Pancar sulama gübreleme konferansı

Verimli bir konferans oldu
Deneme tarlalarında ulaşılan bazı dikkat çekici sonuçlar çiftçiye aktarıldı.
Öncelikle ekim ve tohum sayısı; en yüksek verimlere 8cm sıra üzeri mesafe ekim yapılıp sonra 32 cm olarak teklenen tarlalardan almışlar.bu şekilde deneme yapılan tarlalarda ortalama 15ton verim alınmış.kelle ağırlıkları ortalama 3 kg civarı olmasına rağmen polarda düşüşler olmamış.
Bir diğer dikkat çeken nokta gübreleme
10-12 ton verim istenen tarlaya saf olarak; tabana 8kg fosfor, üste de ilk 4 suda sulama tankıyla eşit parçada saf 4 er kg azot verilmesi yeterli.
Ayrıca ilk 4 suda dekara 1er kg humik asit vermek %23lere varan verim artışları sağlamış.
Bir diğer dikkat çeken konu sulamayla ilgili
7günü geçirmeden az az sık sulamanın faydasından bahsedildi.

Bu sene sanırım bir tarlamı deneme tarlası yapacağım, 8 cm sıra üzeri ekerek, 24 cm şeklinde işçiye tekleteceğim.nasip olur da bu işi yaparsam ve yine muvaffak olamazsam bu pancar işine de elveda ederim.
 

Resimler ve ekler

  • 16747332976152253127050897743982.jpg
    16747332976152253127050897743982.jpg
    186.8 KB · Görüntüleme: 76
Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü var TEPGE, belki duymuşsunuzdur.

TEPGE nin 2022 yılı şeker pancarı ürün raporu var, araştırırsanız net en bulabilir okuyabilrsiniz.

Şimdi 2022 raporundan ben bikaç tablo alıntılayacağım, yazacaklarımda bu tablolara göre olacak.

1674823616366.png


1674824309955.png



Yukarıda birinci verdiğim tabloda 2020 yılında dünyada ilk 10 şeker pancarı üretilen ülkeler ve diğerleri rakamlarla ifade edilmiş, gördüğünüz gibi birim alandan en çok Almanya verim almış, ne kadar? dekara yani 1000 metrekarede 7410 kg.
Aynı tabloda Türkiyenin en yüksek dekara 2. verimi alan ülke olduğunu görüyorsunuz, 1000 metrkareden 6850 kg.
verim almışız.
Üçüncü ülke süperdevlet ABD 6600 kg ve dördüncüsüde fransa 6220 kg. tabi tabloda hektar üzerinden verilince rakamları dönüm yani 1000 metrekareye yada hektarın 10 da biri dekar ölçeğine çevirmek bana düştü, sizde yanılmayın bu konuda.
Tabloda en alt satırda komple dünyada 2020 yılı 1000 metrekareden 5699 kg verim alınmış.

Yine ikinci tablomuzda ise Türkiyede son 12 yılda 1000 metrekareden alınan ortlama verimleri görüyorsunuz, 12 yılın ortalaması ise toplar bölerseniz 5875 kg olmuş.

Tüm bunların gerçekleşen rakamlar olduğunuda ayrıca belirtmekte fayda var.

Görüleceği üzere, 15-20 tonlar gibi 10-12 tonlar gibi üretim yapan süper devlet dünya üzerinde yok, zaten olmazda. Almanya fransa ABD pancarda bunu yapamamış, kalkıp başkasıda yapacak hali yok, su zengini ve toprağı dünyanın en verimli toprağı sayılan avrupanın ülkeleri, tarımın destekte lider ülkesi şampiyon üreticisi ABD bu tip üretimi yapmamış, ama bakarsanız misal Almanyanın araştırmacıları 1000 metrekareden 30 ton pancar alır, rahatlıkla bu çalışmayı yapar şaşar kalırsınız, nasılki tek bir ağaçımsı fideden 16 ton domates alan çalışmalar yapılabili yor dünyada, dekardanda 30 ton pancar alacak çalışmayı yaparlar ağzınız bir karış açık kalır, ama mesele bunu yapmak değil tabiyki, hedef ise kesinlikle bu şekil bir tarım değil asla.

Peki neden dünyada ortalama verim 5699 kg ve neden dünyadaki ilk 10 üretici 2020 yılndaki gibi 6175 kg ortalama ile üretim yapıyor, neden 10-15 tonlarda ortalamaya koşmuyorlar? para kazanmak istemiyorlarmı yoksa ? :)..

Neden bizim gibi su fakiri ve step iklim kuşağına sahip bir ülke 10-15 ton üretim için kafa yoruyorda, imkanları daha müsait ülkeler bu tip bir üretimin peşinde değil,

Step iklimi artı su fakırı bir ülke olmamıza rağmen neden dünyada birim alandan 2020 yılında 2. en yüksek verim alan ülkeyiz?Bu kadar yüksek verim gerçekleştirmemize rağmen, her yıl dünya ortalamasının üzerinde verim alarak üretim gerçekleştirmemize rağmen, çiftçinin adeta iman gücüyle kılı kırk yararak üretim yapmasına rağmen neden hala çiftçinin geliri pancar ürettiğinde diğer ülkelere göre düşük?

Bu gelir düşüklüğü dekardan verimsiz ülkeyiz algısı yaratanlar sayesinde oluşmakta, aslında görüldüğü gibi, dünyadan geri değil verimsiz değil tam tersine, imkanları iklimi suyu toprağı daha avantajlı ülkelerden bile birim alanda verim alma konusunda çok çok iyiyiz, şartaların dezavantajına rağmen onlardan iyiyiz.

Tabi şimdi algıyı yetersiz üretici şekline büründürdüler, ama aslında yetersiz olan başka meseleler gözardı ediliyor, bu yüzdende sanki sıkıntı verim artışı yapılmasında sanılıyor, çalışmalarıda o yönde yapanlar yanılıyor, oysaki pncarın o şekilde yüksek miktar gübre yüksek miktar su ve ilaç vb kullanılarak üretimi aynı zamanda o toprakta o havzada sürdürülebilir tarımı direk mkansız kılıyor, bu yüzden dünya ortalamaları belirlidir pancarda, çok fazla artamaz, düşmemesi için çalışılır, ama kesinlikle çalışmayla dekardan 20 ton pancar alabilir fakat bunu sürdürülebilir tarım olmayacağı için uygulamaya sokmaz akıllı ülkeler.

Şimdi demekki bizim 6 ton dekardan verim alırsak yeterli hatta su fakiri step iklimimize göre dünyadan fazlasıyla önde bir çalışma verim almak demek, bizim sıkıntımız esasen bu 6 tonu alınca para kazanamayan çiftçidir, dünya çiftçisi ortalam 5,69 ton alıyorda neden bu kadar sıkıntı çekmiyor?

Bunun sebebide şudur, ürertici yeterli işini yapıyor, ama bundan sonrasını yapamayanlar sayesinde şeker fiyatına ayak uyduramayınca üreticinin hakkını gasp eden yamyamlar var, yani şekeri layıkıyla üretmek için, pancarı gereken fiyattan üreticiden alıp, layıkı ile maliyet oluşturararak dünya fiyatlarından iç piyasaya şeker sunamayanlar var, ben buna yam yam takımı diyorum.

Bakın yam yamlık diye bir meslek dünyanın hiçbir yerinde yoktur, hatta Afrikanın yamyamları bile adam oldu insanlığa hzimet eder oldu dünyada varlık gösterir oldu, kısaca insan oldu, bizim yamyamlar yamyamlığı bırakamadı.

350 bin Türk çiftçisi aile 3 milyon dekar alanda pancar üretimi gerçekleştiriyor, üstelik bunu yaparken şartları ortada malum, iman gücüyle alın teriyle helalinden yapıyor bu işi ve dünyada eşi benzeri olmayacak şekilde verimde daima üst sıralarda, ama yamyamlar alışmış illaki bişekilde dünyanın bu işi yapan diğer ülkelerdeki çiftçisinden beter hale getiriyor üreticiyi, esas sorun buradadır.

Bu yüzden siz siz olun, dekardan 6 ton alıpda para kazanamayaksanız hesabınızı baştan yapın ve bu işi yapmayın, kazanacaksanız yapın, size tonuna vereceği parayı geçer akçeye endeksleyin, yamyam takımına kaptırmayın, diyelimki 15 ton üretim gerçekleştirdin, tarlanı suyunu imkanları seferber ettin, peki kazandınmı sayacaksın kendini?, sen eğer 15 ton ürettim kazandım ama yamyam takımıda kazandı dersen bu işte bir yanlışlık vardır, yam yam takımını besleyenlerden ekmeğine yağ sürenlerden olmuş olursun, 6 ton verim alan kazancını yapabilmelidir vesselam, bu olmuyorsa olmuyordur yapmazsın ve ğerki durumları düzeltirler yaparsın, dünyada gördüğünüz gibi 5,7 tona bu işler oluyor, gül gibi oluyor hemde, çiftçisininde sıkıntısı falan olmuyor.
 
Son düzenleme:
Anlatmak istediğiniz şeyi anlıyorum.trollük peşinde olmayan herkes durumun farkındadır.devletler her daim patronların yanında durur.çiftçiyi ve halkın her kesimini oyalayarak, kandırarak malına çöker.zaten devlet denilen organizasyonun ortaya çıkış felsefesi budur.devlet, oligarklar adına halkları sevk ve idare etmek için vardır.devlet halk için vardır diyenler şöyle bi dönüp içinde bulunduğu vaziyete baksa yeter.halkın menfaatine olan kanunlar meclislere gelir gelir geri döner ama kanun patronlarla ilgiliyse o vekil dediğimiz kişiler gece mesaileriyle o kanunların çıkmasıyla ilgilenir.farkındayız hocam ama işimize bakmadan da olmuyor.
Deneme parsellerinden alınan 15 ton verimler klasik masraf kalemlerinin üzerine çıkmadan gerçekleştirilmiş.uygulamalarda yapılan iyileştirmeler sayesinde aynı masrafla ciddi rekoltelere ulaşılmış.
Orta Anadolu'da pancarda sulama genelde 15 günde bir 10 saat yağmurlama şeklinde yapılır.sulamayı 15 günde bir yerine bitkinin su stresine girmeye başladığı 7 günde bir şeklinde 10 saat yerine 5-6 saat şeklinde uygulamışlar.
Tohum genelde 16-18 cm civarı ekilir, deneme parsellerinde 8 cm ekip 30 cm şeklinde tekleyerek mükemmel homojenizasyonla tarlayı doldurmuşlar
Gübreyi 4 parçada vermişler, bir de humik asit falan kullanmışlar.dikkatimi çeken ekstra masraf fazla giden tohum ve işçiyle yapılan tekleme işlemi için olmuş.gerisi aynı bizim masraflar.
Kısaca hepsi uygulanabilir şeyler.sonuç olarak 5 ton maliyetle üretimi gerçekleştirmişler.
herkes aynı gübreyi atıyor, aynı suyu veriyor, herkes aynı masrafı yapıyor.
Bu sene pancardan 8 ton verim aldım, en az 4 ton masraf hesaplıyorum.icar parasını da koyarsak 5 ton minimum masrafı var.yetiştirme dönemi boyunca göğüs gerilen risklerin, stresin ise haddi hesabı yok.
ABD'yi avrupa'yı verimde geçemeyiz diye hiç düşünmüyorum.onların başlıca avantajı iklim ve yağış.aynı iklim bizde olsa biz de aynı verimlere ulaşırız tüm mahsullerde.
Fransa'da birleşik krallıkta pancara ya hiç su vermiyorlar, ya da çok az su veriyorlar.onlar için çok daha karlı olabilir, kendi kendine 6 ton verim yapan bir pancar bizim 10 ton aldığımız pancardan karlı olabilir.
Çiftçiliğin ve diğer bir çok işin amerikası Avrupası kalmadı, bilgi parmakların ucunda.
İnterneti forumları takip ediyorum, yeni gelen kuşak zımba gibi geliyor.okumayı-yazmayı biraz bilen herkes araştırma ve öğrenme peşinde, kim ipler amerikalıyı.
Herkes araştırıp öğreniyor, araştırmayanlar araştıranları takip ediyor.
Bakın şu anda önümdeki toprak analizleri ve ticari ürün kataloglarından çalışarak mahsullerde uygulayacağım gübreleri belirlemeye çalışıyorum.benzer şekilde dersine çalışan çok çiftçi var.iklim olarak yağış olarak kolay bir coğrafyada değiliz.bu durumda aynı maliyetle daha fazla verime odaklanmak mantıklı gibi
 

Resimler ve ekler

  • 16748364908257733819067184793670.jpg
    16748364908257733819067184793670.jpg
    135 KB · Görüntüleme: 26
Kusura bakmada sen anlamamışın ne yazdığımı, iyi okusaydın keşke.

birincisi devletler madem bahsettiğin gibi neden sadece buradaki çiftçi senin gibi 15 tona odaklanıyor, diyorumk, 5,7 ton ortalama verim alan dünya çiftçisinin senin gibi bir sıkıntısı yok, üstüne zaten bizim çiftçi dünyada birim dekardan 2, en iyi verimi alıyor, buna rağmen kazanamamktan yakınan tek çiftçi burada, diğer pancar üreten dünya devleti çiftçileri arasındaki tek çiftçi.

Biraz kafanızı kaldırın bakın, sürüklendiğiniz nokta sürdürülebilir tarımla alakalı değil, haa sen gider o gübreleri o sıvı gübreleri vs.. kullananlardan olursun ona bişey demem, ama yazdıklarımdan çıkardığın sonuca şaştım kaldım vesselam.

ABD çiftçisinden fransa çiftçisinden zaten birim dekara daha çok verim alıyor Türk çiftçisi, bari bunu göreydin.




l
 
He ok
Hangi mahsullerde ABD çiftçisinden, Fransa çiftçisinden çok üretiyoruz
Laf olsun diye laf
Ne anlatıyon anlat da anlayak
Benim stratejim verimi arttırarak kazancı arttırmak, kazanç demek güç demek.
Nasıl güçleneceğiz, senin stratejin ne yani, sonuç ne?Almanlar Amerikalılar bu işi biliyo yauuuv deyip avel gibi bakalım mı, frigyalılar gibi gara sabana mı dönelim.
Gübre mi kullanmayalım, ABD çiftçsi gübre kullanmıyor da ondan mı durumu iyi
Bi bakalım mı ABDde ve Türkiye'de dekar başına gübre tüketimi ne kadar
Yoksa hangi mahsullerde dekar başına fazla üretiyoruz ona mı bakalım
Bilinen ilk ataları anadoludaki tohumlar olan mercimeğe veya nohuta bi bakalım mı
Anavatanı Mezopotamya olan, bilinen en eski tohumu Urfa'da bulunan buğdaya bakalım mı, arpaya bakalım mı
Zeytine zeytinyağına bakalım mı mesela
Mısır, pamuk gibi mahsullere hiç bakmayalım zaten, üzerler...
Sen belli ki pek bakmıyon, az bakaydın da yazaydın
 
Son düzenleme:
He ok
Hangi mahsullerde ABD çiftçisinden, Fransa çiftçisinden çok üretiyoruz
konunun şeker pancarı olduğunu bilgiendirmiştiniz, yoksa tüm mahsuller hakkında faydalı bir konferanstanmı bahsetmiştiniz?

eğer öyle ise konferansta diğer mahsüller hakkındaki sonuçları paylaşmadınız, o yüzden bende sadece şeker pancarı hakkında yazdım, ayrıca güçlenmek için yazdığınızdanda haberim yoktu, güçlenmek hakkında bişey yazmadım o yüzden, zaten gerekde yok.
 
Kardesim pancar ekerken osmangazi universitesindeki pancarla ilgilenen hoca ile (ismini hatirlamadim) görüşüp fikir danisirdi, faydasinida gordu. Hocada pancar ekiyor, kendi tarlalari var vs.sulamayi 10 günde 6 şar saat olarak tavsiye ediyordu.
 

Benzer Konular