rasyon dengesizliği ciddi sorunlar yaratır.

Hayvancılıkta, enerji’nin temeli selülozdur. İşkembe mikroorganizmaları tarafından ,nişastaya ,nişasta şekere,şeker glikoza, glikoz da enerji veya yağa dönüşmektedir. İşkembedeki enerji maddeleri dengeli değilse verim hayal olur. Bu gün hayvancılıkta da ileri olan sanayi ülkelerinde inek başına 11 tona çıkan süt verimi, bir tona yaklaşan et verimi işkembedeki mikroorganizma dengesini gözeten besleme teknikleridir. Ot yemeğe göre dizayn edilmiş hayvanların yemlerini protein/karbonhidrat dengesini en uygun ve en ucuztemin etmenin yolu da silaj ile mümkündür.

Silaj yapılacak maddeleri karbonhidrat ve protein değerlerine göre tasnif edelim:

CİNSİ

KARBONHİDRAT

PROTEİN

Mısır

Çok yüksek

Çok az

Ot

Yüksek

Az

Ot + Baklagiller

Orta

Orta

Tahıl + Fiğ Karışımı

İyi

İyi

Baklagiller + Ot

Az

Yüksek

Baklagiller

Çok az

Çok yüksek

Karbonhidratı yüksek malzemelerin silajı kolay, proteini yüksek malzemelerin silajı daha zordur. Nem,rutubet oranı silajın kalitesine en çok tesir eden faktördür. Türkiye‘de 30 bin ton kadar tahmin edilen bezelye-araka sapları protein yönünden ideal ve ucuz bir malzemedir. Ancak, rutubet nispeti % 85 gibi yüksektir ve blenderdan geçirilse kavanozda su gibi çalkalanır. Fabrikalardan devamlı çekilme mecburiyeti yüzünden rutubetin atılması için bekletilemez .Ancak, % 20 civarında kuru madde –saman, pamuk koza kapçığı- ilave edilerek, hayvanların çok sevdiği bir silaj yapılabilir. Mayısın son haftasıyla, haziranın ilk iki haftasında çalışan bezelye fabrikalarından faydalanabilmek için katkıda kullanılacak malzemenin bir yıl evvelinden tedariki gerekir.

Böylesine kıymetli bir malzemenin değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca, domates, biber, fasulye, patates çalışan konserve fabrikalarının artıkları düzenli, devamlı ve ucuz malzeme depoları sayılır. Güney Marmara da konserve fabrikalarına yakın kurulacak bir çiftlik bu avantajdan faydalanabilir Ancak, bu artık maddelerin silaja uygun hale getirilmesi için tekrar parçalanması gerekir. Ülkemizde imalatı yapılmayan OTSU maddeler silaj makinesi çok pahalıdır. İtalyan FERABOLİ marka ot ve mısır ataşmanıyla birlikte teklif edilen fiyat 20.000$ ' dır. Bana göre ülkemiz hayvancılığının olmazsa olmazşartlarından sayılması gereken bu makine türlerinin kullanılmışlarından edinmek ve know-how alarak imalatına girmek gerekir. Bursa Kemal Paşa Holstein Yetiştiriciler Birliği Feraboli iki ataşmanlı silaj makinesi almış. Kendi traktör ve operatörüyle ortaklarına ve ortak haricine silaj yapmaktaymış. Sevindirici bir gelişme. Yeni kurulacak bir çiftlikte bu imkandan yararlanılarak:

Traktör bedeli (100 beygir gücünde) olarak

80.000 TL

Silaj makinesi

25.000 TL

YEKÜN

105.000 TL

liralık geçici bir tasarruf sağlanır. Ancak, sorun sonsuza dek kira ile yürümez. Kaldı ki işletmenin demirbaşında başkasına muhtaç olan sonunda ona esir olur.

Silaj malzemeleri karbonhidrat/protein karşılaştırma tablosundan da görüleceği gibi denge yönünden en mükemmel silaj çeşidi fiğ+tahıl karışımıdır. Ancak, hava şartları ve tarımın belirsizlikleri hayvancıyı devamlı tedbirli olmaya zorlar. Ayrıca çeşitli silajlar hayvanların iştahını arttırıcı tesirler yaratır. Modern hayvancılıkta verime dönüştürülen yem sarfiyatı arzu edilen bir şeydir.

Rumenoloji, yani işkembe ilmi sayesinde ileri ülkeler, 1960-l962 yılları arasında 4,5 ton olan süt verimini 10 tonun üzerine çıkarmış bulunuyor. Asrımız uzaydan yer bilimlerine, oradan bilgisayarın açtığı müthiş ufuklarla, biyoloji ve canlılar aleminin bir çok bilinmeyenini çözmeye ;insanlığın üç bin yıllık bilgi birikimini 40-50 yılda defalarca katlamıştır. İlimlerde, sınırlama, engelleme yoluyla uzun müddet tekel oluşturmak mümkün değil. Ancak, ilmin tatbikatında müthiş farklar doğuyor. Bu, organizasyon farkıdır.Uzun soluklu, alternatifli plan ve proje yapmak, müzakere ve müşavere alışkanlığı kazanamamaktan dolayı TARIM ülkesi Türkiye’de ET ve SÜT dünyanın en pahalısıdır. Yeni başlayacakların yüksek fiyat avantajını kullanmaları için uzun soluklu, alternatifli plan ve projeleri usanmadan müzakere ve müşavere etmeleri gerekir. Daha işin başlangıcında, besmelesinde bugünkü değerle 100.000 lira yatırımdan bahsetmek moralleri bozmuş olabilir.

Normal piyasa şartlarında kuruluşunu tamamlamış bir işletmenin karlılık durumunu ortaya koyarak, yatırımın hayvan adedi, ahırlar, depolar ,asgari arazi, makine ve ekipman donanımı ,silaj, yem stokları için gerekli sermaye hesabına geçilebilir. Bunun tersinden hareketle de rantabl bir sermaye hesap edilebilir

Bir hayvancılık işletmesinin uzun vadede süt, et, damızlıkçı üç vasfı kazanması gerekir. Her ne kadar bazen et daha karlı olduğu için et maksatlı tercih edilmektedir. Bazı çiftçiler kışı boş geçirmemek için kışın besicilik yapıp yazın diğer tarım işlerine dönmektedirler Bir misalle konuyu açmaya başlayalım:.

Yüz baş ineği olan entegre bir hayvancılık işletmesinde sene sonunda :

Hayvan

TL Birim Fiyat

Toplam Tutar

100 baş sağılır inek

6000

600.000

50 “ kendi yavruları dişi düve

2500

125.000

50 “ “ “ erkek tosun

2500

125.000



YEKÜN

850.000

hayvan mevcudu bulunmaktadır. Düveler sıfata verildikten sonra bir kısmı yaşlanmış, yozlaşmış, analarının yerini alacak, diğerleri yeni damızlıkçılara satılacaktır. Tosunlar ise (ortalama sekiz aylık) en iyi gelişme devresinde 12 aylık bir besi devresinden sonra kesime gönderilecektir. Hayat devam ettiğine göre inekler yine doğuracak, büyük ihtimalle yavruların yarısı dişi yarısı erkek olacaktır.

Hayvanların yem ihtiyacı için:

İneklere

Günlük 24x100 = 2400kg silaj

Yıllık 2.400 x 365 = 876.000

Düvelere

Günlük 16x 50 = 800kg silaj

Yıllık 2.400 x 365 = 292.000

Tosunlara

Günlük 18x 50 = 900kg silaj

Yıllık 2.400 x 365 = 329.000

YEKÜN

4.100 kg

1.497.000 kg

Yıllık silajın maliyeti:

Tahıl silajı

500 ton x 75 TL

37,500 TL

Silajın haricinde verim payı olarak hayvanlara yedirilecek yemler:

Hayvan Cinsi

Kesif Yem

Çiğit

Kuru Ot/Yonca

İnekler

2 x 100 = 200 Kg

2 x 100 = 200 kg

2 x 100 = 200 Kg

Düveler

1 x 50 = 50

1 x 50 = 50

1 x 50 = 50

Tosunlar

2 x 50 = 100

2,5 x 50 = 125

2 x 50 = 100

YEKÜN

350 kg

375 kg

350 kg


Bu hesaba göre yıllık:

Kesif yem ihtiyacı
350 kg x 365 gün = 127.750 kg

130.000 kg x 0.9 = 117.000 TL

Çiğit “ '
375 kg x 365 gün = 136.875 kg

140.000 kg x 0.85 = 119.000 TL

Kuru Ot-Yonca
350 kg x 365 gün = 127.750 kg

130.000 kg x 0.55 = 71.500 TL

YEKÜN
400.000

307.500 TL

Bu hesaba göre yıllık yem giderleri :

Silaj maliyetimiz
37.500 TL

Kesif yem – kuru madde gideri
307.500 TL

YEKÜN
345.000 TL


Ağırlığı itibariyle silajın % 26’sı kadar olan kuru yemler maliyet itibariyle silajdan 2.5 kat daha pahalıdır . Ülkemizde, sanayi ülkelerine göre hayvansal gıdaların neden daha pahalı olduğu ortaya çıkıyor.

Hesaplarımıza göre inekler günde 24 Kg silajla 10-12 Kg, 6 Kg kesif yem ,kuru ot veya yonca ile 16-18 Kg kuru madde almakta bu ileri ülkeler ve bizde Marmara standartlarına göre yıllık laktasyon müddetince 6.000 Kg süt verimine yeterlidir. Düveler 18 ayı tamamladıklarında boğaya veya suni döllemeye verilebilecek gelişmeye ulaşır, iki aylık gebeliklerinde de analarının değerini bulur. Tosunların aldıkları yeme göre günlük canlı ağırlık artışları 1.300 gr. civarındadır. Yılbaşında 140 kg olan canlı ağırlığa 470 eklendiği var sayılsa 610 kg canlı ağırlığın % 60‘ı kadar et demektir. Bu verilere göre:

İneklerin Gelir/Gider Hesabı

GİDER GELİR

Kesif Yem

2x100x365=73.000 x 0.9 TL= 65.700

Çiğit

2x100x365=73.000 x 0.85 TL= 62.050

Kuru Ot/Yonca

2x100x365=73.000 x 0.55 TL= 40.150

Silaj

876 000 Kg x 0.075 TL = 65.700

Süt Hesabı

8.500 Lt x100= 850.000 KG x 1.2 TL=1.020.000

Dana Hesabı

100 x 1.250 TL= 125,000



YEKÜN YEM GİDERİ 233.600 TL GELİRLER TOPLAMI 1.145.000 TL

KÂR
911.400 TL



Düvelerin Hesabı

GİDER GELİR

Çiğit

50x365= 18.250 x 0.85 = 15,512

Kuru Ot/Yonca

50x365= 18.250 x 0.55 = 10.000

Silaj

292.000 Kg x 0.075 = 21,900

Kesif Yem

50x365 = 18.250kg x 0.9 = 16,425

İki Aylık Gebe Düvelerin Satışından
50 x 2.500 = 125,000



YEKÜN YEM GİDERİ 53,837
DANA GİRİŞ BEDELİ 125,000


KÂR
71,163 TL



Yem Giderlerine Göre Brüt Gelir
2.4 Katıdır

Sermayeye “ “ “
2.4 Katıdır

Erkek Dana / Tosun Hesabı

GİDER GELİR

Kesif Yem

2x50x365= 36.500 x 0.9 = 32,850

Çiğit

2,5x50x365= 45.625 x 0.85 = 38,780

Kuru Ot/Yonca

2x50x365= 36.500 x 0.55 = 20,000

Silaj

329.000 Kg x 0.075 = 24.675

18 Aylık Besideki Danaların Ağırlığı
610 Kg. %60 ile 18.300 Kg. Et elde edilir.

Bugünkü fiyat ile

18.300 kg x 16 TL= 292,800 TL

YEKÜN YEM GİDERİ 116,305 TL
DANA GELİRLERİ 292,800 TL


KAR
176.495 TL


Çiftliğin kar/zarar hesabını bir arada görelim:
Çiftliğin Kar/Zarar Hesabı

GİDER GELİR

İneklerin Yem Gideri

233,600

Düvelerin Yem Giderleri

53,837

Tosunların Yem Giderleri

116,305

Yem Giderleri Toplamı

403,742

Genel Giderler (Yem giderinin %30 ' u)

121,122

Süt Geliri
1.020.000

Düve Geliri

71,163

Tosun Geliri

176,495 TL

GENEL YEKÜN
524,864 TL

GENEL YEKÜN
1,267,658 TL

YIL SONU KÂRI 742,794 TL

Fiiliyatta olduğu kadar literatürde de genel giderler yem giderlerinin %20 - %30 nispetinde hesap edilir. Şüphesiz her işletmeye göre farklı neticeler çıkabilir. Biz ise burada en yüksek oran olan %30’u aldık. Giderlere göre karımız %173,5’tur.

Bu yazdıklarımız bir senaryodur. Gerçekleşmesi iyi rejisör seçen yapımcıya kalmıştır. Konularında söz sahibi imalat, pazarlama sahasında imrendiğim işletmeler gördüm. Bunların çoğunda yöneticiler her gün bir durum muhasebesi, analiz toplantıları yapıyor, konuları müzakere, müşavere ediyorlar. Tarım kesiminde bunu maalesef görmedim. Bir işin muvaffakiyeti takiple mümkündür. Günlük durum muhasebesi iş içinde aynı zamanda meslek içi eğitimdir.

Süt inekçiliğinde sağım süresi yani laktasyon 305 gündür. 60 günlük boşlukta ineğin gebeliği ilerler. Yani ilk doğumdan 85 gün sonra ineğin boğaya verilmesi veya suni tohumlama yapılması gerekir. Takipsizlik sebebiyle laktasyon bazen 305 değil 465 gün bile olur. Tabii ki bu bir kayıptır. İş iyi takip edilirse tohumlama, doğum eşit aralıklara yerleştirilebilirse süt verimi eşit olur. Aksi taktirde bazı aylarda süt 3.000 litre, bazı aylarda 1.500 litreye iner. Tabii bu süt pazarlamasında sıkıntılara ve aynı zamanda nakit akışında zorlamalara sebep olur.

Programın aksaması düve, tosun besleme ve satışlarında da büyük sorunlara sebep olur. Bu sebepledir ki idarecilerin profesyonel olması veya profesyonel düşünceyle hareket eden kimseler olması gerekir.

Keza silaj ve yem giderlerinde programın aksaması sebebiyle büyük dalgalanmalar olur. Tam silaj yapma mevsiminde doğumların olması bu faaliyeti büyük ölçüde engeller. Bütün bir yıla tesir edecek neticeler yaratabilir. Aşağıda yatırımlar bahsinde göreceğimiz gibi bu işin çok iyi takip edilmesi için bilgisayar destekli programlara ihtiyaç vardır.

Şimdi sırasıyla gerekli yatırımları gözden geçirelim:


Barınaklar:

Hayvan başına 3m2’den 600 m2 x 25.000.000 birim fiyatı ile 27.000$
Doğumhane 1.000$
Buzağı Odası 1.000$
Revir 1.500$
Sağım Ünitesi 10.000$
Depolar 9.000$
1.800 m3 Silaj Havuzu 36.000$
YEKÜN 94.500$
Ekipman Yatırımı:

Bir adet iki ataşmanlı silaj makinesi 20.000$
2 Adet Traktör 75.000$
3 Adet Römork 20.000$
1 Adet Yem Dağıtıcı 10.000$
1 Adet Gübre Römorku 6.000$
1 Adet Çizel 1.000$
1 Adet Rotatiller 2.200$
1 Adet Havalı Mibzer 5.000$
1 Adet Ara Çapa 4.500$
1 Adet Ön Kepçe 6.000$
1 Adet Komple Değirmen 4.000$
YEKÜN
153.700$

Binalar:

4 Adet Veteriner ve İşçi Evi 10.000$
1 Adet İdari Bina 6.000$
Bilgisayar Sistemi 7.000$
Asgari Çiftlik Arazisi (25 Dönüm x 400.000.000) 12.500$
YEKÜN 35.000$
SABİT YATIRIMLAR TUTARI 283.700$
İLK DAMIZLIKLAR BEDELİ 190.000$
GENEL YEKÜN 473.700$
Senaryomuz 100 ineğe göre kurulmuştur. Görülüyor ki 100 ineklik bir çiftlik 200 hatta tosun ve düveler satılıncaya kadar 250 başa kadar çıkabilir.

Bir çiftliğin büyümesi işten bile değil. Nitekim Bursa ve yöresindeki kazalarda bulunan damızlıkçılar içinde 10-15 hayvanla başlayıp bugün yüzlerce hayvana sahip pek çok çiftlik var. Yani büyümek kolay ancak devam bilgi, sebat ve cesaret isteyen bir iştir.

Dikkat edilirse en mühim yatırım unsurunu yani çiftlik arazisini en sona yazdım. Çünkü en çok tartışılacak konu çiftliğin arsasıdır. Çünkü yol, su, emniyet, elektrik, meyil, rüzgar arsa seçiminde çok mühim rol oynar. Ayrıca müstakbel büyümeyi düşünmek gerek.

Su ve giderler konusuna göz atalım. Hayvanlar günde ortalama 50 kg su tüketir. Bu durumda çiftliğe günlük ineklerin içme suyu olarak 10 ton, bir o kadar da temizlik vs için gerekir. Büyüme nazara alınırsa baştan suya ve giderlere dikkat etmek gerek.

Şu ana kadar konu etmediğim gübre tali ürün sayılır. Bazen değeri, bazen de derdi çoktur. İyi planlanırsa bir gelir kaynağı olabileceği gibi silaj arazisi kiralamada avantaj sağlar. Çünkü hayvan gübresinin değeri köylümüz tarafından artık takdir edilmeye başlanmıştır. Bildiğiniz gibi 1.500 ton silaj ve 400 ton kuru yem tüketimimiz var. Su ile birlikte dışarı atılan bu maddelerin meydana getirdiği artık yani gübre en az 3.000 ton demektir. Yani 3.000 tonluk bir römork, bir diğer deyişle günde 3 römork gübredir.

Biriktirilmesi, ıslahı ve satışı hem iş hem para demektir. AYTAÇ işletmesinde 2000 baş hayvanın gübresi maalesef yanlış planlama yüzünden hiçbir işe yaramamaktadır. Halbuki 60 km yakınındaki Ankara Belediyesi civar vilayetlerden gübre aramaktadır.

Ülkemizde gittikçe artan ve hayvansal gübreye ihtiyacı olan seracıların aradığı biyogaz gübresi yapılacak tesislerle çok iyi paralar kazanılabilir. Biyogaz ünitelerinden çıkan gaz işletmenin bütün enerji ihtiyacını karşıladığı gibi bir sistemle enterkonnekte sisteme elektrik satmak mümkündür. Bugün Bursa Belediyesi eski çöplükten elde ettiği biyogazı elektriğe dönüştürüp enterkonnekte sisteme satmaktadır.

İlgili herkesin bu hayali projeye tenkitlerini beklerim.

Saygılarımla,

Salih MERT
20.05.2002


Revize edilmiş diyor ama neyse. Bir de böyle fizibiliteler dolaşıyor ortalıkta. Bunlar da insanların iştahını kabarttığı için herkes ağzı sulana sulana atlıyor ama, insanlar hayvanların makine olmadıklarını unutuyor :)
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

hacimmet link=topic=78934.msg934478#msg934478 date=1415713928' Alıntı:
Konu ve değerli yorumlarınız için çok teşekkürler,hayvancılığın herhalgi bir kolunu yapmak için önce hayvanı sevmek lazım sonrasında tarımı sevmek lazım ve mevcut düşündüğümüz işimizi severek ve hayvansağlığı,besleme ahır mimarisi konularında zamanla hayvancılık yaparken kendimizi geliştirmemiz gerekiyor.
Başta kesinlikle kalıp fikirli olmamak lazım sürekli yeni düşüncelere yeni uygulamalara açık olmalıyız.
Kardeş ağzını öpim dicem milet yanlış anlıyacak 12 yi 12 den vurdun hayvancılığın tek açıklaması var onlarıda iza etmisin saten ben de ilk etabda bu arkadaşların yediği gaz ları bol bol yedim ama aynanın birde arkası var sende o eksikleri belirtmissin , ben de kısaca ilave yapmak geregi hisettim.
Hayvancılık rakamlarda güzel bi kazanç kapısı olarak gözüksede içeriye girdiğinizde o Kağıtdaki hesapların uymayacağını dikate alınmasını ve etrafdan gördükleriniz duyduklarınıza dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Ben zamanında niye 1500 TL ye milete kölelik edeyim diye stem ettim elimde bu imkanlar varkan 4 inek alırım günde 50 litre süt satsam 30 günde 1500 TL .2 yıl sonra 3000 TL 4 yıl sonra 4500 TL off off off foo gece gündüz uyamadım(süt parasıyla takviye yaparım diyordum ineklere)
Allahıma şükür şuan 9 ineğim var ama aylık o 4500 TL yok :D
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

lordsaar link=topic=78934.msg935311#msg935311 date=1415913662' Alıntı:
Kardeş ağzını öpim dicem milet yanlış anlıyacak 12 yi 12 den vurdun hayvancılığın tek açıklaması var onlarıda iza etmisin saten ben de ilk etabda bu arkadaşların yediği gaz ları bol bol yedim ama aynanın birde arkası var sende o eksikleri belirtmissin , ben de kısaca ilave yapmak geregi hisettim.
Hayvancılık rakamlarda güzel bi kazanç kapısı olarak gözüksede içeriye girdiğinizde o Kağıtdaki hesapların uymayacağını dikate alınmasını ve etrafdan gördükleriniz duyduklarınıza dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Ben zamanında niye 1500 TL ye milete kölelik edeyim diye stem ettim elimde bu imkanlar varkan 4 inek alırım günde 50 litre süt satsam 30 günde 1500 TL .2 yıl sonra 3000 TL 4 yıl sonra 4500 TL off off off foo gece gündüz uyamadım(süt parasıyla takviye yaparım diyordum ineklere)
Allahıma şükür şuan 9 ineğim var ama aylık o 4500 TL yok :D


eksileride var kardeş ben hayvancılığa başladım işi devrealdım kız arkaşım terketti beni , ben yapamam köyde diye... Sosyallikten kendinden ödün vermen gerekiyor bazen
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

Santiago link=topic=78934.msg935320#msg935320 date=1415914363' Alıntı:
eksileride var kardeş ben hayvancılığa başladım işi devrealdım kız arkaşım terketti beni , ben yapamam köyde diye... Sosyallikten kendinden ödün vermen gerekiyor bazen
ABi koptum yau geçmiş olsun diyeyim sendemi evde kaldın benim gibi .
Saten bu işin temelinde bi sorun var diyorum demeki asosyal oluşum bu sektörde yaygın bi hastalık.
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

lordsaar link=topic=78934.msg935330#msg935330 date=1415914738' Alıntı:
ABi koptum yau geçmiş olsun diyeyim sendemi evde kaldın benim gibi .
Saten bu işin temelinde bi sorun var diyorum demeki asosyal oluşum bu sektörde yaygın bi hastalık.

hatun çokda ben bu işi yapacam kabullenecek kişi bulma görevini anneme devrettim artık.Maddi olarak sen 9 inek diyorsun ben de 60 var , gerçi hep derler para saaditi getirmez diyede.Bi ukrayna yapar geliriz olmadı :p :D Makina - imalat müh ingilizce mezunuyum ama bu işi yapacam aga neolursa olsun.Kısmetse oda olacak elbet.
 
  • Beğen
Tepkiler: carter009
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

Santiago link=topic=78934.msg935335#msg935335 date=1415914974' Alıntı:
hatun çokda ben bu işi yapacam kabullenecek kişi bulma görevini anneme devrettim artık.Maddi olarak sen 9 inek diyorsun ben de 60 var , gerçi hep derler para saaditi getirmez diyede.Bi ukrayna yapar geliriz olmadı :p :D Makina - imalat müh ingilizce mezunuyum ama bu işi yapacam aga neolursa olsun.Kısmetse oda olacak elbet.
Gürkan kardeş sen ne diyon agzından çıkan lafı Annem geçen ay başıma sardı koptum gülmekten Gürcistanmı başka bi ülkemi unutum şimdi tam neresi olduğunu orada hayvancılıkdan iyi anlıyorlarmış falan filan bi sohbet açıldı:D
Anam hemen işi kıza bağladı :D git al gel desem kadın o yaşta gidecek yabancı ülkelere kız aramaya:D
 

Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

lordsaar link=topic=78934.msg935339#msg935339 date=1415915234' Alıntı:
Gürkan kardeş sen ne diyon agzından çıkan lafı Annem geçen ay başıma sardı koptum gülmekten Gürcistanmı başka bi ülkemi unutum şimdi tam neresi olduğunu orada hayvancılıkdan iyi anlıyorlarmış falan filan bi sohbet açıldı:D
Anam hemen işi kıza bağladı :D git al gel desem kadın o yaşta gidecek yabancı ülkelere kız aramaya:D

FOX tv de bi program var , sürü meradan gelip yemledikten sonra vs işler bitince yemekde tam o program denk gelir bize :D annem bi gün arayıp talip olaak benim yerime diye korkuyorum ciddi düşünüyo bizimki bu yaz evlenecen diyo :D
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

Santiago link=topic=78934.msg935343#msg935343 date=1415915562' Alıntı:
FOX tv de bi program var , sürü meradan gelip yemledikten sonra vs işler bitince yemekde tam o program denk gelir bize :D annem bi gün arayıp talip olaak benim yerime diye korkuyorum ciddi düşünüyo bizimki bu yaz evlenecen diyo :D
İşallah Gürkan kardeş hayırlısnı buluruz .Ama yaşda gidiyor aslında geç kaldık sayılır :D gerçe ben geç kaldım seninki tam zamanı.
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

lordsaar link=topic=78934.msg935347#msg935347 date=1415915724' Alıntı:
İşallah Gürkan kardeş hayırlısnı buluruz .Ama yaşda gidiyor aslında geç kaldık sayılır :D gerçe ben geç kaldım seninki tam zamanı.

hayırlısı diyecen Sedat abi , burda çok var istesem yarın bile olurda ama sonuçda bikere yapacaz bu şeyi , aile çok önemli uyumluluk çok önemli , bizim köyden benim yaşıt benden küçükler bi sene bile evli kalmadan boşandılar.Hayırlısı neyse o olsun diyelim biz
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

Santiago link=topic=78934.msg935354#msg935354 date=1415915985' Alıntı:
hayırlısı diyecen Sedat abi , burda çok var istesem yarın bile olurda ama sonuçda bikere yapacaz bu şeyi , aile çok önemli uyumluluk çok önemli , bizim köyden benim yaşıt benden küçükler bi sene bile evli kalmadan boşandılar.Hayırlısı neyse o olsun diyelim biz
Gürkan kardeş ne bikerisi yau o eskiden di :D şimdi adamlar her hafta deniştiriyor :D
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

Avşar Beyi link=topic=78934.msg935601#msg935601 date=1415996330' Alıntı:
o değilde gündem karışık şuan buzağların varsa onları satmaya bak.dedim konuya gel bi büyük alıp diyede :D
Gürkan kardeş 10 tane 1 yaşına basmaya yakın danalarım varda almak isteyende çok ama fiyata anlaşamıyoruz neolacak böyle adamlar ölü fiyatına mal arıyor hiç sorma yau neolacak bu iş en sonunda katacam önüme Pazargünü güde güde hayvan Pazarıan götürecem.
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

anadolu ' da besicilik, maliyeti nedir? kazanç durumu nedir? süresi nedir?

genç dana besiciliği

140-150 kg 6 aylık kars ilinden temin edilen danalarla besicilite:

A)-dana maliyeti/yem harcaması: 100 baş
dana:
150 kg/baş x 16 TL/kg =2400 TL

2400 TL/baş x 100 baş = 240 000 TL
yem:
140 000 TL
B)-nakliye maliyeti:
1-kars-çiftlik

33 baş/kamyon
3500-4500 TL/kamyon
3 x 4000 = 12 000 TL

2-çiftlik kesim yeri/mezbaha
16 baş/kamyon
1000 TL/kamyon

6 x 1000 = 6 000 TL

nakliye harcaması: 12 000 + 6 000 = 18 000 TL

C)-İşçi harcaması:
2 işçi

10 ay
2 000 TL/işçi ay

2 x 2 000 x10 =40 000 TL

D)-veteriner/sağlık harcaması
10 000 TL

E)-çiftlik sahibinin harcaması
40 000 TL

F)-öteki harcamalar (elektrik,su,yakıt)
10 000 TL

Harcamalar:
A+B+C+D+E + F
380 000 TL+18 000 TL + 40 000 TL + 10 000 TL + 40 000 TL + 10 000 TL = 498 000 TL

satış:
19 TL/kg karkas

karkas:
besi sonunda ağırlık: 470 kg/baş; %60 randıman

karkas, kg
100 baş x 470 kg/baş x 0,6 = 28 200 kg

28 200 kg x 19 TL/kg = 535 800 TL

kazanç: 535 800 TL - 498 000 TL =37 800 TL
satış:
20 TL/kg karkas ise

28 200 x 20 TL/kg = 564 000 TL

kazanç: 564 000 - 498 000 = 66 000 TL

200 baş besicilikte muhtemel kazanç nedir?
300 baş besicilikte muhtemel kazanç nedir?
500 baş besicilikte muhtemel kazanç nedir?

görüş/eleştiri?
 
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

Naçizane görüşümdür...

Hesaplamaya ben olsam %10 fire yazarım sonuçta canlı hayvan ile çalışıyorsunuz...

Yine ben olsam besi sonunu fiyat ve canlı agırlık artısı yem fiyatına göre belirlerim...

Son olarakta bu kadar sürede 50 bin lira için bu kadar para yatırıp böylesine bir iş yaparmıyım...işin içinde sadece para kazanmak varsa ben yapmam

Saygılarımla
 

Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

arkadaşım bence kar edebilmen için 2 işçiyi 1 düşür sen yardım et ettimi 20000tl yeminde 20000 masrafla arpa buğday ek 50000tl lik mahsül kaldırsan tarladan oda eder kar 30000tl evden de 15 danan olsa. vede 20000lirada besi desteği senin danalarıda kar sayarsak oda eder 80000tl yani senin kar toplam 150000tl yüzde 10 fire düş toplam 135000tl
 
  • Beğen
Tepkiler: SOMALI
Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?

behcet arı link=topic=78934.msg941367#msg941367 date=1417441914' Alıntı:
anadolu ' da besicilik, maliyeti nedir? kazanç durumu nedir? süresi nedir?

genç dana besiciliği

140-150 kg 6 aylık kars ilinden temin edilen danalarla besicilite:

A)-dana maliyeti/yem harcaması: 100 baş
dana:
150 kg/baş x 16 TL/kg =2400 TL

2400 TL/baş x 100 baş = 240 000 TL
yem:
140 000 TL
B)-nakliye maliyeti:
1-kars-çiftlik

33 baş/kamyon
3500-4500 TL/kamyon
3 x 4000 = 12 000 TL

2-çiftlik kesim yeri/mezbaha
16 baş/kamyon
1000 TL/kamyon

6 x 1000 = 6 000 TL

nakliye harcaması: 12 000 + 6 000 = 18 000 TL

C)-İşçi harcaması:
2 işçi

10 ay
2 000 TL/işçi ay

2 x 2 000 x10 =40 000 TL

D)-veteriner/sağlık harcaması
10 000 TL

E)-çiftlik sahibinin harcaması
40 000 TL

F)-öteki harcamalar (elektrik,su,yakıt)
10 000 TL

Harcamalar:
A+B+C+D+E + F
380 000 TL+18 000 TL + 40 000 TL + 10 000 TL + 40 000 TL + 10 000 TL = 498 000 TL

satış:
19 TL/kg karkas

karkas:
besi sonunda ağırlık: 470 kg/baş; %60 randıman

karkas, kg
100 baş x 470 kg/baş x 0,6 = 28 200 kg

28 200 kg x 19 TL/kg = 535 800 TL

kazanç: 535 800 TL - 498 000 TL =37 800 TL
satış:
20 TL/kg karkas ise

28 200 x 20 TL/kg = 564 000 TL

kazanç: 564 000 - 498 000 = 66 000 TL

200 baş besicilikte muhtemel kazanç nedir?
300 baş besicilikte muhtemel kazanç nedir?
500 baş besicilikte muhtemel kazanç nedir?

görüş/eleştiri?
Aslında hesap fena değil sadece şu piyasa koşullarında 2400tl /baş alım fiyatını biraz arttirmak gerekebilir o kadar.

Çok güzel bir konu olmuş tesekkur ederim konu sahibine.
 

Benzer Konular